-1.5 C
Konjic
9 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Gradonačelnik Konjica se oglasio povodom izgradnje HE Ulog

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić oglasio se povodom posljednjeg onečišćenja rijeke Neretve a koje se dovodi u vezu sa izgradnjom HE Ulog.

Grad Konjic je u kontinuitetu pokušavao da ukaže na negativne posljedice izgradnje HE Ulog, u vrijeme priprema za njenu izgradnju i kada se moglo i imalo smisla reagovati. Nažalost, u to vrijeme smo ostali usamljeni. Kao zastupnik u Parlamentu FBiH, tačnije kao predsjednik Kluba zastupnika SDA, tada sam u vrijeme kada su otpočeli radovi na izgradnji HE Ulog, pokrenuo Inicijativu te tražio od nadležnih institucija da reaguju i informišu Parlament kako i na koji način se došlo do dozvola da se krene sa radovima. Odgovor nadležnih institucija kojima smo u to vrijeme uputili Inicijativu, je bio da su oni iscrpili sve svoje mogućnosti kada je u pitanju njihova nadležnost, s obzirom da se objekat gradi na teritoriji RS-a. Smatrali smo neophodnim da ukažemo na brojne negativne utjecaje izgradnje HE Ulog, a koji će se direktno reflektovati nizvodno i devastirati tok Neretve u dijelu koji pripada Gradu Konjicu, te najvećim dijelom ugroziti razvoj ne energetske perspektive ovog područja. Bez obzira na upozorenja struke koja je u više navrata istaknula da se radi o području koje je posebno geološki osjetljivo i na kojem se nikako ne preporučuje izgradnja većih građevinskih zahvata, nadležne institucije RS-a su odobrile sve potrebne dozvole za gradnju. S obzirom da imamo takvu situaciju vezano za projekat izgradnje HE Ulog koji šteti interesima Grada Konjica i FBiH, zajedno sa svim nadležnim institucijama, Grad Konjic će biti u punom kapacitetu na raspolaganju, te i dalje štititi kako interes Grada Konjica, tako i FBiH” izjavio je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

radiokonjic.ba

10.10.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima