4.3 C
Konjic
27 studenoga, 2022

Drugi upravo čitaju

Intervencija konjičkih vatrogasaca

Večeras su konjički vatrogasci imali intervenciju na gašenju požara...

Merima Tanović Čamo: Logopedija i fudbal su moje dvije velike ljubavi

Mostarka Merima Tanović Čamo, koja radi u Konjicu kao...

U Konjicu obilježena 30. godišnjica osnivanja 4. korpusa ARBiH

Danas je u Konjicu obilježena 30.godišnjica od formiranja 4....

Omar Halilović osvojio peto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Turskoj

Omar Halilović, član Karate kluba “Bošnjak” Konjic, koji se...

Ranjeni torcidaš: Jedan policajac mi je rekao “neka sam te upucao, smeće”

Navijač Hajduka koji je povrijeđen prilikom obračuna policije i...

Sajam trešnje 2022: Konjičanin Šerif Korić dobitnik medalje Zlatna trešnja za Bagremov med

Održan je 20. Međunarodni Sajam privrede, poljoprivrede i turizma...

Državljanin BiH "pao" na tzv. romantičnu internet prevaru: Lažnoj vojnikinji iz SAD-a uplatio oko 5.000 KM

Lažno se pretvarajući da je američki vojnik u mirovnoj misiji, nepoznata žena je tzv. nagovorio 60-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine da joj romantičnom internet prevarom plati 2.500 eura i tako dobije paket sa zlatom i novcem pod diplomatskom zaštitom, koji će mu potom poslati.

Primorsko-goranska policija objavila je u utorak da, nakon što je 60-godišnjak shvatio da je prevaren i prijavio im to, provodi kriminalističko istraživanje u tom tzv. romantična prevara, kojom prevaranti kroz komunikaciju izražavaju snažna osjećanja prema žrtvi.

Nakon što steknu njeno povjerenje, traže novac, poklone ili podatke o bankovnoj kartici, a mogu tražiti i da im žrtva pošalje lične fotografije ili video zapise.

Tokom maja, prevareni šezdesetogodišnjak uspostavio je virtuelni kontakt putem društvenih mreža sa ženskom osobom koja mu se predstavila kao vojnik iz Amerike koji je trenutno u mirovnoj misiji, tražeći od njega da pošalje paket pod diplomatskom zaštitom na njegovu adresu. , u kojoj novac i zlato, prenosi Fena.

On je pristao i poslao joj svoje lične podatke, a ubrzo je putem mejla dobio obaveštenje da će paket biti dostavljen na njegovu adresu nakon što uplati 5.000 evra za carinjenje.

Pitao je prevaranta da li može da uplati polovinu traženog iznosa, na šta je dobio potvrdan odgovor, uz poruku da će nakon uplate preostalog iznosa dobiti paket, koji nikada nije stigao.

Policija još jednom apeluje na građane da budu oprezni u komunikaciji na društvenim mrežama i sajtovima za upoznavanje, upozoravajući ih da prevaranti traže žrtve kako bi stekli nezakonitu novčanu korist i koriste različite metode obmane, pružanja lažne pažnje i sl.

www.oslobodjenje.ba

Možda vas zanima