11.5 C
Konjic
22 ožujka, 2023

Drugi upravo čitaju

Planska isključenja

Služba za odnose sa javnošću i informisanje kupaca Podružnica...

Održan predramazanski koncert konjičkih osnovaca

Predramazanskim koncertom horova iz šest osnovnih škola s područja...

Danas 73. rođendan PD „Igman”

Privredno društvo Igman Konjic danas obilježava 73.godišnjicu rada. Direktor...

Obilježen Dan Srednje škole Konjic

Danas se obilježava Dan Srednje škole Konjic, a tim...

Grad Konjic nagradio najuspješnije studente

Program obilježavanja 1.marta, Dana nezavisnosti BiH, i 3.marta, Dana...

Šumarstvo “Prenj” Konjic: Danas pošumljen lokalitet Repovica sa hiljadu novih sadnica crnog bora i kedra

Radnici Službe za uzgoj i integralnu zaštitu Šumarstva “Prenj”...

Gradska biblioteka Konjic: U mjesecu knjige besplatna članarina za djecu

Gradska biblioteka Konjic je povodom obilježavanja oktobra-mjeseca knjige otvorila svoja vrata za sve posjetioce, a posebno za učenike osnovnih škola, kako bi i na taj način približili knjigu najmlađima i potaknuli ih na redovnije čitanje i druženje sa knjigom. Edina Dizdarević, bibliotekarka u Gradskoj biblioteci, kazala je da rado organiziraju predavanja za učenike, koji se u mjesecu oktobru, mogu besplatno učlaniti.

Gradska biblioteka Konjic: U mjesecu knjige besplatna članarina za djecu
Bibliotekarka Edina Dizdarević

“Svugdje u svijetu se u oktobru slavi pisana riječ i trebalo bi, naravno, tokom cijele godine, ali, oktobar je baš poznat kao mjesec knjige i potrebno je što više promovisati knjigu i govoriti o njenom značaju, o izgradnji čovjeka kao ličnosti kroz knjigu. Ogroman je i neprocjenjiv značaj knjige i književnosti, tako da je ovo prilika da prezentujemo naš rad i da ukažemo na važnost čitanja”-navela je Dizdarević.

Bibliotekarka u dječijem odjeljenju, Azra Hamza Balic, kazala je da se djeci nastoji približiti knjiga i kroz prezentacije, jer na taj način se budi njihva znatiželja i želja za čitanjem.

Gradska biblioteka Konjic: U mjesecu knjige besplatna članarina za djecu
Bibliotekarka Azra Hamza-Balić

“Uradila sam prezentaciju koju putem projektora prikazujemo djeci i na taj način im pokušavamo približiti naš rad, prostorije, knjižni fond i sve ono što mogu koristiti u biblioteci. Mislim da njima puno znači kad im se pokaže i kad na licu mjesta mogu vidjeti knjige i saznati nešto novo o autorima”-istaknula je Hamza-Balić.

Ovih dana Gradsku biblioteku su posjetili učenici 6. razreda Prve osnovne škole Konjic. Proveli su jedan školski čas u biblioteci i pobliže se upoznali sa knjižnim fondom. Učenica Naida Husić, kazala je da su i ranije posjećivali Gradsku biblioteku.

Gradska biblioteka Konjic: U mjesecu knjige besplatna članarina za djecu
Učenici 6.razreda Prve osnovne škole Konjic u posjeti Gradskoj biblioteci

“Zanimljivo je u biblioteci, jer ima lijepih knjiga, a moja najdraža knjiga, do sada, koju sam pročiala je “Orlovi rano lete”. Kada čitam opustim se i kao da ”zalutam” u neki novi svijet i ne znam se vratiti”-rekla nam je Naida.

I njena školska prijateljica Jasmine Nožić provela je zanimljivo vrijeme u biblioteci, ali nam je otkrila da ne voli baš čitati, mada postoje knjige koje rado pročita.

“Jedino volim knjige koje se sastoje od nekoliko dijelova i koje su zanimljive, to mi je drago pročitati. Knjiga “Vlak u snijegu” je ostavila lijep utisak na mene, jer sam shvatila da sve možemo kada smo skupa i kada se složimo”-kazala je Jasmina.

Munevera Rizvanović, bibliotekarka u Prvoj osnovnoj školi Konjic, navela je da u sklopu obilježavanja mjeseca knjiga organiziraju i posjete Gradskoj biblioteci, kako bi potaknuli djecu da redovnije čitaju.

“To je jedan od načina kako bi djeci približili knjigu, jer  knjiga u današnjem vremenu gubi primat nad ovom tehnologijom koja osvaja, ali mi pokušavamo da to ublažimo koliko možemo”-kazala je Rizvanović.

Gradska biblioteka Konjic radi od 8 do 15 sati svakim radnim danom. Članarina za odrasle je 15 KM, a za penzionere i djecu 10KM, s tim da djeca u oktobru imaju besplatno učlanjenje.Inače, Gradska biblioteka Konjic ima oko 26.000 knjiga odnosno oko 12.000 naslova u oba odjeljenja. Knjižni fond se sastoji iz svih oblasti-filozofija, psihologija, društevne, prirodne i primjenjene nauke, a najviše ima književnost koja je podijeljenja dalje prema rodovima.

radiokonjic.ba

18.10.2022.

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima