Drugi upravo čitaju

Sutra počinje šahovski turnir “Konjic Open 2024”

Šahovski klub „Igman“ Konjic organizator je 13.međunarodnog rejting šahovskog...

Konjic: Danas svečano otvorena dva obnovljena školska igrališta

Danas su okviru programa obilježavanja predstojećeg državnog praznika,  1....

Promovisana 17. generacija mlađih inspektora MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona

U Agenciji za usavršavanje i stručno školovanje kadrova jučer...

Mladi Konjica podizanjem zastave na Vrtaljici poslali snažnu poruku mira, zajedništva i tolerancije

Podizanjem prve zastave međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine...

Konjic: Održana info-sesija na kojoj je predstavljen projekat “Diaspora Invest”

U Sali Gradskog vijeća danas je organizovana info-sesija USAID-ovog...

Grad Konjic: Planirana izgradnja pješačkog mosta preko rijeke Neretve u naselju Kolonija

Pomoćnik gradonačelnika u Službi za prostorno uređenje, građenje, zaštitu okoline i komunalne poslove Esad Omerović potvrdio je za radiokonjic.ba da su u toku aktivnosti na izgradnji pješačkog mosta u naselju Kolonija, na potezu od nebodera na lijevoj obali Neretve prema lokalitetu Gradac na desnoj obali Neretve. Aktivnosti su počele prošle godine, a u toku je postupak dobijanja saglasnosti, potvrdio je Omerović, istaknuvši da su se tek sada stekli uslovi za gradnju mosta.

grad konjic: planirana izgradnja pješačkog mosta preko rijeke neretve u naselju kolonija
Esad Omerović

Investiciono je trebalo sve provesti da most dobije svoju svrhu, koju je sada dobio nakon izgrađene pješačke saobraćajnice u naselju Kolonija, odnosno uređenjem ovog naselja. Mi smo prošle godine pokrenuli aktivnosti na odabiru projektanta, trenutno smo u postupku dobijanja prethodne vodne saglasnosti. Projekat je upućen i na reviziju, i očekujem da ćemo do februara imati revidiran projekat i spreman za izvođenje” – rekao je Omerović, koji je dodao da je namjera bila da to bude optimalna varijanta, da bude estetski prihvatljiv i ekonomski isplativ, tj. da bude i lijepo, ali ne i preskupo.

Bila su tri idejna projekta, komisija je odabrala jednu varijantu koja je i cjenovno i tehnološki prihvatljiva za tu lokaciju. Kada dobijemo odgovarajuće papire i završi se glavni projekat, idemo u tu investiciju, čiji je cilj da se poveže ovaj prostor saobraćajnice sa saobraćajnicom na desnoj obali rijeke Neretve. Smatramo da će se i grad proširiti, jer dolje imamo značajan prostor koji se veže za sportski centar Gradac. U toku je izrada Regulacionog plana, izmjene i dopune Gradca, koji bi trebalo da iduće sedmice dođe u službu, u formi prednacrta. Ako budemo zadovoljni kako je to urađeno, ići ćemo vrlo brzo i na Gradsko vijeće s tim” – izjavio je Omerović, dodavši da su istražni radovi na ovom području, koji su urađeni nedavno, kasnili zbog obimnosti radova u Federaciji BiH.

grad konjic: planirana izgradnja pješačkog mosta preko rijeke neretve u naselju kolonija
Grad Konjic: Planirana izgradnja pješačkog mosta preko rijeke Neretve u naselju Kolonija

Trenutno su aktuelni radovi u cijeloj Bosni i Hercegovini, posebno u Federaciji Bosne i Hercegovine. Čekali smo dvadesetak dana da nam dođu ekipe, da urade istražne radove, jer se za takve objekte moraju provesti istražni radovi” – naveo je pomoćnik gradonačelnika, istaknuvši da će most, zbog hidrologije, biti izdignut jedan metar iznad sadašnje pješačke staze, te da će se pristupnim rampama penjati na njega.     

grad konjic: planirana izgradnja pješačkog mosta preko rijeke neretve u naselju kolonija
Grad Konjic: Planirana izgradnja pješačkog mosta preko rijeke Neretve u naselju Kolonija

Esad Omerović je potvrdio da su sredstva obezbijeđena u gradskom budžetu za izgradnju mosta u iznosu oko 800. 000 KM.

Naš sagovornik nije mogao precizirati koliko će trajati izgradnja ovog pješačkog mosta.

Prema idejnom projektu naša procjena je da bi gradnja trajala oko devet mjeseci. Možda bi moglo i za šest mjeseci, ali će to zavisiti od hidrologije Jablaničkog jezera, jer je to ipak gradnja preko vodene prepreke, tako da ne možemo reći da će to biti za šest ili devet mjeseci. Gradnja će uveliko zavisiti od režima rada hidroakumulacije i samih hidroloških uslova na području grada” – zaključio je Omerović.

radiokonjic.ba

25.01.2024.

amila@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima