back to top
23.3 C
Konjic
18 Maja, 2024

Drugog dana “ŽeNERE” održani paneli, promocija publikacije, projekcija filma, večer poezije i koncert

Učesnice Festivala “Planeta ŽeNERA” i danas su učestvovale u raznovrsnom programu Festivala

Drugog dana Festivala ženskog aktivizma i stvaralaštva “Planeta ŽeNERA” u Srednjoj školi Konjic održana su dva dva panela.

Najprije, panel “Stamena s kamena” u kojem su učesnice bile iz Konjica, Jablanice, Mostara i Gruda a na kojem se govorilo o aktivizmu žena Hercegovine. Kroz svoje izlaganje ukazale su s jedne strane na probleme s kojima se susreću u aktivističkom radu, na svoja iskušenja, a s druge strane na snagu koju imaju žene Hercegovine, kako ih mnogi nazivaju “žene s kamena”, odkud i naziv panela.

drugog dana "ženere" održani paneli, promocija publikacije, projekcija filma, večer poezije i koncert
Panel “Stamena s kamena”

Edisa Demić koja je govorila u ime Udruženja za edukaciju i razvoj “Dignitet” Mostar, aktivizmom se bavi od 2005. godine. Tokom rada u Udruženju susretala se sa raznim iskušenjima, preprekama kao žena, kao aktivistica, ali kako je kazala za radiokonjic.ba nikada nije odustala da se bori, jer aktivizam je za nju posao koji služi društvu.

Izjava Edise Demić

Svoja godinama nošena iskustva, prepreke, uspone, padove kroz rad u aktivizmu i borbi za pravo i glas žena, tokom panela prisutnima je podijelila i predsjednica Udruženja žena “Most” iz Jablanice. Govoreći o svom putu ostvarenja kao žene, posebno je naglasila potrebu da žene “izađu” iz svoje zone svakodnevnice, te da se uključe u društvo, društvenu zajednicu kako bi negativne stvari u društvu kada je u pitanju položaj i pravo žena, popravile na bolje.

Panelistica iz Gruda Žana Alpeza koja dolazi u ime Udruženja “Pravi put”, poručila je da je sa jedanaest godina, počela da se bori za sebe. Od tada je krenuo njen put ka aktivizmu i djelovanju u zajednici iz koje dolazi. Tokom govora ukazala je na status žena u Grudama, koje uprkos svim aktivnostima, programima za koje se zalažu, nemaju podršku od lokane zajednice. Međutim, ono što žene iz tog područja podupire u njihovoj borbi jeste, da su njihovi projekti, pravo glasa, prepoznati u susjednim državama. Inače, Žana je spisateljica i do sada je objavila dvije knjige, a treća koja govori o životu i položaju žena u društvu koja će nositi naslov “Ženo raspadaš se u sto komada a ne praviš buku” uskoro će biti objavljena.

Amra Gakić, članica Udruženja žena “Nera” Konjic svoju životnu priču ispričala je prvi put pred prisutnima, naglasivši da je učlanjenjem u pomenuto Udruženje, postala jača, naučila da traži svoja prava kao majka dijeteta sa poteškoćama u razvoju, te postala psihološki osnažena kroz aktivizam koji djeluje u Udruženju.

“Mi, majke djece sa poteškoćama u razvoju, kroz aktivizam u Udruženju žena “Nera”, postale smo snažnije, jače, psihološki osnažene, vidljivije, i ono što je najvažnije počele smo se boriti za svoja prava, i prava naše djece. Isto tako, postale smo “otvorenije” najprije prema sebi, zatim jedna prema drugoj i na kraju prema lokalnoj zajednici” poručila je za radiokonjic.ba sugrađanka Amra Gakić.

Govornica drugog panela “Samo da nešto kažem” bila je Dženeta Agović koja dolazi iz Tutina Udruženje “Impuls”. Učesnica je Festivala “ŽeNERA” od samog početka, te svake godine učesnicama i gostima prenosi priču o aktivizmu žena u Tutinu.

drugog dana "ženere" održani paneli, promocija publikacije, projekcija filma, večer poezije i koncert
Panel “Samo da nešto kažem”

Osim Agović,  svoju zanimljivu, emotivnu, borbenu priču sa ženama je podijelila i ekološka aktivistica Maida Bilal koja je na panelu govorila u ime Udruženja “Krug života” Kruščica. Maida je dobitnica Goldman nagrade za zaštitu okoliša, zbog angažmana u radu sa grupom žena iz Kruščice koje su spriječile izdavanje dozvola za dvije brane na ovoj rijeci. Govoreći o svom aktivizmu, kao aktivistica koja je prvi put učesnica Festivala, istaknula je za radiokonjic.ba da su ovakve prilike kao što je Festival “ŽeNERA”, mjesto na kojem se žene trebaju povezivati i slati snažne poruke u svijet.

“Kako god, kroz život u borbi za svoja prava moramo biti uporne, uvijek razmišljati na način da će iza teških trenutaka doći  i bolja vremena. To su samo trenuci, nakon kojih dođu dobri, i urode plodom vaše ideje i borbe, nakon čeka ćete sa svojom savješću biti mirni i to su benefiti gdje osjećate da je vrijedilo” bila je poruka ekološke aktivistice Maide Bilal.

Nakon pomenuta dva panela, u Titovom bunkeru održan je još jedan panel pod nazivom “O ženama u superlativu”, te promocija publikacije “Putovanje kroz aktivizam”. U večernjim satima u Srednjoj školi Konjic upriličena je projekcija filma “La transumanza della pace” Roberte Biagiarelli iz Italije. Istovremeno,  svoje iskustvo, svoju ispovijest sa prisutnima podijelila je aktivistica iz Zenice, koju su nakon dolaska u Palestinu zarobili izraelski desničari. Nakon toga, čitanjem stihova, kroz suze i ljubav uslijedilo je večer poezije, a završnicu večeri, koncertom je uljepšala Mostarka Anita Šunjić.

jasmina@radiokonjic.ba

04.11.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima