Drugi upravo čitaju

Mostarac Sanjin Hasanović pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli “Kadrija Delalić”

Pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli „Kadrija Delalić" je Mostarac...

Udruženje antifašista Konjic 3. marta organizuje obilazak spomen-obilježja

Udruženje antifašista Konjic 41-45 i 92-95 povodom 3. marta,...

Igman pobijedio Široki Brijeg rezultatom 1:0

FK Igman je danas u okviru 21.kola WWin lige...

U Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli “Kadrija Delalić”

Danas je u Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli...

Glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić: “U danima Ramazanskog bajrama ne zaboravimo porodicu, komšije i naše starije”

Jutros je klanjanjem bajram-namaza u džamijama širom BiH, nastupio Ramazanski bajram.

Čestitajući svim Muslimanima i Muslimankama Ramazanski bajram, glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić za radiokonjic.ba govorio je o značaju i običajima bajrama.

“Nakon 29 dana ibadeta i posta u kojem smo nastojali zaslužiti Allahovu dž.š. milost, oprost i zaštitu od vatre, dočekali smo prvi dan Ramazanskog bajrama. Bajramski dani su dani naše velike sreće, posebice računajući da su iza nas dani intezivnog ibadeta gdje smo bili u pravom smislu dragome Bogu pokorni, te nakon toga nadam se čisti od grijeha uživamo u blagodatima bajramskih dana” kazao je za radiokonjic.ba glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić.

Prvog dana bajrama, muški članovi porodica odlaze na sabah-namaz, a nakon toga klanjaju bajram-namaz, dolaze kući i obavljaju bajramske dužnosti.

Bajram je jedinstvena prilika za vjerničko i porodično okupljanje, prilika da se posjete komšije, i u duhu tradicije Muslimana je da se bajram čestita i da se posjete naročito oni koji nemaju nikog, stariji i iznemogli.

“U našoj vjeri je pohvalno i dobro djelo da se u bajramskim danima obilazi porodica, održavaju rodbinske veze, a posebno je važno obići naše starije kojima ne treba ništa posebno od ovodunjalučkih stvari ili nekih materijalnih stvari. Našim starijim ljudima i ženama u našim pordicama, u našem rodu, je najvažnije da im se dođe, uputi topla ljudska riječ i da se na taj način bajram sa njima podijeli” istaknuo je Refik ef. Delić.

Prema riječima glavnog imama, ovaj bajram je poseban za djecu i mlade ljude koji su prvi put u mjesecu ramazanu pristupili postu, tako da se čari Ramazanskog bajrama posebno osjete kod njih: “Poseban je osjećaj kada kažete sebi da ste prethodni mjesec radili nešto što mnogi smatraju nemogućim. Zanimljiv i poseban je osjećaj djece i mladih ljudi koji dočekaju taj momenat da vide iza sebe ramazanske dane u kojima su bili neizmjerno pokorni Allahu dž.š., gdje su ustvari uspjeli savladati sebe, što je i možda najveća poruka ramazana i ramazanskog posta”.

Bajramskim danima se najviše raduju djeca, koja po tradiciji dobijaju “bajram-banku” od svojih roditelja, porodice i komšija. “To je tradicija koja se njeguje godinama, koja je lijepa u našem adetu i običaju, te se na taj način djeci želi skrenuti pažnja o značaju i važnosti bajrama. Djeca su ta koja pamte svaki trenutak, pamte kada ih je majka spremila da idu u džamiju, kada ih je otac poveo sa sobom da klanjaju Bajram-namaz. Nadam se da će se tradicija bajram-banke nastaviti i dalje i da će se uvijek neko naći ko će se uhvatiti za džep i djecu obradovati na njima taj poseban način” dodao je glavni imam Medžlisa IZ Konjic.

Obilazak mezarja je neizostavan običaj u bajramskim danima. Vjernici u toku tri dana Ramazanskog bajrama obilaze mezarja, učenjem Fatihe i Jasina sjećaju se svojim umrlih, a posebno šehida na Dan šehida koji se obilježava drugog dana Ramazanskog bajrama.

“To je vrijeme koje od nas zahtjeva izlazak u šehidska mezarja i proučiti Fatihu i Jasin našim šehidima. Naša je obaveza da na taj način odamo počast našoj braći šehidima, koji su dali svoje živote za slobodu koju mi danas uživamo. Zato na mezarja trebamo izaći i čuti poruku tih nišana i kolika je žrtva šehida koju su podnijeli na putu do domovine koju imamo. Zato je važno da se u danima bajrama posjeti naša porodica, a to su šehidi”.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic Refik ef. Delić uputio je čestitku povodom Ramazanskog bajrama:

“Svim vjernicima i vjernicama upućujem iskrene čestitke, nadajući se da smo u ovim ramazanskim danima ojačali sebe duhovno, da smo ojačali svoje porodične veze i da smo ojačali svoje društvene veze. Bajram šerif mubarek olsun!”

radiokonjic.ba

20.04.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima