back to top
12.5 C
Konjic
22 Aprila, 2024

FUP upozorava na prevare putem interneta, počinitelji se predstavljaju kao MUP Hrvatske

Iz Federalne uprave policije upozoravaju građane na sve učestaliji oblik tzv “phishing” kampanje usmjerene na građane Bosne i Hercegovine.

Iz FUP-a upozoravaju da se radi o pripremnim radnjama nepoznatih počinilaca za izvršenje krivičnog djela “Prevara”, s obzirom da je u posljednje vrijeme na e-mail adrese različitih primalaca u Bosni i Hercegovini slane lažne poruke. u kojoj nepoznato lice ili lica predstavljaju kao službeno lice istražnih organa susjednih država.

“Jedan od primjera je da se nepoznata osoba ili osobe predstavljaju kao rukovodioci ustrojstvene jedinice Uprave kriminalističke policije MUP-a RH, a u istoj poruci navodi da je primalac poruke osumnjičen za više različita krivična djela i traži od primaoca da odgovori na poruku, a sve u cilju uspostavljanja kontakata, a kako bi se primaoca poruke doveo u zabludu poduzimanjem daljih radnji, tako da poduzme određene radnje na štetu svoje imovine, a u korist navedenog NN lica/osoba“, naglasili su iz FUP-a.

Federalna uprava ukazuje na potrebu povećanja nivoa informacione sigurnosti korisnika interneta u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o aktuelnim trendovima kada je u pitanju kompjuterski kriminal.

Objava FUP upozorava na prevare na internetu, počinioci se predstavljaju kao MUP Hrvatske pojavio se prvi na Dnevni.ba.

dnevni.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima