5.4 C
Konjic
1 prosinca, 2022

Drugi upravo čitaju

Konjic: Firma “Bujice” angažovala radnike iz Nepala

Jedan od gorućih problema u BiH je nedostatak radne...

Zimsko održavanje puteva na području Konjica

Za tri firme odobreno 446 hiljada maraka Svake godine Direkcija...

Kolonija uskoro dobija novi izgled

Detalji projekta vrijednog oko milion i pol maraka Građani će...

„Eurosjaj“: liderska pozicija za područje bivše Jugoslavije  

Danas je firma “Eurosjaj” iz Konjica potpisala ugovor sa...

HNK: Javni poziv za subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima

Ministarstvo privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona objavilo je Javni poziv za...

Sjećanje na filozofa Kasima Prohića

Večeras je u amfiteatru Srednje škole Konjic održan prigodan...

Gradska biblioteka Konjic: U mjesecu knjige besplatna članarina za djecu

Gradska biblioteka Konjic je povodom obilježavanja oktobra-mjeseca knjige otvorila svoja vrata za sve posjetioce, a posebno za učenike osnovnih škola, kako bi i na taj način približili knjigu najmlađima i potaknuli ih na redovnije čitanje i druženje sa knjigom. Edina Dizdarević, bibliotekarka u Gradskoj biblioteci, kazala je da rado organiziraju predavanja za učenike, koji se u mjesecu oktobru, mogu besplatno učlaniti.

gradska biblioteka konjic: u mjesecu knjige besplatna članarina za djecu
Bibliotekarka Edina Dizdarević

“Svugdje u svijetu se u oktobru slavi pisana riječ i trebalo bi, naravno, tokom cijele godine, ali, oktobar je baš poznat kao mjesec knjige i potrebno je što više promovisati knjigu i govoriti o njenom značaju, o izgradnji čovjeka kao ličnosti kroz knjigu. Ogroman je i neprocjenjiv značaj knjige i književnosti, tako da je ovo prilika da prezentujemo naš rad i da ukažemo na važnost čitanja”-navela je Dizdarević.

Bibliotekarka u dječijem odjeljenju, Azra Hamza Balic, kazala je da se djeci nastoji približiti knjiga i kroz prezentacije, jer na taj način se budi njihva znatiželja i želja za čitanjem.

gradska biblioteka konjic: u mjesecu knjige besplatna članarina za djecu
Bibliotekarka Azra Hamza-Balić

“Uradila sam prezentaciju koju putem projektora prikazujemo djeci i na taj način im pokušavamo približiti naš rad, prostorije, knjižni fond i sve ono što mogu koristiti u biblioteci. Mislim da njima puno znači kad im se pokaže i kad na licu mjesta mogu vidjeti knjige i saznati nešto novo o autorima”-istaknula je Hamza-Balić.

Ovih dana Gradsku biblioteku su posjetili učenici 6. razreda Prve osnovne škole Konjic. Proveli su jedan školski čas u biblioteci i pobliže se upoznali sa knjižnim fondom. Učenica Naida Husić, kazala je da su i ranije posjećivali Gradsku biblioteku.

gradska biblioteka konjic: u mjesecu knjige besplatna članarina za djecu
Učenici 6.razreda Prve osnovne škole Konjic u posjeti Gradskoj biblioteci

“Zanimljivo je u biblioteci, jer ima lijepih knjiga, a moja najdraža knjiga, do sada, koju sam pročiala je “Orlovi rano lete”. Kada čitam opustim se i kao da ”zalutam” u neki novi svijet i ne znam se vratiti”-rekla nam je Naida.

PROČITAJ:   Vrijedne volonterke Crvenog križa Konjic: Volimo pomagati drugim ljudima

I njena školska prijateljica Jasmine Nožić provela je zanimljivo vrijeme u biblioteci, ali nam je otkrila da ne voli baš čitati, mada postoje knjige koje rado pročita.

“Jedino volim knjige koje se sastoje od nekoliko dijelova i koje su zanimljive, to mi je drago pročitati. Knjiga “Vlak u snijegu” je ostavila lijep utisak na mene, jer sam shvatila da sve možemo kada smo skupa i kada se složimo”-kazala je Jasmina.

Munevera Rizvanović, bibliotekarka u Prvoj osnovnoj školi Konjic, navela je da u sklopu obilježavanja mjeseca knjiga organiziraju i posjete Gradskoj biblioteci, kako bi potaknuli djecu da redovnije čitaju.

“To je jedan od načina kako bi djeci približili knjigu, jer  knjiga u današnjem vremenu gubi primat nad ovom tehnologijom koja osvaja, ali mi pokušavamo da to ublažimo koliko možemo”-kazala je Rizvanović.

Gradska biblioteka Konjic radi od 8 do 15 sati svakim radnim danom. Članarina za odrasle je 15 KM, a za penzionere i djecu 10KM, s tim da djeca u oktobru imaju besplatno učlanjenje.Inače, Gradska biblioteka Konjic ima oko 26.000 knjiga odnosno oko 12.000 naslova u oba odjeljenja. Knjižni fond se sastoji iz svih oblasti-filozofija, psihologija, društevne, prirodne i primjenjene nauke, a najviše ima književnost koja je podijeljenja dalje prema rodovima.

radiokonjic.ba

18.10.2022.

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Možda vas zanima