Drugi upravo čitaju

Gradska biblioteka Konjic: U mjesecu knjige besplatna članarina za djecu

Gradska biblioteka Konjic je povodom obilježavanja oktobra-mjeseca knjige otvorila svoja vrata za sve posjetioce, a posebno za učenike osnovnih škola, kako bi i na taj način približili knjigu najmlađima i potaknuli ih na redovnije čitanje i druženje sa knjigom. Edina Dizdarević, bibliotekarka u Gradskoj biblioteci, kazala je da rado organiziraju predavanja za učenike, koji se u mjesecu oktobru, mogu besplatno učlaniti.

gradska biblioteka konjic: u mjesecu knjige besplatna članarina za djecu
Bibliotekarka Edina Dizdarević

“Svugdje u svijetu se u oktobru slavi pisana riječ i trebalo bi, naravno, tokom cijele godine, ali, oktobar je baš poznat kao mjesec knjige i potrebno je što više promovisati knjigu i govoriti o njenom značaju, o izgradnji čovjeka kao ličnosti kroz knjigu. Ogroman je i neprocjenjiv značaj knjige i književnosti, tako da je ovo prilika da prezentujemo naš rad i da ukažemo na važnost čitanja”-navela je Dizdarević.

Bibliotekarka u dječijem odjeljenju, Azra Hamza Balic, kazala je da se djeci nastoji približiti knjiga i kroz prezentacije, jer na taj način se budi njihva znatiželja i želja za čitanjem.

gradska biblioteka konjic: u mjesecu knjige besplatna članarina za djecu
Bibliotekarka Azra Hamza-Balić

“Uradila sam prezentaciju koju putem projektora prikazujemo djeci i na taj način im pokušavamo približiti naš rad, prostorije, knjižni fond i sve ono što mogu koristiti u biblioteci. Mislim da njima puno znači kad im se pokaže i kad na licu mjesta mogu vidjeti knjige i saznati nešto novo o autorima”-istaknula je Hamza-Balić.

Ovih dana Gradsku biblioteku su posjetili učenici 6. razreda Prve osnovne škole Konjic. Proveli su jedan školski čas u biblioteci i pobliže se upoznali sa knjižnim fondom. Učenica Naida Husić, kazala je da su i ranije posjećivali Gradsku biblioteku.

gradska biblioteka konjic: u mjesecu knjige besplatna članarina za djecu
Učenici 6.razreda Prve osnovne škole Konjic u posjeti Gradskoj biblioteci

“Zanimljivo je u biblioteci, jer ima lijepih knjiga, a moja najdraža knjiga, do sada, koju sam pročiala je “Orlovi rano lete”. Kada čitam opustim se i kao da ”zalutam” u neki novi svijet i ne znam se vratiti”-rekla nam je Naida.

I njena školska prijateljica Jasmine Nožić provela je zanimljivo vrijeme u biblioteci, ali nam je otkrila da ne voli baš čitati, mada postoje knjige koje rado pročita.

“Jedino volim knjige koje se sastoje od nekoliko dijelova i koje su zanimljive, to mi je drago pročitati. Knjiga “Vlak u snijegu” je ostavila lijep utisak na mene, jer sam shvatila da sve možemo kada smo skupa i kada se složimo”-kazala je Jasmina.

Munevera Rizvanović, bibliotekarka u Prvoj osnovnoj školi Konjic, navela je da u sklopu obilježavanja mjeseca knjiga organiziraju i posjete Gradskoj biblioteci, kako bi potaknuli djecu da redovnije čitaju.

“To je jedan od načina kako bi djeci približili knjigu, jer  knjiga u današnjem vremenu gubi primat nad ovom tehnologijom koja osvaja, ali mi pokušavamo da to ublažimo koliko možemo”-kazala je Rizvanović.

Gradska biblioteka Konjic radi od 8 do 15 sati svakim radnim danom. Članarina za odrasle je 15 KM, a za penzionere i djecu 10KM, s tim da djeca u oktobru imaju besplatno učlanjenje.Inače, Gradska biblioteka Konjic ima oko 26.000 knjiga odnosno oko 12.000 naslova u oba odjeljenja. Knjižni fond se sastoji iz svih oblasti-filozofija, psihologija, društevne, prirodne i primjenjene nauke, a najviše ima književnost koja je podijeljenja dalje prema rodovima.

radiokonjic.ba

18.10.2022.

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

rtvka@bih.net.ba

samra@radiokonjic.ba

+387 36 726 267

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima