10.4 C
Konjic
2 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

“Divova kuća”  na Prenju

Inspirisan Dženadovim fotografijama, Njegoš iz Brčkog izgradio planinarsku kućicu na Tisovici

Za sve je “kriva” ljubav prema prirodi, poručio je između ostalog Njegoš Kalajdžija za radiokonjic.ba, kada smo ga pitali šta ga je motiviralo da izgradi planinarsku kuću na Prenju.

Kaže da je sa prijateljem Dženadom Džinom, i u njegovim fotografijama, često uživao u ljepotama Prenja. Jednog dana mu je rekao da želi napraviti malu planinarsku kuću na Prenju, te ga zamolio da riješi potrebnu dokumentaciju u gradskoj upravi, obzirom da je to lakše učiniti Dženadu iz Jablanice nego njemu iz Brčkog.

“divova kuća”  na prenju
Bivak na Tisovici, fotografija Dženad Džino

Fotograf Dženad Džino za Radio Konjic je poručio:

“Nekada u martu  mi se javio sa idejom da pokloni kućicu planinarima, gorskoj službi, svim ljubiteljima prirode, a meni je dao zadatak da odradim administrativni dio. Načelnik sa svojim osobljem je odmah dao zeleno svjetlo, i dobili smo dozvolu za lokaciju na kojoj sam želio postaviti kućicu. U projekat smo uključili i GSS Prenj sa načelnikom te stanice Almirom Karkeljom, i u septembru smo evo realizovali tu ideju. Jučer smo ugledali i vrh odnosno krov tog malog bivka na vrhu Tisovice, sa pogledom prema Otišu i Zelenoj glavi. Bivkom će gazdovati GSS Prenj.”

“divova kuća”  na prenju
Pogled na prenjske vrhove Otiš i Zelenu glavu, fotografija Dženad Džino

Almir Karkelja, načelnik GSS Prenj za Radio Konjic, između ostalog  poručuje:

“Već nekoliko mjeseci traje ta priča od kada mi je Dženad rekao da jedan momak iz Brčkog želi graditi kućicu na Prenju koju bi mogli koristiti ljudi koji se zateknu na planini.  Rekao sam mu da nam je potrebno odobrenje i da neko ipak raspolaže sa njom. Gradonačelnik i njegovi savjetnici su nam dali odobrenje i rečeno je da GSS Prenj može raspolagati kućom, ali da bude dostupna ljudima koji žele gore boraviti. Kuća je namijenjena za najviše četiri – pet osoba i da bi se boravilo u njoj mora se najaviti i voditi evidencija o posjetama.“

“divova kuća”  na prenju
Unutrašnjost bivka, fotografija Dženad Džino

Ovaj bivak, planinarska kuća dobila je naziv Divova kuća, što je ideja Zlatana Džine.

radiokonjic.ba

12.09.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima