17.8 C
Konjic
1 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Grad Konjic predstavio UNDP-u Strategiju obnovljivih izvora energije i potreba za energijom Grada Konjica

Razmatrane mogućnosti za saradnju sa UNDP – om na realizaciji projekata iz oblasti energetske efikasnosti

U srijedu 25.05.2023.g. u Gradskoj upravi Konjic održan je sastanak na kojem je predstavnicima UNDP-a predstavljena Strategija obnovljivih izvora energije i potreba za energijom Grada Konjica i namjera da se u narednom perodu značajna pažnja posveti projektima energetske efikasnosti.

Tokom sastanka gradonačelnika Konjica Osmana Ćatića i predstavnika UNDP-a, Hamdija Mujezin, rukovodilac projekta“Pokretanje okolišnog finansiranja u svrhu nisko- karbonskog urbanog razvoja“ i “Ubrzanje tranzicije ka čistoj energiji korištenjem potencijala solarne energije u Bosni i Hercegovini„ predstavio je mogućnosti saradnje na implementaciji projekta URBANLED i SolarCET.

Kako je ovom prilikom naglasio Mujezin, kada je riječ o URBANLED projektu, radi se o uspostavi i implementaciji ESCO mehanizma, koji je baziran na investiranju u poboljšanje energetske efikasnosti finansiran kroz uštede, koji bi se mogao implementirati na javnim objektima, stambenim zgradama, te komunalnim preduzećima.

“SolarCET projekat podrazumijeva povećanje interesa i pomoći građanima i svim zainteresiranim za investicije u fotonapon. Razgovarali smo o mogućnosti primjene mehanizma subvencije, pomoći individualnim domaćinstvima u instalaciji fotonaponskih sistema, gdje je UNDP već istu proceduru proveo u gradovima Mostar, Cazin, Prijedor i Gradiška, a planirana je realizacija i za Općinu Ilidža. Grad Konjic je pokazao interes za saradnju na ovom polju i uskoro će uslijediti dodatni sastanci na kojima ćemo specificirati pravce naše saradnje” – kazao je Hamdija Mujezin , predstavnik UNDP-a.

radiokonjic.ba/Grad Konjic

26.05.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima