16.5 C
Konjic
1 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Gradski vijećnik Ajdin Tinjak: Prvi spomen Konjica u pisanim dokumentima nije 16. juni

15. juna prošle godine, uoči Dana Grada Konjica, gradski vijećnik Ajdin Tinjak je na 16. redovnoj sjednici Gradskog vijeća, uputio vijećničku inicijativu čiji je cilj dolazak do kopije dokumenta iz 1382. godine, u kojem se prvi put pominje Konjic, odnosno trgovačka karavana koja prošla preko Konjica do Dubrovnika 16. juna, 1382. godine. Na osnovu ovog dokumenta, za kojeg se vjerovalo da se nalazi u Državnom arhivu u Dubrovniku, Grad Konjic obilježava 16. juni kao Dan Grada Konjica.

Nešto više od godinu dana nakon upućene inicijative, gradski vijećnik Ajdin Tinjak za radiokonjic.ba otkriva kada i kako je došlo do ove ideje.

Ideja se javila u periodu kada je Konjic dobio status Grada. Nekako se pojavilo logično pitanje – Gdje nam je dokument u kojem je Konjic prvi put pomenut? Svi smo znali da postoji, ali ga niko nikada nije vidio.  Meni je to  bilo dovoljno da pokrenem inicijativu kako bismo se kao Grad obratili Dubrovačkom arhivu, jer smo iz dostupnih izvora imali informaciju da se taj dokument o prvom spomenu Konjica, odnosno o trgovačkoj karavani koja prošla kroz Konjic 1382.godine, nalazi u Dubrovniku“

Realizaciji inicijative se nije odmah pristupilo, pa je vijećnik Tinjak započeo samostalno istraživanje i pokušao doći do dokumenta iz 1382. godine.

„Kao vijećnik sam se obratio Dubrovačkom arhivu, sa informacijama  kojima raspolagao iz dostupnih pisanih izvora, da bih dobio neku ulaznu informaciju vezanu za ovaj dokument, da li se on nalazi  u arhivu i način na koji mi možemo doći do njega. Međutim, uslijedilo je razočarenje kada su mi iz Državnog arhiva u Dubrovniku javili da dokument nije pronađen“

Da se dokument, na osnovu kojeg obilježavamo Dan Grada Konjica zaista ne nalazi u Državnom  arhivu u Dubrovniku, za radiokonjic.ba je potvrdio viši arhivst, gosp.Zoran Perović.

Uprskos razočarenje koje je, kako nam je kazao Tinjak, osjetio nastavio je istraživanje i došao do originalnog izdanja knjige  historičara Konstantina Jirečeka “Trgovački putevi i rudnici Srbije i Bosne u srednjem vijeku: historijsko-geografske studije”” u kojem se autor poziva na dokument u kojem se prvi put spominje Konjic, dakle isti onaj dokument koji uprkos naporima  vijećnika Tinjaka, gospodina Perovića i istraživača koji su se bavili ovom temom, nije pronađen.

gradski vijećnik ajdin tinjak: prvi spomen konjica u pisanim dokumentima nije 16. juni
Foto:Ajdin Tinjak

Ono što je gradski vijećnik Ajdin Tinjak, otkrio je da  Jireček u originalnom djelu dva puta pominje 16. juli, a ne 16. juni.

 “ Na 25. strani u napomeni 76 –  saslušanje u Dubrovniku u kojem je data izjava: „Ja sam bio u Konjicu, a spomenuti Plavuško i Nenec, dolazili su iz Bosne na putu za Dubrovnik“(Foto1) i na 80. strani u napomeni 272- Dokument o trgovačkoj karavani koja je preko Konjica išla u Dubrovnik(Foto2)”

gradski vijećnik ajdin tinjak: prvi spomen konjica u pisanim dokumentima nije 16. juni
Foto1 : Ajdin Tinjak
gradski vijećnik ajdin tinjak: prvi spomen konjica u pisanim dokumentima nije 16. juni
Foto2: Ajdin Tinjak

Nameće se pitanje ako Jireček govori o 16. julu, zašto onda Dan Grada koji je vezan za prvi spomen Konjica obilježavamo mjesec dana ranije, 16. Juna?

Odgovor nas vodi do 1951. godine kada je Đorđe Pejanović objavio prijevod ranije pomenute knjige.

 “Prijevod Đorđa Pejanovića objavljen je u dva navrata kao posebno izdanje Jireček, “Trgovački drumovi” 1951. godine  i tamo je prevedeno sljedeće: na strani 43,  napomena 76 – (16. juli) i na strani 125 napomena 272 – (16. juni ). Isto je i na drugom mjestu (U Zborniku Konstantina Jirečeka, 1959; strane 236 i 294). Pavao Anđelić u Glasniku zemaljskog muzeja iz 1958. godine predstavio je također kao 16. juni: Kao tranzitno mjesto u trgovačkom i putničkom prometu Konjic se spominje dosta često. Svi autori poslije su jednostavno imali peh da citiraju Pejanovića sa stranice gdje je pogrešan prevod, ili Anđelića u svojim radovima, ili nekog od autora u novije vrijeme… A onda je i Općina (danas Grad) Konjic donijela Odluku kojom se pogrešno 16. juni obilježava kao prvi spomen imena Konjic – Dan općine/grada Konjica”  pojašnjava Tinjak.

Prema članu 7. Statuta Grada Konjica, Grad ima svoj Dan, a odluku o Danu Grada donosi Gradsko vijeće. Odluka da se Dan Grada, a tada Opštine, obilježava 16.juna  jednoglasno je usvojena 30. maja 2002 godine, a potpisana je od strane tadašnjeg predsjednika Gradskog vijeća gosp. Derviša Dizdarevića, koji se nakon 21 godinu, za radiokonjic.ba, prisjetio šta je prethodilo donošenju ove Odluke.

“Jedan od vrlo značanih datuma u historiji Konjica, koji se ranije obilježavao je 3. mart, to je Dan oslobođenja Konjica od fašizma. Shvatili smo da Dan Grada mora obuhvatiti širi period i na neki način obuhvatiti i sve one ljude koji su dali značajan doprinos razvoju Konjica. Tada se došlo na ideju da datum obilježavanja Grada Konjica, bude prvi pisani trag o Konjicu. Kroz određena istraživanja došlo se do datuma 16. juni 1382. godine. Izvori su bili djela Konjičana koji su istraživali historiju Konjica”

Gospodin Dizdarević nam je kazao šta misli o istraživanju koje je proveo vijećnik Tinjak.

“To je pohvalno za vijećnika, koji se očito interesuje za  Konjic i on je pravi predstavnik ovog grada. Želim mu čestitati na istraživanju koje je proveo, ali zvaničan datum do kojeg smo mi tada došli je 16. juni, a ne 16. juli. Ako je taj podatak o kojem govori Tinjak tačan, onda se Dani Grada Konjica mogu produžiti do 16. jula, pa da se i taj datum na neki način obilježi” poručio je Dizdarević.

A da se 16. juli, može obilježavati na drugi način, a ne isključivo kao Dan Grada Konjica, mišljenja je gradski vijećnik Ajdin Tinjak.

“Trebalo bi razdvojiti ove dvije stvari, Dan Grada Konjica ne mora nužno biti prvi spomen Konjica u pisanim izvorima. Šta nam je garancija da je 1382. godine zaista prvi spomen? I šta nam je garancija da je Jireček zaista imao taj dokument, da ga je imao priliku vidjeti, čitati i prevoditi iz Dubrovačkog arhiva? Ideja je da razgovaramo i razmotrimo sve opcije i da kao Grad izađemo u javnost sa krajnjim rezultatom”

radiokonjic.ba

15.11.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima