-1.5 C
Konjic
9 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

GSS FBiH: Vježba “Prenj 2023” biće organizovana u subotu i nedjelju 14. i 15. januara

Vježba GSS Federacije pod nazivom “Prenj 2023” biće organizovana u subotu i nedjelju 14. i 15. januara, a domaćin je GSS Konjic. Simulacije spašavanja vršit će se na obroncima Prenja, a više o tome govori načelnik Federalne GSS, Dženadin Veladžić.

“Redovna zimska vježba  Federalne GSS-a je planirana da se izvede na području Hercegovine, a  GSS stanica Konjic je ponudila svoje domaćinstvo. Našu vježbu zimskog spašavanja u zimskim uslovima održat ćemo na području Prenja. Prenj je jedna od najzahtjevnijih planina što se tiče spašavanja, a sam prilaz planini u zimskim uslovima je jako otežan zato što su svi putevi pod snijegom pri čemu moramo koristit alternative kako bismo pristupili mjestu nesreće”.

“Vježba je dvodnevna i planirana je nastupajući vikend. U subotu je okupljanje spasilaca, navečer ćemo imati edukacije za predstojeći vježbu, a u nedjelju ćemo uraditi vježbu na području planine Prenj. Do sada je prijavljeno 70 učesnika” – dodao je Veladžić.

“Detalje vježbe ne možemo otkriti jer će GSS Konjic simulirati stvarne uslove na terenu, a naši spasioci će se ponašati kao da su stvarni uslovi, tako da sam scenarij ne mogu reći jer bismo upoznali učesnike o čemu se radi, a ideja je da oni ne znaju šta je zadak dok ne dođu na teren, ali mogu reći da je to jedna zahtjevna vježba”

“Glavna karakteristika pripadnika GSS-a jeste ta da su spremni rizikovati vlastiti život kako bi spasili tuđi” – zaključio je Dženadin Veladžić, načelnik Federalne Gorske sluzbe spašavanja.

radiokonjic.ba

10.01.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima