18.5 C
Konjic
10 lipnja, 2023

Drugi upravo čitaju

MIZ Konjic: Proučena ikrar dova za hadžije

Danas je u Gradskoj džamiji Konjic proučena ikrar dova...

MZ Bradina bogatija za sedam novih traktora

Poljoprivredni proizvođači sa područja MZ Bradina, kupili su sedam...

Grad Konjic: Obavještenje za maturante

Obavještavaju se svi maturanti Grada Konjica, odnosno učenici završnih...

Sarajevski učenici u posjeti Konjicu

Učenici Srednje elektrotehničke škole iz Sarajeva posjetili su Konjic....

U Konjicu večeras svečano otvoren 13. KUP Jadransko-podunavskih zemalja u mušičarenju (Fly fishing) 2023

13. KUP Jadransko-podunavskih zemalja u mušičarenju održava se od...

Grad Konjic predstavio UNDP-u Strategiju obnovljivih izvora energije i potreba za energijom Grada Konjica

Oglasi

Razmatrane mogućnosti za saradnju sa UNDP – om na realizaciji projekata iz oblasti energetske efikasnosti

U srijedu 25.05.2023.g. u Gradskoj upravi Konjic održan je sastanak na kojem je predstavnicima UNDP-a predstavljena Strategija obnovljivih izvora energije i potreba za energijom Grada Konjica i namjera da se u narednom perodu značajna pažnja posveti projektima energetske efikasnosti.

Tokom sastanka gradonačelnika Konjica Osmana Ćatića i predstavnika UNDP-a, Hamdija Mujezin, rukovodilac projekta“Pokretanje okolišnog finansiranja u svrhu nisko- karbonskog urbanog razvoja“ i “Ubrzanje tranzicije ka čistoj energiji korištenjem potencijala solarne energije u Bosni i Hercegovini„ predstavio je mogućnosti saradnje na implementaciji projekta URBANLED i SolarCET.

Kako je ovom prilikom naglasio Mujezin, kada je riječ o URBANLED projektu, radi se o uspostavi i implementaciji ESCO mehanizma, koji je baziran na investiranju u poboljšanje energetske efikasnosti finansiran kroz uštede, koji bi se mogao implementirati na javnim objektima, stambenim zgradama, te komunalnim preduzećima.

“SolarCET projekat podrazumijeva povećanje interesa i pomoći građanima i svim zainteresiranim za investicije u fotonapon. Razgovarali smo o mogućnosti primjene mehanizma subvencije, pomoći individualnim domaćinstvima u instalaciji fotonaponskih sistema, gdje je UNDP već istu proceduru proveo u gradovima Mostar, Cazin, Prijedor i Gradiška, a planirana je realizacija i za Općinu Ilidža. Grad Konjic je pokazao interes za saradnju na ovom polju i uskoro će uslijediti dodatni sastanci na kojima ćemo specificirati pravce naše saradnje” – kazao je Hamdija Mujezin , predstavnik UNDP-a.

radiokonjic.ba/Grad Konjic

26.05.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Oglasi

Oglasi

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima