20.5 C
Konjic
1 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

GSS Prenj: Prozvali su nas „Nada“

„Umut odnosno nada, taj naziv su dali našoj ekipi“

Danas oko 16 sati porodice i grupa sugrađana dočekali su članove GSS Prenj koji su bili u spasilačkoj misiji u turskom Adiyamanu.

To je iskustvo koje će pamtiti, i kako poručuju, nositi se s tim cijeli život. Pripadnike GSS Prenj, njih 14, na sarajevskom aerodromu dočekao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, te predstavnik turske ambasade u BiH. Gradonačelnik je s njima bio i na Staroj ćupriji, te poručio da je veoma ponosan na ekipu koja je predstavila naš grad na dostojanstven način.

gss prenj: prozvali su nas „nada“
Članovi GSS Prenj, tim kojeg su nazvali NADA

                „Ovi momci su išli srcem, dali su sve od sebe i predstavili naš grad u najboljem svjetlu. Ponosan sam na njih. Oni su istinski heroji u ovom vremenu koje je zahvatilo Republiku Tursku“ između ostalog je poručio gradonačelnik Ćatić.

Almir Karkelja, načelnik GSS Prenj nije mogao sakriti suze dijeleći iskustvo iz Adiyamana.

                „Nismo znali da dolazimo u grad u kojem je skoro sve srušeno. Kada smo tek raspoređeni na teren i kada su vidjeli kako radimo zvali su nas da tražimo članove njihovih porodica u ruševinama jer su nam vjerovali. Veoma brzo su nam dali naziv Umut ili Nada jer mi smo bili njihova nada i vjerovali su da ćemo pronaći i izvući iz ruševina njihove najmilije“ poručio je Karkelja.

Danko Dangubić, komentarišući situaciju u Turskoj je rekao:

                „Ja još ne vjerujem šta sam vidio. Potrebno je neko vrijeme da se slegnu utisci. Vjerovao sam da će biti više preživjelih, ali nažalost, nije bilo tako. Od prvog dana smo rukovodili akcijama jer su prepoznali naš kvalitet.“

gss prenj: prozvali su nas „nada“
Edi Balić: “Čuvajmo naše porodice, ovakvo iskustvo te nauči da se raduješ svakoj minuti provedenoj sa porodicom”

Edi Balić, medicinar i spasilac  GSS Prenj je rekao:

                „Mislio sam da ću tražiti i spašavati  preživjele. Nažalost, mnogo više je onih koji nisu preživjeli. Nije lako kada član porodice moli da mu izvučemo tijela devet preostalih članova porodice. Jedno je od najtežih iskustava koje sam doživio, ali i iskustvo koje me naučilo da budem zahvalan na svemu što imam, na svakoj minuti provedenoj s porodicom“.

Svim pripadnicima GSS Prenj koji su bili u spasilačkoj misiji, zahvaljujemo se na doprinosu i angažmanu pri traženju nestalih i podršci koju su pružili onima kojima je bilo potrebno.

gss prenj: prozvali su nas „nada“
Član GSS Prenj Mensur Muhibić sa sinom

radiokonjic.ba

16.02.2023.

[email protected]

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima