4.4 C
Konjic
6 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Humani Konjičanin: Almir Širbegović prikuplja hranu za napuštene životinje na Boračkom jezeru

Almir Širbegović osim ljubavi prema fotografiji, gaji i veliku ljubav prema priodi i životinjama

U zimskim danima već drugu godinu za redom hrani napuštene pse i mačke na Boračkom jezeru. Tako se odlučio da ove godine pokrene i akciju prikupljanja hrane kako bi preživjele i dočekale toplije dane.  

“Kad krenete od Konjica prema Glavatičevu, možete vidjeti dosta pasa lutalica na Vrapču i Borcima, ali najviše ih ima na Boračkom jezeru. U zimskom periodu to je slabo naseljeno mjesto gdje su onda te životinje prepuštene same sebi, pa je moj fokus upravo na njima. Za razliku od prošle godine, ove godine ih je znatno veći broj, pa tako ima oko dvadeset mačaka i skoro pedeset pasa. Nemoguće da sam sve prehranim, pa sam i odlučio da pokrenem ovu akciju kako bi prikupili hrane za sve njih” kazao je za radiokonjic.ba Almir Širbegović.

humani konjičanin: almir širbegović prikuplja hranu za napuštene životinje na boračkom jezeru
Foto: Almir Širbegović

Svoju humanu stranu, te ljubav prema životinja, pokazali su i ovoga puta naši sugrađani koji se od početka akcije odazivaju u velikom broju. Dobrovoljci se javljaju svaki dan, a kako je kazao Almr do sada je od prikupljene već upotrijebljeno 200kg hrane. Naglasio je da novac za hranu ne uzima, te dodao: “S obzirom na svoje obaveze i da imam dosta slobodnog vremena u odnosu na druge ljude, najčešće svako drugi dan im idem u obilazak i odnesem hranu koju sam prethodno kući pripremio i izmiksao da im nije suha i hladna”.

humani konjičanin: almir širbegović prikuplja hranu za napuštene životinje na boračkom jezeru
Foto: Almir Širbegović

U akciji prikupljanja hrane osim sugrađana, pridužili su se i poljoprivredne apoteke i Veterinarska stanica Konjic.

O psima kao životinjama, Almir je govorio sa posebnom ljubavlju, osvrćući se na pse kojih su posljednjih dana angažovani na pronalaženju osoba zatrpanih u ruševinama usljed zemljotresa u Turskoj i Siriji.

“Ta situacija je najbolji  pokazatelj koliko su psi dobre i humane životinje, te ukoliko se o njima dobro brine, mogu da djeluju na najbolji način. Dosta njih su bili ulični psi koji su kasnije udomljeni i naučeni, zato uvijek kažem kad su psi u pitanju, da ih ne mrzite, ne udarate, jer te će životinje uvijek pružiti puno više ljubavi nego što će vam bilo koji drugi čovjek dati” poručio je Almir za radiokonjic.ba.

Svi koji žele da pomognu Almiru, i da doniraju hranu za ove životinje, mogu se javiti lično njemu, ili istu ostaviti u “Miris-u lipe”. Namjera mu je da životinje na Boračkom jezeru hrani i poslije proljeća ukoliko i tada bude dovoljno prikupljenje hrane.

radiokonjic.ba

14.02.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima