Drugi upravo čitaju

Sutra počinje šahovski turnir “Konjic Open 2024”

Šahovski klub „Igman“ Konjic organizator je 13.međunarodnog rejting šahovskog...

Konjic: Danas svečano otvorena dva obnovljena školska igrališta

Danas su okviru programa obilježavanja predstojećeg državnog praznika,  1....

Promovisana 17. generacija mlađih inspektora MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona

U Agenciji za usavršavanje i stručno školovanje kadrova jučer...

Mladi Konjica podizanjem zastave na Vrtaljici poslali snažnu poruku mira, zajedništva i tolerancije

Podizanjem prve zastave međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine...

Konjic: Održana info-sesija na kojoj je predstavljen projekat “Diaspora Invest”

U Sali Gradskog vijeća danas je organizovana info-sesija USAID-ovog...

Fondacija Hastor dodjeljuje stipendije nadarenim/talentovanim učenicima

Fondacija Hastor objavila je Konkurs za dodjelu stipendija nadarenim/talentovanim učenicima/učenicama za školsku 2023./2024. godinu. Ove godine, osim redovnih stipendija koje se dodjeljuju svake školske godine, stipendija za učenike koji postižu odlične rezultate na takmičenjima i u drugim aktivnostima u okviru nastavnih i vannastavnih aktivnosti dodjeljuje se prvi put. Stipendiranje nadarenih učenika ima za cilj pružanje podrške svim osnovcima i srednjoškolcima koji imaju talenat u određenim oblastima(nauka, umjetnost, sport) u toku nastavnog i vannastavnog procesa, kazala je direktorica Fondacije Hastor, Lejla Đonlagić.

„Od osnivanja Fondacija svake godine ima otvoren redovni konkurs za sve učenike osnovnih i srednjih škola koji nije namjenjen talentovanim i nadarenim učenicima, već se bodovanje vrši na osnovu uspjeha u školi, a u proces bodovanja ulaze i podaci o finansijskom statusu kandidata. Ove godine smo odlučili uvesti novinu, te smo raspisali konkurs namijenjen nadarenim učenicima koji postižu odlične rezultate“- kazala je Đonlagić.

S obzirom da je stipendija namijenjena za nadarene i telentovane učenike, uz prijavu kandidati su dužni priložiti diplome i potvrde stečene u okviru takmičenja, različitih konkursa i drugih nastavnih i vannastavnih aktivnosti.

„Jedan od uslova za učestvovanje na ovom konkursu jeste da se radi o nadarenim i talentovanim učenicima osnovnih i srednjih škola, a koji se školuju na akreditovanim ustanovama na području cijele Bosne i Hercegovine. Važno je da kandidati imaju odličan uspjeh i primjerno vladanje  na kraju prethodne tri školske godine, da su njihove ocjene brojčane a ne opisne, kao i da nisu primaoci drugih stipendija, ukoliko jesu uslov je da se odreknu u slučaju pozitivnog selekcijskog ishoda po našem konkursu“– navela je Đonlagić.

U proteklih 18 godina rada Fondacija Hastor je na području BiH dodijelila više od 26.000 godišnjih stipendija. U ovoj školskoj godini 42 stipendista su iz Grada Konjica, 26 učenika i 16 studenata.

„U Konjicu imamo stipendiste od samog početka našeg djelovanja. Do danas sa područja Konjica podržali smo 113 učenika i studenata – istaknula je Đonlagić, dodavši da korisnici Fondacije Hastor, osim  finasijske  podrške, imaju priliku i da volontiraju i na taj način stječu znanja i vještine koja su im korisna. Do sada je zabilježeno više od 1.700.000 volonterskih sati stipendista Fondacije Hastor.

„Svi naši stipendisti volontiraju u prosjeku 10 sati mjesečno. Imamo mentorski program, studente koji pomažu drugim učenicima da postignu bolji uspjeh u školi. Također, mnogi od naših stipendista volontiraju i u njihovoj lokalnoj zajednici i na taj način doprinose razvoju svog okruženja“- kazala je Đonlagić.

Konjičanka Nejla Graho jedna je od stipendista Fondacije Hastor već desetu godinu. Istaknula je da joj podrška stipendiranja mnogo znači i da joj je dodatna motivacija za trud i rad u toku obrazovanja.

fondacija hastor dodjeljuje stipendije nadarenim/talentovanim učenicima
Nejla Graho, stipendista Fondacije Hastor.

„Korisnica sam stipendije Fondacije Hastor od osmog razreda osnovne škole. Trenutno sam prva godina master studija na Nastavničkom fakultetu u Mostaru na Odsjeku za sport i zdravlje. S obzirom da primam stipendiju dugo moram reći da mi je mnogo pomogla u školovanju. Svima bih preporučila da se prijave na ovaj konkurs, osim što će imati finansijsku podrušku, također, će upoznati i mnogo novih prijatelja, steći će i nova korisna iskustva, bitno je da su vrijedni učenici“- navela je Graho.

Krajnji rok za apliciranje za stipendiju za nadarene i talentovane učenike Fondacije Hastor je 31. januar 2024. godine do 16:30. Sve detaljnije informacije moguće je pronaći na web stranici: https://fondacijahastor.ba

radiokonjic.ba

samra@radiokonjic.ba

19.01.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima