back to top
22.5 C
Konjic
19 Juna, 2024

Herceg i Piliouris o zajedničkim projektima OSCE-a i Vlade HNK-a

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. sc. Nevenko Herceg primio je danas delegaciju Terenskog ureda Misije OSCE-a u Mostaru koju je predvodio šef Ureda Ioannis Piliouris. Razgovarali su o aktualnim prilikama u HNK-u, kao i o projektima koje OSCE snažno podržava ili u njihovoj realizaciji učestvuje zajedno sa predstavnicima Vlade HNK-a.

Istaknuta je i pozdravljena činjenica usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima HNK-a čijom će se primjenom  deblokirati rad Ministarstva unutrašnjih poslova, omogućiti proces izbora komesara i zamjenika komesara policije, zatim činovanje i unapređivanje policijskih službenika, ali  i prijem novih zaposlenika što je iznimno važno sa aspekta sigurnosti građana HNK-a.

Predstavnike OSCE-a premijer Herceg je upoznao i sa poduzetim aktivnostima oko uspostave Zavoda za besplatnu pravnu pomoć i Ureda za evropske projekte. Kada je u pitanju Zavod za besplatnu pravnu pomoć, Vlada je donijela sva potrebna akta i osigurala prostor za smještaj te se uskoro očekuje početak njegova rada.

Tokom razgovora naglašeno je da je dobrom saradnjom Vlade i Misije OSCE-a izrađen Lokalni akcioni plan kojim je predviđeno rješavanje problema Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja, obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, jačanja institucionalnih kapaciteta, romskih zajednica i nevladinih organizacija te zapošljavanja u HNK-u za period 2021. – 2024. te je naglašeno da je HNK prvi kanton u FBiH koji je na kompletan način i kroz jedan dokumenat pristupio rješavanju svih pitanja vezanih za Rome.

Kada je u pitanju kurikularna reforma, naglašeno je da se radi o vrlo zahtjevnom procesu na čijoj pripremi i izradi, uz resorno ministarstvo, rade Zavod za školstvo i Pedagoški zavod.

Učesnici današnjeg sastanka razgovarali su i o izradi Strategije za borbu protiv korupcije.

”U novoj strategiji za borbu protiv korupcije, o kojoj će Vlada raspravljati na sutrašnjoj sjednici, naglašena su kako pozitivna tako i negativna iskustva iz četverogodišnje provedbe prethodne Strategije i Akcijskog plana. Borba protiv korupcije dug je, kompleksan i kontinuiran proces u kojem nema brzih i jednostavnih rješenja. Stoga, uz provedbu i nadogradnju postojećih antikorupcijskih mehanizama, svrha novog strateškog okvira jest jačanje postojećih i stvaranje novih sistemskih rješenja za sprečavanje korupcije na svim nivoima vlasti. Strategija za borbu protiv korupcije prati Strategiju razvoja HNK-a u kojoj je zadana profesionalizacija Tijela za borbu protiv korupcije”, poručio je premijer Herceg, istaknuvši da je Prijedlog nove strategije dobio pozitivno mišljenje Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), uz određene sugestije koje su uvrštene u tekst Strategije, a OSCE je također imao uvid u sami tekst Prijedloga.

Piliouris je zahvalio premijeru Hercegu na iscrpnim informacijama, pozdravio poduzete aktivnosti Vlade te potvrdio spremnost OSCE-a da se dobru saradnju još više unaprijedi kako kroz realizaciju zajedničkih projekata tako i kroz kontinuiranu razmjenu informacija i međusobne susrete.

Na sastanku je bio i šef Kabineta predsjednika Vlade HNK-a Marko Arapović.

Odjel za odnose sa javnošču Ureda predsjednika Vlade HNK

13.07.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]