Drugi upravo čitaju

Konjic: Zatvorena 17. manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe”

Elvedina Cokoja Hebib dobitnica nagrade “Sejfullah ef. Proho” za...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik turnira “Konjic Open 2024”

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik je...

Udruženje “Žena za ženu” Konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja

Večeras je Udruženje za pomoć i edukaciju “Žena za...

FMROI: Javni poziv za podršku zapošljavanju/samozapošljavanju povratnika u poljoprivredi na području Bosne i Hercegovine za period 2024. – 2025. godine

Javni poziv je otvoren do 31. decembra, a pravo učešća na Javni poziv imaju fizička lica i poljoprivredna udruženja

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica objavilo je Javni poziv za podršku zapošljavanju/samozapošljavanju povratnika u poljoprivredi na području Bosne i Hercegovine za period 2024. – 2025. godine.

Cilj Javnog poziva je ekonomsko osnaživanje poljoprivrednika, povratnika i jačanje kapaciteta u poljoprivrednoj proizvodnji stvarenjem preduslova za novostvorenu vrijednost. Pet je programa koji su obuhvaćeni Javnim pozivom, a koje pojašnjava pomoćnik federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica Nisvet Mujanović.

“Programi javnog poziva su: dodjela sadnog i sjemenskog materijala, dodjela plastenika i staklenika, finansiranje i sufinansiranje nabavke opreme za proizvodnju u poljoprivredi (oprema za mljekarstvo, peradarstvo, sušare, hladnjače i sl.), dodjela građevinskog materijala za stajske objekte i izgradnja višenamjenskih objekata u poljoprivrednoj djelatnosti, te dodjela poljoprivrednih mašina i priključaka” pojasnio je za radiokonjic.ba Mujanović.

Pravo učešća u javnom pozivu imaju fizička lica povratnici koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom na najmanje jednom dulumom zemlje, te poljoprivredna udruženja, i to isključivo za program dodjele plastenika i staklenika i finansiranje i sufinansiranje nabavke opreme za proizvodnju u poljoprivredi. Da bi se mogli prijaviti na Javni poziv potrebno je ispunjavati opće kriterije i obaveznu dokumantaciju koja podrazumjeva: čitko popunjenu, potpisanu i ovjerenu prijavu na javni poziv na obrascu uvjerenje o prebivalištu ne stariji od tri mjeseca, potvrdu o povratku ne starija od 3 mjeseca, potvrdu banke o otvorenom transakcijskom računu, zatim, ukoliko je aplikant vlasnik zemljišta – Uvjerenje o registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu ili ZK izvadak – izdato od nadležnog organa u mjestu povratka, te ako aplikant koristi zemljište po osnovu zakupa – posjedovni listi ili ZK izvadak i obavezno ugovor o zakupu zemljišta.

Osim općih, u Javnom pozivu opisani su i posebni kriteriji na osnovu kojih aplikant, ukoliko iste posjeduje, ima veću prednost na ostvarivanju prava po ovom Javnom pozivu.

Obrazac za prijavu dostupan je na internet stranici Ministarstva ili se može preuzeti lično u prostorijama Ministarstva.

Više o Javnom pozivu, koji je otvoren do 31. decembra, možete nači na stranici Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica https://fmroi.gov.ba/javni-poziv-za-podrsku-zaposljavanju-samozaposljavanju-povratnika-u-poljoprivredi-na-podrucju-bosne-i-hercegovine-za-period-2024-2025-godina/

jasmina@radiokonjic.ba

30.11.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima