back to top
17.3 C
Konjic
20 Maja, 2024

Gradska biblioteka Konjic prigodnim aktivnostima obilježava mjesec knjige

Svake godine u oktobru, mjesecu knjige, Gradska biblioteka Konjic posebnu pažnju usmjerava na važnost čitanja kod djece. Nastoje nizom aktivnosti približiti knjigu školskom uzrastu, odnosno osnovcima, kroz promocije, predavanja i organizoavne posjete.

gradska biblioteka konjic prigodnim aktivnostima obilježava mjesec knjige
Bibliotekarka Edina Dizdarević

“I ove godine u mjesecu oktobru smo pripremili razne programe. Svaki dan imamo školske posjete osnovaca. Upoznamo ih sa knjižnim fondom, održimo predavanje o važnosti knjige, a ove godine smo za učenike pripremili i predavanje o Konjičaninu Hamdiji Muliću, koji je bio pedagog, prosvjetitelj, prvi dječiji pisac u BiH. Imaćemo i posjetu Senke Bešlić, dječijeg pisca, prevoditeljice, koja prevodi bajke, basne, priče i romane sa perzijskog na bosanski jezik” -kazala je Dizdarević.

Gradska biblioteka Konjic svake godine u oktobru omogućava učenicima da uz upis u dječije odjeljenje ostvare besplatnu godišnju članarinu. I na ovaj način žele potaknuti djecu da se više druže sa knjigom, kazala je bibliotekarka, Azra Hamza Balić.

gradska biblioteka konjic prigodnim aktivnostima obilježava mjesec knjige
Bibliotekarka Azra Hamza-Balić

“Posljednjih nekoliko godine u mjesecu oktobru imamo besplatnu članarinu koja traje godinu dana. I na ovaj način želimo približiti knjigu djeci i omogućiti im da besplatno mogu čitati tokom cijele godine. Osim što mogu koristiti knjige iz biblioteke, učenici mogu koristiti i prostorije Bosanske sobe za učenje, radionice,  izradu školskih panoa i sl.”-navela je Hamza-Balić.

Za vrijeme posjete Gradskoj biblioteci sreli smo učenike iz Prve osnovne škole Konjic. Učenici šestog razreda, zajedno sa bibliotekarkom Muneverom Rizvanović, imali su priliku da poslušaju predavanje o Hamdiji Muliću, prvom dječijem piscu u BiH, a potom da se upoznaju i sa knjižnim fondom, kao i sa drugim pojedinostima rada biblioteke. Ovakve posjete su značajne za učenike, rekla nam je bibliotekarka Rizvanović.

gradska biblioteka konjic prigodnim aktivnostima obilježava mjesec knjige
Predavanje za učenike

“Naša škola povodom oktobra-mjeseca knjige organizuje različite aktivnosti, a jedna od njih je i posjeta Gradskoj biblioteci Konjic. Nastojimo da knjizi vratimo primat koji ona i treba da ima u odnosu na ove elektronske medije koji su danas zauzeli to mjesto u životu ljudi”.

Učenici najčešće čitaju školske lektire. Neki od njih su članovi biblioteke, a neki će to tek postati. Učenica Hana Habibija zadovoljna je posjetom biblioteci.

“Ovdje smo saznali koja knjiga ima najviše stranica, koja najmanje, koje su najčitanije. Moja omiljena knjiga je “Orlovi rano lete”-rekla nam je Hana, dok njena školska prijateljica Dalija Kašić, ističe da svakog mjeseca čita školske lektire i da nema puno vremena za čitanje drugih knjiga. Do sada su joj se posebno svidjele knjige “Orlovi rano lete” i “Djetinjstvo pod Vrtaljicom”.

radiokonjic.ba

23.10.2023.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima