10.4 C
Konjic
2 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Haris Mujanović: Budućnost RK Krivaja je naša škola rukometa

Rukometni klub Krivaja je u novu sezonu ušao sa dosta promjena u rukovodstvu, stručnom štabu i igračima. Rukometni klub Krivaja je posljednjih godina jedan od organizovanijih rukometnih klubova u Bosni i Hercegovini, jer pored seniorske ekipe koja se takmiči u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, klub ima i školu rukometa koja je jedan od najboljih u našoj zemlji, a o čemu najbolje govori podatak da ove sezone Krivaja igra uglavnom na domaću snagu.

O trenutnoj situaciji i planovima za budućnost razgovarali smo sa novim predsjednikom Upravnog odbora RK Krivaja Harisom Mujanovićem.

Kako ocjenjujete rad RK Krivaj na pripremama za novu sezonu?

“Prije svega želim da istaknem da mi je čast što mogu biti na funkciji predsjednika RK Krivaja, jer je Krivaja klub sa dugom i bogatom rukometnom tradicijom. Upravni odbor je od kraja prošle sezone imao mnogo aktivnosti na unapređenju rada RK Krivaja i pronalaženju sponzora za ovu sezonu. U prvim mjesecima ove sezone nailazili smo na slabe rezultate seniorske ekipe, iako smo igračima Seniora obezbijedili kvalitetne uslove za rad, redovna mjesečna primanja, pripreme van grada, sportsku opremu i druge detalje neophodne za kvalitetan rad. Promenama u stručnom štabu želeli smo da napravimo iskorak ka boljim rezultatima, a da li smo izabrali pravi put videćemo u narednom periodu. Pored unapređenja rada Senior tima, Upravni odbor veliku pažnju poklanja Školi rukometa, gdje želimo još više unaprijediti rad, jer je moj glavni cilj, ali i cijelog upravnog odbora, da budućnost RK Krivaje baziramo na Školi rukometa, odakle ćemo “izvlačiti” igrače za Senior tim.

Da li su gradske vlasti i privrednici u Zavidovićima prepoznali dobar rad RK Krivaj?

Kada je riječ o pomoći u radu i sponzorima, zahvaljujem se svim sponzorima koji su podržali rad RK Krivaja za ovu sezonu, a posebno se zahvaljujem Gradskoj upravi Zavidovići i gradonačelniku Hašimu Mujanoviću. , kao i Vlada Ze-do kantona, koji su i ove godine najveći sponzor našeg kluba. Međutim, sva ova finansijska pomoć je nedovoljna za rad RK Krivaje i naših šest selekcija i nadam se da će prije svega privredni subjekti našeg grada shvatiti značaj sporta i pomoći nam u radu. Situacija oko poskupljenja svih roba i energenata dodatno je zakomplikovala naše finansije i nadam se da ćemo iz tog razloga imati još veću pomoć od svih subjekata u Zavidovićima i Ze-do kantonima. Kada se uzme u obzir broj utakmica, masovnost, organizacija i promocija, mišljenja sam da RK Krivaja, kao jedna od najtrofejnijih sportskih ekipa u Zavidovićima, mora imati veće privilegije i još veća finansijska sredstva. Osim toga, želim da istaknem da svi nivoi vlasti moraju znati koliko je sportskom kolektivu potrebno da funkcioniše na kom nivou i da više pomažu rad sportskih kolektiva.

haris mujanović rk krivaja


Kada su finansije u pitanju, jeste li zadovoljni planom grada Zavidovića za finansiranje sporta?

Prije svega, želim da čestitam gradonačelniku i službama, jer su tri najvažnija kluba, Rukometni, Fudbalski i Ženski rukometni klub, izdvojena u budžetu. Smatram da treba naći rješenje da se poveća budžet za sport, a da se za dobar rad i rezultate nagrađuju ostali sportski kolektivi. Finansijski plan RK Krivaja za sezonu 2022/23. iznosi oko 260 hiljada KM, gdje sa ovim budžetom možemo biti u sredini tabele Premijer lige BiH i nastaviti razvijati Školu rukometa kao važan segment našeg kluba. S obzirom na stanje sporta u našoj zemlji, bilo bi poželjno da nadležni u svojim budžetima planiraju i odvoje klubovima 50% ukupnih potreba klubova za sezonu, a zatraže od klubova da iznađu ostalih 50% iz budžeta. članovi upravnih odbora tih klubova. Na taj način bi pomogli klubovima, ali i podstakli uspješniji rad i zalaganje predstavnika klubova. U RK Krivaja Senior tim čine učenici, studenti, zaposleni igrači i nezaposleni igrači za koje sportske stipendije i naknade za ishranu obezbjeđuje Upravni odbor u saradnji sa sponzorima kluba. Budžetska sredstva koja dobijemo od Grada Zavidovića i Zeničko-dobojskog kantona usmjeravamo za pokrivanje troškova kotizacija za takmičenja, plaćanje prevoza na gostovanje, plaćanje troškova organizacije domaćih utakmica, nabavku sportske opreme, pripreme, ishranu na putovanjima, lekarske preglede, medijske promocije i druge obavezne troškove za funkcionisanje udruženja.

Planovi za budućnost?

RK Krivaja je, vjerujte mi, veliki sportski kolektiv sa preko 150 članova (senior, škola rukometa, Skupština, Upravni i Nadzorni odbor). RK Krivaja će trajati još dugo, dugo, jer naša škola rukometa redovno priprema mlade reprezentativce i bh. reprezentativce. Kao što sam već naveo, RK Krivaja ima 6 selekcijskih ekipa sa sedam trenera, koji posebnu pažnju posvećuju edukativnom radu sa mladima. Nadamo se da će sve strukture vlasti znati cijeniti ovu istinitu informaciju, jer u klubu, pored Seniorskog tima, imamo još šest omladinskih selekcija koje svakodnevno imaju svoje aktivnosti. Veliki je posao organizovati sve selekcije i ispoštovati obaveze prema svima. Veličinu kluba na najbolji način pokazali smo na nedavno održanoj manifestaciji povodom obilježavanja 70 godina RK Krivaja, gdje se mogla vidjeti sva snaga i potencijal RK Krivaja.

haris mujanović rk krivaja


Želite li nešto dodati na kraju?

Kao što sam već rekao uz dužno poštovanje prema svima, ali grad Zavidovići i svi privrednici treba da stanu uz RK Krivaja, jer je Rukometni klub Krivaja jedan od simbola našeg grada. Gdje god krenete, svi prepoznaju naš grad po RK Krivaj, po našim velikanima Jasminu Mrkonji, Đoki Lavrniću, Ivici Dragičeviću, Milenki Lukić, Zvonki Bartolović, Edinu Bašiću, Mehi Bašiću, Adnanu Šabanoviću. Nadam se da će se ovakve stvari u budućnosti popraviti i da ćemo RK Krivaju vratiti tamo gdje joj je i mjesto, koji je u samom vrhu bosanskohercegovačkog rukometa. Na kraju, osim sponzorima, zahvaljujem i roditeljima naših dječaka, svim obrazovnim institucijama, Domu zdravlja, Policijskoj upravi i svim gradskim službama sa kojima svakodnevno sarađujemo.

sport1.oslobodjene.ba

javno.ba

mostarski.info

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima