back to top
22.5 C
Konjic
19 Juna, 2024

Dva helikoptera Oružanih snaga BiH gase požar na Boračkom jezeru

Dva helikoptera Oružanih snaga BiH su jutros stigla na Boračko jezero i počeli su akciju gašenja požara iz zraka, potvrdio nam je Husein Hodžić, pomoćnik gradonačelnika u Službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Konjica.

-Požar je i dalje aktivan. U jutarnjim satima su stigla dva helikoptera Oružanih snaga BiH i počeli su sa akcijom gašenja. Situacija na terenu je dosta otežana, ima puno dima i veoma je teško orjentisati se i gasiti pilotima, ali oni će učiniti ono što mogu da se ovaj požar lokalizuje, odnosno da se spriječi njegovo širenje.

Ovdje su i ekipe vatrogasne jedinice i radnici „Šumarstva-Prenj” i tokom ranih jutarnjih sati su se probijali protivpožarni putevi kako bi mogli proći vozilima i sa opremom.  Radimo ono što je moguće i nadam se da ćemo biti uspješni tokom dana, iako je požar zahvatio ogromnu površinu i nalazi se na veoma nepristupačnom terenu, u borovoj šumi, i vrlo ga je teško kontrolisati-naveo je Hodžić.

dva helikoptera oružanih snaga bih gase požar na boračkom jezeru
Dva helikoptera Oružanih snaga BiH gase požar na Boračkom jezeru
Helikopteri gase požar na Boračkom jezeru

Nije poznato u ovim trenucima da li će helikopteri dejstvovati tokom cijelog dana.

-Ne znam njihov način rada, ali znam da ima zahtjev iz Čitluka za pomoć u gašenju požara, tako da će vjerovatno jedan helikopter otići u Ćitluk da pomogne dolje kolegama u gašenju požara,  ali za sada, dva helikoptera dejstvuju na području Boračkog jezera-dodao je pomoćnik gradonačelnika u Službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Konjica.

dva helikoptera oružanih snaga bih gase požar na boračkom jezeru
Dva helikoptera Oružanih snaga BiH gase požar na Boračkom jezeru

Svima koji budu koristili putni pravac Boračko jezero-Glavatičevo, Husein Hodžić savjetuje da budu oprezni, jer je u toku jučerašnjeg dana dolazilo do obrušavanja kamenja i panjeva, a na terenu su i policijski službenici PU Konjic koji vrše nadzor i daju smjernice svim učesnicima u saobraćaju.

radiokonjic.ba

16.07.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]