back to top

Drugi upravo čitaju

Konjic: U toku deminiranje na lokalitetu Šumine u blizini Drecelja

Generalna skupština UN-a objavila je 8. decembra 2005. godine...

Radio Konjic danas slavi 32 godine rada

Na današnji datum, 4. april 1992. godine, Konjičane i...

U toku izrada vodovodne mreže u MZ Džepi

U toku je izrada vodovodne mreže u mjesnoj zajednici...

UŽ “Nera“: Održano predavanje o položaju Romkinja u BiH

Na današnjoj radionici naziva “Kreiranje sigurnih prostora za marginalizirane...

Premijerka HNK-a Buhač i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK-a Tomislav Martinović posjetili Konjic

Danas su premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač i zamjenik...

Grad Konjic potpisao ugovore o stipendiranju sa 150 srednjoškolaca i studenata

Srednjoškolci i studenti koji su zadovoljli kriterije konkursa ostvarili su pravo po osnovu deset kategorija na stipendiju Grada Konjica u školskoj/akademskoj 2023./2024.godini. Ukupno 150 stipendista potpisalo je danas ugovore o dodjeli stipendija za narednih 10 mjeseci, kazala je Šeherzada Alić, pomoćnica gradonačelnika u Službi za opću upravu, društvene djelatnosti i mlade.

grad konjic potpisao ugovore o stipendiranju sa 150 srednjoškolaca i studenata
Šeherzada Alić, pomoćnica gradonačelnika u Službi za opću upravu, društvene djelatnosti i mlade

“Potpisan je 91 ugovor sa srednjoškolcima i 59 sa studentima, što je ukupno 150 stipendista u 2023./2024.godini. Na konkursu smo imali 14 kategorija, međutim, pravo na stipendiju studenti su ostvarili po osnovu 10 kategorija za koje su aplicirali. Iznosi stipnedija su ostali isti kao i prethodnih godina. Za srednjoškolce iznosi 80 KM, studente prve godine 100KM, a za student druge, treće, četvrte, pete i šeste godine 120 KM. Za ovu namjenu u budžetu je izdvojeno 140.000 KM”-navela je Alić.

grad konjic potpisao ugovore o stipendiranju sa 150 srednjoškolaca i studenata
Potpisan 91 ugovor sa srednjoškolcima

Grad Konjic kroz stipendiranje nastoji olakšati srednjoškolcima i studentima njihovo školovanje, kazao je gradonačelnik Osman Ćatić, poželjevši stipendistima da uspješno nastave obrazovni put ka sticanju diploma i akademskih zvanja.

“Vrlo je važno kad čovjek ima i zna svoj cilj, a vidim čim ste ovdje i čim ste upisali fakultete, da želite biti akademski građani Konjica i svoje domovine BiH, odnosno da postoji opredjeljenje da ostanete u svome gradu i u BiH. Mi ćemo s naše strane, trudimo se koliko možemo, da vam pomognemo barem jednim dijelom taj dio životni put koji se odnosi na obrazovanje”-poručio je gradonačelnik Ćatić.

Tročkovi studiranja su veliki, pa svaki dodatni iznos novca dobro dođe studentima. Lejla Nikšić, studentica treće godine Mašinskog fakulteta u Sarajevu kazala je da njoj novac od stipendije puno pomaže prilikom studiranja.

“Ima puno troškova i dobro mi dođe tokom školovanja”-rekla nam je Lejla.

Stipendija olakšava školovanje i srednjoškolcima.

“Moje ime je Nelis Zečić i učenik sam Mašinsko-stručne škole i školujem se za zanimanje CNC operater. Stipendista sam od prvog razreda i svaki vid podrške mladim ljudima dobro dođe”-rekao je Nelis.

radiokonjic.ba

27.02.2024.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima