11.5 C
Konjic
22 ožujka, 2023

Drugi upravo čitaju

Planska isključenja

Služba za odnose sa javnošću i informisanje kupaca Podružnica...

Održan predramazanski koncert konjičkih osnovaca

Predramazanskim koncertom horova iz šest osnovnih škola s područja...

Danas 73. rođendan PD „Igman”

Privredno društvo Igman Konjic danas obilježava 73.godišnjicu rada. Direktor...

Obilježen Dan Srednje škole Konjic

Danas se obilježava Dan Srednje škole Konjic, a tim...

Grad Konjic nagradio najuspješnije studente

Program obilježavanja 1.marta, Dana nezavisnosti BiH, i 3.marta, Dana...

Šumarstvo “Prenj” Konjic: Danas pošumljen lokalitet Repovica sa hiljadu novih sadnica crnog bora i kedra

Radnici Službe za uzgoj i integralnu zaštitu Šumarstva “Prenj”...

Državljanin BiH "pao" na tzv. romantičnu internet prevaru: Lažnoj vojnikinji iz SAD-a uplatio oko 5.000 KM

Lažno se pretvarajući da je američki vojnik u mirovnoj misiji, nepoznata žena je tzv. nagovorio 60-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine da joj romantičnom internet prevarom plati 2.500 eura i tako dobije paket sa zlatom i novcem pod diplomatskom zaštitom, koji će mu potom poslati.

Primorsko-goranska policija objavila je u utorak da, nakon što je 60-godišnjak shvatio da je prevaren i prijavio im to, provodi kriminalističko istraživanje u tom tzv. romantična prevara, kojom prevaranti kroz komunikaciju izražavaju snažna osjećanja prema žrtvi.

Nakon što steknu njeno povjerenje, traže novac, poklone ili podatke o bankovnoj kartici, a mogu tražiti i da im žrtva pošalje lične fotografije ili video zapise.

Tokom maja, prevareni šezdesetogodišnjak uspostavio je virtuelni kontakt putem društvenih mreža sa ženskom osobom koja mu se predstavila kao vojnik iz Amerike koji je trenutno u mirovnoj misiji, tražeći od njega da pošalje paket pod diplomatskom zaštitom na njegovu adresu. , u kojoj novac i zlato, prenosi Fena.

On je pristao i poslao joj svoje lične podatke, a ubrzo je putem mejla dobio obaveštenje da će paket biti dostavljen na njegovu adresu nakon što uplati 5.000 evra za carinjenje.

Pitao je prevaranta da li može da uplati polovinu traženog iznosa, na šta je dobio potvrdan odgovor, uz poruku da će nakon uplate preostalog iznosa dobiti paket, koji nikada nije stigao.

Policija još jednom apeluje na građane da budu oprezni u komunikaciji na društvenim mrežama i sajtovima za upoznavanje, upozoravajući ih da prevaranti traže žrtve kako bi stekli nezakonitu novčanu korist i koriste različite metode obmane, pružanja lažne pažnje i sl.

www.oslobodjenje.ba

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima