16.5 C
Konjic
1 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Grušča: 08.oktobra svečano otvaranje spomen obilježja šehidima i civilnoj žrtvi agresije

Izgradnja spomen obilježja ujedinila mještane i sve koji su porijeklom iz Grušče

Grušča je oduvijek bila posebno selo, domaćinsko, i prije, i tokom, i nakon agresije u Grušču se nije moglo doći a da domaćini gosta ne dočekaju onako kako su to od svojih predaka učili, najbolje što mogu. Tako će biti i 08.oktobra jer su se Gruščani, bez obzira gdje sada žive, ujedinili sa jednim ciljem – izgradnjom spomen obilježja za šehide i civilne žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ta misija ih je ujedinila i uspjeli su ostvariti svoj cilj, a osim toga, uspjeli su i olakšati pristup samom selu betoniranjem puta od Grušče do Ribari.

Nekoliko osoba je željelo dati svoj doprinos izgradnjom spomen obilježja, a onda su i kroz Udruženje Visočica počeli širiti ideju o plemenitoj namjeri. Na početku su bili zabrinuti da neće uspjeti obezbjediti sredstva te su slali dopise na više adresa, ali veoma brzo se ispostavilo da su Gruščani dovoljno složni i ujedinjeni da će na najdostojanstveniji način okončati radove i to svečano obilježiti. Omer Halilović predsjednik građevinskog odbora za izgradnju šehidskog spomen obilježja Grušča o tome kaže:

grušča: 08.oktobra svečano otvaranje spomen obilježja šehidima i civilnoj žrtvi agresije
Omer Halilović

                „Na spomeniku su uklesana imena šest šehida i jedne civilne žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu. Dugo smo razmišljali o tome kako podići spomenik te smo se samoinicijativno organizovali i počeli sa izgradnjom i vlastitim sredstvima. Međutim, kako su odmicali radovi nestalo nam je sredstava pa smo se obratili gradonačelniku i PD Igman koji su nas značajnim sredstvima pomogli, nakon čega smo se obraćali i mještanima i ljudima porijeklom iz Grušče, svim građanima. Svi su nas podržali i prezadovoljni smo koliko smo prikupili novca pa će i otkrivanje spomenika biti 08.oktobra.“

Polazak u Grušču biće organizovan i iz Konjica na dan otvaranja spomen obilježja, 8.oktobra u 9 sati ispred Gradske džamije. Zainteresovani se mogu prijaviti na broj telefona 062 172 383.

grušča: 08.oktobra svečano otvaranje spomen obilježja šehidima i civilnoj žrtvi agresije
Grušča: 08.oktobra svečano otvaranje spomen obilježja šehidima i civilnoj žrtvi agresije

Da bi što udobnije putovali do Grušče, mještani ovog sela i svi oni koji su i dalje vezani za svoj rodni kraj odlučili su betonirati dio puta od Grušče do sela Ribari. To je dionica koja je bila u veoma lošem stanju i nije se preporučivalo ići tim dijelom sa malim putničkim motornim vozilom.  Osim betoniranja radili su i na raskresavanju odnosno čišćenju dionice poručio je Gruščanin Kasim Halilović:

grušča: 08.oktobra svečano otvaranje spomen obilježja šehidima i civilnoj žrtvi agresije
Kasim Halilović

                „Trenutno je u Grušči put zatvoren za saobraćaj zbog betoniranja pa molimo ljude da obrate pažnju na to i ne prolaze betoniranom dionicom dok se beton ne osuši. Da ne nanose štetu. Betoniranje dijela puta Grušča – Ribari počelo je 02.oktobra. Tokom sedam dana mašine su gore, i put će biti očišćen sve do Dubočana. Hoćemo da sve završimo i da svi budu zadovoljni, da je mnogo lakše doći do Grušče.“

Organizatori očekuju najmanje 500 posjetilaca, a kako kažu, čak i ako ih bude hiljadu spremni su i vode se onim što su ih preci učili – biti pravi domaćini i svakog  gosta jednako dočekati. Stoga će, kako poručuju, svi posjetioci imati želju za ponovnim dolaskom u Grušču.

radiokonjic.ba

03.10.2023.

[email protected]   

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima