3.5 C
Konjic
4 veljače, 2023

Drugi upravo čitaju

Nejra Ćibo: “Obrazovanje je put, a ne cilj”

Da u znanje vrijedi ulagati i da se svaki...

Konjičanka Nedžma Mahmutović kreirala edukativne bojanke za djecu

Da se znanje, rad i trud isplati, pokazuje primjer...

Turnir mjesnih zajednica u malom fudbalu: Finalisti ekipe mjesnih zajednica Neretvica i Bijela

Večeras su u Sportskoj dvorani Konjic odigrane polufinalne utakmice...

FHMZ: Narandžasti meteoalarm od 4. februara 2023. od 00:00 sati do 4. februara 2023. do 23:59 sati.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao upozorenje zbog vjetra čiji intenzitet...

Medžlis islamske zajednice Konjic: Uručeno 115 hedija za novorođenu djecu u 2022.godini

Fond za roditeljstvo Medžlisa islamske zajednice Konjic postoji od...

Radovi na rekonstrukciji Gradskog stadiona ulaze u završnu fazu

Na zadovoljstvo Konjičana, a posebno vjernih navijača Fudbalskog kluba...

GSS FBiH: Vježba “Prenj 2023” biće organizovana u subotu i nedjelju 14. i 15. januara

Vježba GSS Federacije pod nazivom “Prenj 2023” biće organizovana u subotu i nedjelju 14. i 15. januara, a domaćin je GSS Konjic. Simulacije spašavanja vršit će se na obroncima Prenja, a više o tome govori načelnik Federalne GSS, Dženadin Veladžić.

“Redovna zimska vježba  Federalne GSS-a je planirana da se izvede na području Hercegovine, a  GSS stanica Konjic je ponudila svoje domaćinstvo. Našu vježbu zimskog spašavanja u zimskim uslovima održat ćemo na području Prenja. Prenj je jedna od najzahtjevnijih planina što se tiče spašavanja, a sam prilaz planini u zimskim uslovima je jako otežan zato što su svi putevi pod snijegom pri čemu moramo koristit alternative kako bismo pristupili mjestu nesreće”.

“Vježba je dvodnevna i planirana je nastupajući vikend. U subotu je okupljanje spasilaca, navečer ćemo imati edukacije za predstojeći vježbu, a u nedjelju ćemo uraditi vježbu na području planine Prenj. Do sada je prijavljeno 70 učesnika” – dodao je Veladžić.

“Detalje vježbe ne možemo otkriti jer će GSS Konjic simulirati stvarne uslove na terenu, a naši spasioci će se ponašati kao da su stvarni uslovi, tako da sam scenarij ne mogu reći jer bismo upoznali učesnike o čemu se radi, a ideja je da oni ne znaju šta je zadak dok ne dođu na teren, ali mogu reći da je to jedna zahtjevna vježba”

“Glavna karakteristika pripadnika GSS-a jeste ta da su spremni rizikovati vlastiti život kako bi spasili tuđi” – zaključio je Dženadin Veladžić, načelnik Federalne Gorske sluzbe spašavanja.

radiokonjic.ba

10.01.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima