back to top

Drugi upravo čitaju

Klizanje tla u naselju Bijela u Mostaru

Iz OC CZ HNK su jutros saopštili da je...

Danas je Svjetski dan zdravlja – Vaše zdravlje je vaše pravo

Svjetski dan zdravlja, koji se obilježava svake godine 7....

Nova pobjeda KK Konjic

KK Konjic je večeras pobijedio Čelik iz Zenice na...

Sarajevo i Igman odigrali 3:2

Večeras je na stadionu "Asim Ferhatović Hase" odigrana utakmica...

Konjic: Održan omladinski iftar

U dvorištu Gradske džamije u Konjicu večeras je organizovan...

Grad Konjic: oko 700 hiljada maraka za rješenje stambenih pitanja mladih

Potpisani ugovori kojim Grad Konjic plaća kamate na stambene kredite mladih sugrađana

U Sali za sastanke Grada Konjica danas su potpisani ugovori sa mladim osobama koje su ispunile uslove iz ranije objavljenog Javnog poziva za odabir korisnika sredstava finansiranja za mlade s područja Konjica.

Podsjećamo,  gradonačelnik Konjica Osman Ćatić je sa predstavnicima BBI Bank potpisao ugovor kojim će Grad Konjic snositi troškove kamata na stambene kredite mladih s područja grada koji kupuju prvu nekretninu – stan (novogradnja), te izgradnja kuće (novogradnja). Maksimalan iznos kredita po korisniku bio je 200 hiljada maraka, sa periodom otplate do 20 godina. Osim toga, Grad Konjic preuzima i rizik od povećanja kamatnih stopa, te će obezbijediti i dodatna sredstva ukoliko do toga dođe. Javni poziv je još uvijek aktuelan i zainetersovani se mogu prijaviti do 31.decembra 2022.godine.

grad konjic: oko 700 hiljada maraka za rješenje stambenih pitanja mladih
Potpisani ugovori kojim Grad Konjic plaća kamate na stambene kredite mladih sugrađana

Korisnici koji su danas potpisali ugovore kažu da je ovakav potez gradske uprave veliko olakšanje jer će uštedjeti znatnu količinu novca.

26-godišnji Anes Omerović je po zanimanju hemijski inžinjer. Kaže da ovakva podrška Grada Konjica znači mnogo jer kroz ovakve projekte se primjeti da Grad stoji iza mladih, te da se ovdje isplati ostati.

grad konjic: oko 700 hiljada maraka za rješenje stambenih pitanja mladih
Anes Omerović: Kupovina stana odn rješenje stambenog pitanja jedan je od najznačajnih koraka u životu svake osobe

„Primjetio sam i da gradska uprava pomaže mladim poduzetnicima za biznise. Mislim da ovdje ima dosta mladih ljudi, pametnih ljudi koji mogu doprinijeti a zbog ovakvih poteza će ostati u našem gradu“ poručio je Omerović.

Eldin Boloban živi u selu Treboje. Odlučio je aplicirati na Javni poziv kako bi Grad Konjic preuzeo dugovanja po osnovu kamate za stambeni kredit koji je podigao kako bi izgradio kuću na Donjem Selu, a za Radio Konjic je poručio:

grad konjic: oko 700 hiljada maraka za rješenje stambenih pitanja mladih
Eldin Boloban: Sredstvima stambenog kredita izgradiće kuću na Donjem Selu

                „Sve pohvale gradonačelniku i Gradu Konjicu na ovakvim akcijama kojima omogućavaju bolje uslove nama mladima kako bismo ostali ovdje, kupili ili izgradili  nekretninu i osnovali porodicu. “

Faruk Jazvin porijeklom je iz Glavatičeva, a kroz ovaj projekat za mlade riješio je stambeno pitanje.

grad konjic: oko 700 hiljada maraka za rješenje stambenih pitanja mladih
Faruk Jazvin: Oslobađanje plaćanja kamate na kredit veliko je olakšanje

                „U Konjicu živim već duži vremenski period, a sada sam sa ovim projektom riješio stambeno pitanje. Zahvalio bih se i gradonačelniku i svim uposlenim jer je ovo od velike pomoći“ poručio je Jazvin.

Grad Konjic je obezbijedio sredstva i za namjenu sufinansiranja kamatne stope na stambene kredite i za sufinansiranje poreza za kupovinu prve nekretnine. Kada je rijec o stambenim kreditima, do sada je to iznos od 700 hiljada maraka, s tim sto treba naglasiti da Javni poziv još nije okončan.

grad konjic: oko 700 hiljada maraka za rješenje stambenih pitanja mladih
Gradonačelnik Osman Ćatić i Adisa Kevrić iz Službe za privredu finansije i društvene djelatnosti upoznali su prisutne o aktivnostima koje gradska uprava provodi s ciljem poboljšanja životnih uslova mladih

Adisa Kevrić iz Službe za privredu finansije i društvene djelatnosti Grada Konjica je pojasnila:

                „Gradska uprava Konjica je potpisala ugovor sa BBI Bankom o sufinansiranju kamatne stope na stambene kredite, kao jednu od mjera za pomoć mladima u lokalnoj zajednici. Do sada je plasirano oko 700 hiljada KM. Danas je ugovore potpisalo 6 korisnika, i imamo još dva koji će to naknadno učiniti. Javni poziv je otvoren do 31.decembra tako da je moguće u BBI Banci podnijeti zahtjev za kreditiranje do kraja godine.“

Finansiranja koja su predmet ovog Javnog poziva odnose se isključivo  na kupovinu:

  •  stana (novogradnja)/stambena jedinica (stan) koja je izgrađena ili je u izgradnji, a koju investitor prvi put  prodaje.
  • Kuća (novogradnja)/stambena jedinica (kuća) u izgradnji za koju je obezbjeđena urbanistička i građevinska dozvola od nadležne općinske / gradske službe na području Općine / Grada
  • Objekat koji se kupuje mora imati urednu dokumentaciju i sve potrebne dozvole.

23.12.2022.

radiokonjic.ba

amra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima