18.5 C
Konjic
10 lipnja, 2023

Drugi upravo čitaju

MIZ Konjic: Proučena ikrar dova za hadžije

Danas je u Gradskoj džamiji Konjic proučena ikrar dova...

MZ Bradina bogatija za sedam novih traktora

Poljoprivredni proizvođači sa područja MZ Bradina, kupili su sedam...

Grad Konjic: Obavještenje za maturante

Obavještavaju se svi maturanti Grada Konjica, odnosno učenici završnih...

Sarajevski učenici u posjeti Konjicu

Učenici Srednje elektrotehničke škole iz Sarajeva posjetili su Konjic....

U Konjicu večeras svečano otvoren 13. KUP Jadransko-podunavskih zemalja u mušičarenju (Fly fishing) 2023

13. KUP Jadransko-podunavskih zemalja u mušičarenju održava se od...

FZZZ: Objavljeni Javni pozivi za mjeru “Tražim poslodavca 2023.”

Oglasi

Javni poziv za nezaposlene osobe bit će otvoren 29.,30. i 31.maja, dok će Javni poziv za poslodavce biti otvoren od 1. juna do 1. augusta tekuće godine

Federalni zavod za zapošljavanje objavio je Javne pozive za mjeru Tražim poslodavca 2023, a koja se realizuje u okviru Programa sufinansiranja zapošljavanja 2023. Cilj je zaposliti oko 1500 nezaposlenih osoba na nivou cijele FBiH, a koje se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje. Za ovu mjeru, Zavod je izdvojio oko 9 miliona KM, potvrdio je za radiokonjic.ba glasnogovornk FZZZ Haris Čuljević.

“Mjera Tražim poslodavca 2023. odnosi se na nezaposlene osobe koje se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje, bez obzira na dob, stručnu spremu i radno iskustvo. Uslov nezaposlene osobe za učešće u ovoj mjeri, jeste da mora biti registrovana na stranici FZZZ, najmanje 8 dana prije nego Javni poziv bude otvoren” kao je glasnogovornik FZZZ.

Koncept Mjere tražim poslodavca 2023. se razlikuje od ostalih mjera unutar Programa sufinansiranja zapošljavanja 2023. Na ovu mjeru apliciraju nezaposlene osobe a zatim poslodavci koji žele potencijalnu nezaposlenu osobu zaposliti. Shodno tome, ova mjera podrazumjeva otvaranje dva Javna poziva. Prvi će biti otvoren 29. 30. i 31. maja gdje apliciraju zainteresovane nezaposlene osobe.

“Na stranici FZZZ 29.maja u 8 sati ujutro bit će dostupan online obrazac za nezaposlene osobe, gdje pri njegovom popunjavanju dobiju i šifru. Nakon toga, online obrazac isprintaju i traže poslodavca odnosno testiraju spremnost poslodavca da li želi da ih zaposli. U većini slučajeva se unapijed dogovori sa poslodavcem koji će aplicirati za njih, tako da je onda postupak jednostavan. Međutim, ukoliko se to unaprijed ne zna, onda osoba ima 60 dana roka da pronađe poslodavca, kako bi on u zadanom roku mogao aplicirati” naglasio je Čuljević.

Kada nezaposlena osoba nađe poslodavca, sljedeći koraci su da se on prijavi na Javni poziv koji će biti namjenjen poslodavcima, a isti će biti otvoren od 1. juna do 1. augusta tekuće godine. Ono što poslodavac treba da uradi jeste da u svoj online obrazac unese šifru nezaposlene osobe kuju je ista dobila pri prijavi na Javni poziv za nezaposlene osobe. Nakon što poslodavac aplicira, slijedi provjera podataka i čekanje odgovora. Ukoliko prijava prođe, poslodavac je dužan najdalje u roku od 15 dana od dana zaprimanja obavjesti o odobrenoj prijavi, zaključiti ugovor o sufinansiranju zapošljavanja.

Kada su u pitanju obaveze FZZZ prema poslodavcu, isti poslodavcu sufinansiraju iznos od 550KM, šest ili dvanaest mjeseci, u zavisnosti na koliko je mjeseci potpisan ugovor sa nezaposlenom osobom.

Iz FZZZ pozivaju sve zainteresovane nezaposlene osobe koje namjeravaju aplicirati na ovaj Javni poziv, da to učine odmah 29. maja kada ce u 8 sati ujutro biti dostupan online obrazac za prijavu.

Više informacija svakako možete promaći na stranici FZZZ.

radiokonjic.ba

23.05.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Oglasi

Oglasi

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima