Drugi upravo čitaju

Mostarac Sanjin Hasanović pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli “Kadrija Delalić”

Pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli „Kadrija Delalić" je Mostarac...

Udruženje antifašista Konjic 3. marta organizuje obilazak spomen-obilježja

Udruženje antifašista Konjic 41-45 i 92-95 povodom 3. marta,...

Igman pobijedio Široki Brijeg rezultatom 1:0

FK Igman je danas u okviru 21.kola WWin lige...

U Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli “Kadrija Delalić”

Danas je u Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli...

Federalno ministarstvo za boračka pitanja: Usklađivanje boračkih naknada u 2023. godini

Federalno ministarstvo za pitanja boraca odbrambeno oslobodilačkog rata od ove godine uvodi novitete kada je riječ o usklađivanju boračkih naknada.

Od 1.januara ove godine na snazi je primjena “švicarske formule”, prema kojoj će se ove i svake naredne godine, boračke naknade korigovati prema rastu BDP-a i potrošačkih cijena. Tako će naknade korisnika ministarstva za boračka pitanja u ovoj godini biti uvećane za oko 5%.

“To je rezultat izmijena iz 2022.godine i to je ono što čini boračku kategoriju neovisnu od bilo koga ko će biti u Vladi i od bilo čije dobre volje. Imamo zakonsku definiciju koja se mora poštovati, tako da će u  martu ili aprilu Zavod za statistiku obavjestiti o tačnom iznosu uvećanja, nakon čega će se retroaktivno korisnicima izvršiti isplate za mjesece od početka tekuće godine” kazao je za radiokonjic.ba pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja Mirza Terzo.

federalno ministarstvo za boračka pitanja: usklađivanje boračkih naknada u 2023. godini
Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja

U Budžetu za 2023. godinu Federalnom ministarstvu za boračka pitanja odobreno je oko 365 miliona KM.

Najveći dio se koristi za realizaciju prava korisnika ovog ministarstva odnosno ratnih vojnih invalida, porodica šehida i poginulih boraca, te dobitnika najvećih ratnih priznanja. U tom smjeru će budžet biti raspoređen i ove godine, o čemu je Terzo kazao: “Osim naknada koje se isplaćuju svim korisnicima, biti će isplata lične i porodične invalidnine, planirano je rješavanje stambenih pitanja boračke kategorije putem naše fondacije, nabavka automobile za ratne vojne invalide prve grupe, sufinansiranje troškova liječenja boračke populacije, sufinanciranje troškova dženaze i pomoć u pružanju pravne pomoći boračkoj populaciji. Kroz druge transfere planirana je pomoć u realizaciji projekata spomen obilježja, finansiranje obilježavanja značajnih datuma, ali i mnoge druge aktivnosti”.

Osim toga, ove godine uvodi se pravo na volonitranje u ministarstvu za boračka pitanja na novu cijele Fedracije, a kojeg imaju djeca pripadnici kategorije boračke populacije. Također, pored osnovnih prava, to jeste naknada, korisnici ovog ministarstva imaju i dopunska prava.

Napominjemo, Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela odluke o usvajanju osam programa utroška sredstava u okviru tekućih transfera pojedincima i neprofitnim organizacijama namijenjenih boračkoj populaciji u ukupnom iznosu od 4.440.000 KM, utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu

Uskoro će biti raspisani Javni pozivi za sufinansiranje liječenja, pomoć u radi udruženja te pomoć za relaizacuju obilježavanja značajnih datuma spomen obilježja.

radiokonjic.ba

23.02.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima