Drugi upravo čitaju

Mostarac Sanjin Hasanović pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli “Kadrija Delalić”

Pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli „Kadrija Delalić" je Mostarac...

Udruženje antifašista Konjic 3. marta organizuje obilazak spomen-obilježja

Udruženje antifašista Konjic 41-45 i 92-95 povodom 3. marta,...

Igman pobijedio Široki Brijeg rezultatom 1:0

FK Igman je danas u okviru 21.kola WWin lige...

U Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli “Kadrija Delalić”

Danas je u Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli...

Dom zdravlja Konjic: Počeo generalni štrajk

Nezavisni sindikat radnika u zdravstvu Doma zdravlja Konjic stupio je danas u generalni štrajk nakon što u petak na sastanku Mirovnog vijeća nije postignut dogovor koji je odgovarajući za obje strane. Sindikat ima dva zahtjeva, a to je isplata dvije bruto plate i dva topla obroka od ranije, kao i garanciju da se ovakve situacije neće ponovo dešavati u budućnosti, kazao je Amer Kerić, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika u zdravstvu Doma zdravlja Konjic.

dom zdravlja konjic: počeo generalni štrajk
Amer Kerić, predsjendik Nezavisnog sindikata radnika u zdravstvu Doma zdravlja Konjic

“Imamo dva zahtjeva, a to je isplata zaostalih plata uposlenicima Doma zdravlja, tj.bruto plata sa pripadajućim dodacima, a u ovom momentu to su dvije plate i dva topla obroka, što se vuče već godinama. Drugi zahtjev je garancija da do sličnih situacija neće dolaziti, a ta garancija bi se ogledala u tome da konačno menadžment Doma zdravlja počne sa izradom kvalitetnog sanacionog plana iz kojeg bi se vidjelo da se ustanova podiže iz nekog vrsta “mulja” u kojem se nalazi. U novembru nam je isplaćena plata za mjesec avgust, a u oktobru nam je isplaćen topli obrok za juli i avgust. Mi hoćemo da stignemo mehanizam tih plata, koje su nam već odavno oduzete, jer jednostavno Zavod zdravstvenog osiguranja HNK-a šalje tranšu u novembru za oktobar, ali mi dobijamo platu za avgust”-pojasnio je Amer Kerić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Doma zdravlja Konjic.

Radnici Doma zdravlja Konjic ogorčeni su cjelokupnom situacijom. Enida Talović skoro 30 godina radi u Domu zdravlja Konjic.

dom zdravlja konjic: počeo generalni štrajk
Zdrastveni radnici ogorčeni trenutnom situacijom u Domu zdravlja Konjic

“Poslije toliko godina da dođem u ovakvu situaciju u kakvu smo danas došli. Ovo nije prvi put. Radimo, a plate ne dobijamo. U petak smo dobili platu za avgust, doprinosi nam nisu uplaćeni”-kazala je Talović.

I Elvir Memidžan posljednjih 30 godina uposlenik je Doma zdravlja Konjic.

“Ovo što se nama radi ovdje je teror, najblaže rečeno. Već posljednjih 15 godina nama se ne uplaćuju doprinosi za PIO. Nemam riječi za ovo što se nama radi”-kazao je Memidžan.

Sindikat doktora medicine i stomatologije Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic nije stupio u generalni štrajk, kazao nam je doktor Faruk Aganović, predsjednik pomenutog Sindikata.

“Doktori trenutno nisu stupili u štrajk, jer su nam isplaćeni svi naši zakonski prihodi koje dobijamo od plate i toplog obroka za sve uposlenike Doma zdravlja Konjic, tako da ne možemo stupiti u štrajk unaprijed, iako se spekuliše da bi u decembru mogli ostati bez plate. E, sad što se tiče kašnjenja plata kao razlog štrajka, onda se moglo krenuti u štrajk i godinama ranije, a čisto sumnjam da će nam ikad isplatiti te dvije plate koje zaostaju, ne samo nama nego i bolnici koja trenutno normalno radi i koji su ušli u taj Zakon o finansijskoj konsolidaciji na nivou FHiH. U decembru ukoliko ne dobijemo platu i doktori će stupiti u štrajk sigurno”-rekao je Aganović.

Ipak, danas u toku dana, 16 ljekara od ukupno 22, koliko ih je zaposleno u Domu zdravlja Konjic, prešlo je iz Sindikata doktora medicine i stomatologije Doma zdravlja i Opće bolnice u Nezavisni sindikat radnika u zdravstvu Doma zdravlja Konjic, potvrdio je Amer Kerić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Doma zdravlja Konjic.

“Mi smo dobili jutros dokument sa 16 potpisa ljekara koji su iz Sindikata doktora medicine i stomatologije Doma zdravlja i Opće bolnice prešli u Nezavisni sindikat radnika u zdravstvu Doma zdravlja Konjic i tako će oni ostvariti pravo za svoju aktivnu participaciju u štrajku”-pojasnio je Kerić.

Za vrijeme trajanja generlanog štrajka medicinska pomoć će biti pružena najhitnijim slučajevima, onkološkim i hroničnim bolesnicima.

“Ovaj štrajk nije i neće biti okrenut protiv pacijenata. Mi smo se potrudili da nizom mjera zaštitimo najosjetljivije kategorije. Laboratorijske i rendgenske dijagnostike će obavljati samo hitne stvari, a neometano će raditi Hitna pomoć, tako da pacijenti neće toliko osjetiti ovu situaciju”-istaknuo je Amer Kerić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Doma zdravlja Konjic.

radiokonjic.ba

14.11.2022.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

rtvka@bih.net.ba

samra@radiokonjic.ba

+387 36 726 267

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima