back to top

Drugi upravo čitaju

Aktuelno: Ministarstvo za pitanja boraca HNK

Ministarstvo za pitanja boraca HNK u postupku je donošenja...

Salih ef. Jusufović: “Mjesec ramazan je mjesec preporoda naših duša”

U džematu Čelebići kao i svake godine organizuje se...

Grad Konjic: Javni poziv za podnošenje zahtjeva za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji

Grad Konjic je objavio Javni poziv za podnošenje zahtjeva...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

U izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

„Uskrs je prilika da se družimo, radujemo i veselimo“

Radost ovogodišnjeg Uskrsa i ove će godine stariji stanovnici...

GO SDP Konjic organizovao panel diskusiju o unapređenju zaštite okoliša i turizma

Večeras je u Bosanskoj sobi NU u Konjicu Gradski odbor SDP Konjic organizovao panel diskusiju o temi „Kako unaprijediti zaštitu okoline, a kako turizam?“

Učesnici ovog događaja bili su potpredsjedavajuća Skupštine HNK Vesna Saradžić, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša u Vladi HNK Emil Balavac, predsjednik PD Borašnica i član UO GSS Konjic Rasim Nuhić, inžinjer šumarstva, prvi predsjednik ekološkog udruženja Zeleni Neretva, rafter Sulejman Badžak i magistar poljoprivrede, viši asistent na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, smjer za Akvakulturu i Ribarstvo Dino Lepara. Moderatorica je bila Aldina Medija.

U dvosatnoj panel diskusiji otvorena su brojna aktuelna pitanja u oblasti zaštite životne okoline i unapređenja turizma na području Konjica i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Vesna Saradžić je izjavila da je zaštita okoline životna tema i da nikada nije bila aktuelnija nego sada.

Panel diskusija ne ostavlja mnogo prostora, samo se može zagrebati, ali to nas ne sprečava da pokrenemo neke stvari, jer nekada malo može značiti puno. Možemo svi dati doprinos kada je u pitanju očuvanje životne okoline, a pogotovo najbitniijih resursa, a to su pitka voda i šume, i ako povedemo računa o ovim resursima, onda će i turizam moći da se razvija kako treba“ – navela je Saradžić.

Ministar Blavac je rekao da su ovakvi događaji ono što nova Vlada HNK mora da radi češće.

Mi moramo biti u kontaktu sa građanima o svim temama koje su nam bitne za život u našem kantonu i našim općinama, a sektor turizma i zaštite okoliša u mom slučaju su vrlo bitni. U tom kontekstu mi je drago da su ljudi prepoznali važnost ovakvih panel diskusija, i ono što smo obećali večeras i što ćemo nastojati da uradimo jeste da u ovom mandatu ponudimo i Strategiju razvoja turizma HNK za naredni period. Ona ne postoji od 2021. godine, prethodna je istekla, a to je okvir koji će nam reći u kom pravcu kanton treba da se kreće. Osim toga, moramo da razmišljamo i o otpadu, odnosno njegovom pravilnom odlaganju i reciklaži i s tim u vezi plan je da se u nekoliko narednih mjeseci uradio revizija plana koji je izrađen 2021.godine, a koji se nije našao u zakonskoj proceduri. Taj plan ćemo ponuditi Vladi, odnosno Skupštini HNK na usvajanje, te će to biti jedan komplementaran plan sa novom Strategijom razvoja turizma, ali i strategijom razvoja cijelog kantona koja je na snazi“ – rekao je ministar Balavac.

go sdp konjic organizovao panel diskusiju o unapređenju zaštite okoliša i turizma
Učesnici panel diskusije

Za Rasima Nuhića ove teme, takodjer, zaslužuju pažnju.

Ekologija i razvoj turizma se nadopunjuju i moramo raditi i na jednoj i na drugoj oblasti, i zaintersovani smo za to. Nalazimo se na takvom području koje ima nevjerovatan prirodni potencijal, a istovremeno priroda je nezaštićena, neuređena, i mi iz nevladinog sektora, planinari, dajemo doprinos i djelujemo koliko možemo. Vršimo pritisak na vladin sektor i vejrujemo da će sve zajedno rezultirati boljim pristupom u rješavanju ovih problema, kako u oblasti zaštite okoliša tako i unapređenju turizma“ – istaknuo je Nuhić.

Sulejman Badžak je pohvalio organizatore na hrabrosti da pokrenu neke inicijative koje nisu popularne.

Zaštita okoliša nije popularna tema, ovo je nešto što svi trebamo podržati, ali ne bi trebalo da ostane samo na ovim diskusijama. Trebalo bi to da se pretoči u neku stvarnost koja će rezultitrati boljitkom i zaštite okoliša, a i turizma, jer je on u ekspanziji u Konjicu. Dostigao je jedan nivo gdje je potrebna i pomoć države i kantona, ali, ja bih rekao, najviše pomoć lokalne zajednice, jer smo sami sebi najpreči“ – naveo je Badžak.  

Dino Lepara je istaknuo da HNK posjeduje sve uslove za razvoj turizma, te da je edukacija najmlađih neophodna u oblasti zaštite okoline.

Jako bitne teme su okoliš i turizam, koje su „in“ u svijetu, a tako i kod nas. Moramo na veći nivo dignuti pogotovo naš turizam. HNK ima sve potrebne uslove za razvoj turizma jer imamo jezera, potoke, rijeku Neretvu, njene pritoke, more, prelijepe planine i moramo to iskoristiti, a da te prirodne ljepote ne uništavamo, nego da na najbolji način „namamimo“ turiste. Što se tiče okoliša svaka osoba može dosta toga uraditi kako bi zaštitili prirodu. Od najmlađeg uzrasta djecu moramo učiti kako da se ponašaju prema prirodi, zakonima prirode, jer kada od malena „izbrusimo“ dijete sve poslije lakše bude“ – poručio je Lepara.  

go sdp konjic organizovao panel diskusiju o unapređenju zaštite okoliša i turizma
GO SDP Konjic organizovao panel diskusiju o unapređenju zaštite okoliša i turizma

Očuvanje okoliša nema nikakvu alternativu. Čist okoliš je preduslov za razvoj bilo kakvog oblika turizma, a prvi koraci su donošenje adekvatnih mjera u pravcu i s ciljem zaštite okoliša, te razvoja turizma kao privredne grane, zaključeno je na panel diskusiji SDP-a Konjic.

radiokonjic.ba

15.02.2024.

amila@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima