back to top

Drugi upravo čitaju

Konjic: Večeras omladinski iftar i prikupljanje sredstava za Palestinu

Mreža mladih MIZ Konjic večeras organizuje iftar za mlade...

Večeras noć Lejletul-kadr

Večeras sa akšam namazom nastupa najodabranija noć u godini,...

SIPA: U akciji “Paravan” uhapšene tri osobe u Mostaru, Međugorju i Konjicu

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)...

Udruženje Pomozi.ba u martu doniralo 775.930,83 KM za liječenje oboljelih bh. građana

U martu mjesecu donirali smo 775.930,83 KM za liječenje...

Nastavak radova na uređenju parkinga u Koloniji

Ovih dana nastavljaju se radovi na uređenju parkovskih površina...

“Dok Grije Siječanjsko Sunce, Pogled Puca I Na Livanjsku I Na Sinjsku Stranu”

Početak siječnja, a vrijeme proljetno ili zlatno jesenje.

Planinari s obje strane Kamešnice, iz dvije različite države, ali s jednom velikom ljubavlju – planinarenjem i prirodom, i ove godine su na Tri kralja pohodili Kurtegića dolac.

Riječ je o jednoj od najljepših udolina na planini Kamešnica. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1460 metara između vrhova Planinica (1612 m), Kolebajka (1535 m) i Trovrsi (1645 m).

Planinska livada (dolac) okružena je miješanom bukovom i jelovom šumom. A kao što to uvijek biva do svakog dragulja, a Kuregića dolac to jeste, treba se pomučiti.

Okupili smo se na starom odredištu, kod česme u Livnu, rasporedili po vozilima i krenuli u dva smjera, jedna skupina odlučila je penjati do odredišta iz sela Ćosanlije, a druga s Vagnja na kojemu se nalazi i granični prijelaz prema Hrvatskoj (Sinj).

Naša skupina, budući da je nekoliko puta penjala od Ćosanlija, ovoga puta krenula je prema Vagnju. Cesta s puno zasjenjenih zavoja u ovo doba godine prilično je opasna zbog mraza koji se bijelio poput snijega.

Skoro nadomak graničnog prijelaza spuštamo se nekoliko stotina metara makadamom, ostavljamo vozila i krećemo prema Kurtegića docu. Staza je dobro označena i vodi nas živopisnim predjelima.

Grije nas siječanjsko sunce, a sa prvih uzvisina gledamo i na livanjsku i na sinjsku stranu, obje kotline obavijene gustom maglom. Imate osjećaj kado da su se na te dvije općine sručile tone pamuka.

Bilježimo pojedine prizore foto-aparatom, a na proplancima naiđosmo na skupinu konja, 13 odraslih i troje ždrijebadi. Penjemo se sve više i zalazimo u šumu.

Smjenjuju se bukva i jelke. Već poodavno smo skinuli višak odjeće jer nas, pored sunca, ‘grije’ i fizički napor. Probacimo tu i tamo koju, zastanemo, odmorimo, pozdravimo skupine planinara iz Dalmacije.

I zapitamo se po tko zna koji put, zašto ljudi i na asfaltu nisu tako ljubazni kao u planini, ili je pak riječ o posebnim ljudima. Onima koji uživaju u ljepoti i čistom zraku, onima čiji je pozdrav ‘vedro’, baš onakav kakvi su i sami.

Nakon 5,5 kilometara dođosmo do doca u kojemu se već okupio popriličan broj planinara. A bilo ih je iz Sinja, Trilja, Splita, Imotskog, Otoka, Brela, Širokog Brijega, Tomislavgrada i, naravno, PD „Cincar“ Livno koji su, uz Imoćane bili najbrojniji.

Uslijedila je okrjepa, dijelilo se sve, od domaćeg pršuta, kobasice livanjskog sira, kolača, vina, rakije, sokova, šta sve ne stane u ruksake!?

Željka Mihaljević, Večernji.ba

“dok grije siječanjsko sunce, pogled puca i na livanjsku i na sinjsku stranu”

“dok grije siječanjsko sunce, pogled puca i na livanjsku i na sinjsku stranu”

 

relax-portal.info

mostarski.info

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima