back to top
15.5 C
Konjic
19 Juna, 2024

Doživotni zatvor zbog mučenja i smaknuća

Švedski sud osudio je u četvrtak na doživotni zatvor bivšeg iranskog zvaničnika koji je učestvovao u masovnim pogubljenjima i mučenju političkih zatvorenika 1980-ih godina.

Hamid Noury ​​(61) uhapšen je na aerodromu u Štokholmu 2019. godine, a optužen je za ratne zločine i masovna pogubljenja i mučenja političkih zatvorenika počinjenih u zatvoru Gohardasht u Karaju 1988. godine.

Noury ​​je “učestvovao u pogubljenjima u saradnji sa drugima”, rekao je sud prilikom izricanja presude za “teška krivična djela po međunarodnom pravu”.

Iran je osudio ovu presudu.

“Iran je potpuno siguran da je kazna izrečena Nouryju politički motivirana i da nije pravno valjana”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani.

Noury ​​je odbacio sve optužbe, a njegov advokat je najavio žalbu.

Amnesty International procjenjuje da je oko 5.000 ljudi pogubljeno po naredbi iranske vlade, a u izvještaju iz 2018. procjenjuje da bi “stvarni broj mogao biti veći”.

Iran nikada nije priznao ubistva.

Noury ​​je do sada jedina osoba kojoj je suđeno za čistke političkih disidenata i ciljanih pripadnika iranskih narodnih mudžahedina.

Prema švedskom zatvoru, sudovi mogu suditi Šveđanima i državljanima drugih zemalja za zločine protiv međunarodnog prava počinjene van teritorije Švedske.

Stotine Iranaca u egzilu koji su pratili suđenje pozdravili su presudu sa izrazima zadovoljstva.

Reza Fallahi (65), jedan od tužilaca, izrazio je nadu da će Noury ​​dati informacije o ubistvima u zatvoru.

“Tražimo istinu i pravdu”, rekao je Fallahi, koji je proveo 10 godina u iranskom zatvoru zbog podrške opoziciji.

Grupe za ljudska prava kažu da je sadašnji iranski predsjednik Ebrahim Raisi jedan od četvorice sudija zaduženih za nadgledanje pogubljenja.

Godine 2021, kada je upitan o navodnim pogubljenjima, Raisi je rekao novinarima “ako sudija i tužilac brane sigurnost ljudi, oni zaslužuju pohvalu”.

Suđenje je pogoršalo odnose između Švedske i Irana. Neposredno prije završetka suđenja u maju, iranski mediji su izvijestili da je švedsko-iranski naučnik Ahmadreza Djalali osuđen na smrt pod optužbom da je špijunirao za Izrael i da će biti pogubljen.

Švedska je također objavila da je jedan švedski turista završio u zatvoru u Iranu.

Post Doživotni zatvor zbog mučenja i streljanja pojavio se prvi na Dnevni.ba.

dnevni.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]