18.5 C
Konjic
10 lipnja, 2023

Drugi upravo čitaju

MIZ Konjic: Proučena ikrar dova za hadžije

Danas je u Gradskoj džamiji Konjic proučena ikrar dova...

MZ Bradina bogatija za sedam novih traktora

Poljoprivredni proizvođači sa područja MZ Bradina, kupili su sedam...

Grad Konjic: Obavještenje za maturante

Obavještavaju se svi maturanti Grada Konjica, odnosno učenici završnih...

Sarajevski učenici u posjeti Konjicu

Učenici Srednje elektrotehničke škole iz Sarajeva posjetili su Konjic....

U Konjicu večeras svečano otvoren 13. KUP Jadransko-podunavskih zemalja u mušičarenju (Fly fishing) 2023

13. KUP Jadransko-podunavskih zemalja u mušičarenju održava se od...

Federalno ministarstvo za boračka pitanja: Usklađivanje boračkih naknada u 2023. godini

Oglasi

Federalno ministarstvo za pitanja boraca odbrambeno oslobodilačkog rata od ove godine uvodi novitete kada je riječ o usklađivanju boračkih naknada.

Od 1.januara ove godine na snazi je primjena “švicarske formule”, prema kojoj će se ove i svake naredne godine, boračke naknade korigovati prema rastu BDP-a i potrošačkih cijena. Tako će naknade korisnika ministarstva za boračka pitanja u ovoj godini biti uvećane za oko 5%.

“To je rezultat izmijena iz 2022.godine i to je ono što čini boračku kategoriju neovisnu od bilo koga ko će biti u Vladi i od bilo čije dobre volje. Imamo zakonsku definiciju koja se mora poštovati, tako da će u  martu ili aprilu Zavod za statistiku obavjestiti o tačnom iznosu uvećanja, nakon čega će se retroaktivno korisnicima izvršiti isplate za mjesece od početka tekuće godine” kazao je za radiokonjic.ba pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja Mirza Terzo.

Federalno ministarstvo za boračka pitanja: Usklađivanje boračkih naknada u 2023. godini
Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja

U Budžetu za 2023. godinu Federalnom ministarstvu za boračka pitanja odobreno je oko 365 miliona KM.

Najveći dio se koristi za realizaciju prava korisnika ovog ministarstva odnosno ratnih vojnih invalida, porodica šehida i poginulih boraca, te dobitnika najvećih ratnih priznanja. U tom smjeru će budžet biti raspoređen i ove godine, o čemu je Terzo kazao: “Osim naknada koje se isplaćuju svim korisnicima, biti će isplata lične i porodične invalidnine, planirano je rješavanje stambenih pitanja boračke kategorije putem naše fondacije, nabavka automobile za ratne vojne invalide prve grupe, sufinansiranje troškova liječenja boračke populacije, sufinanciranje troškova dženaze i pomoć u pružanju pravne pomoći boračkoj populaciji. Kroz druge transfere planirana je pomoć u realizaciji projekata spomen obilježja, finansiranje obilježavanja značajnih datuma, ali i mnoge druge aktivnosti”.

Osim toga, ove godine uvodi se pravo na volonitranje u ministarstvu za boračka pitanja na novu cijele Fedracije, a kojeg imaju djeca pripadnici kategorije boračke populacije. Također, pored osnovnih prava, to jeste naknada, korisnici ovog ministarstva imaju i dopunska prava.

Napominjemo, Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela odluke o usvajanju osam programa utroška sredstava u okviru tekućih transfera pojedincima i neprofitnim organizacijama namijenjenih boračkoj populaciji u ukupnom iznosu od 4.440.000 KM, utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu

Uskoro će biti raspisani Javni pozivi za sufinansiranje liječenja, pomoć u radi udruženja te pomoć za relaizacuju obilježavanja značajnih datuma spomen obilježja.

radiokonjic.ba

23.02.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Oglasi

Oglasi

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima