back to top
18.3 C
Konjic
19 Maja, 2024

Idbar: Otvoreno spomen obilježje

Mjesna zajednica Čelebići i Jedinstvena organizacija boraca Konjic danas su organizovali otvaranje spomen obilježja u Idbru u znak sjećanja na pet šehida i četiri civine žrtve rata iz ovog sela.

idbar: otvoreno spomen obilježje
Idbar: Otvoreno spomen obilježje

Ceremoniji otvaranja su prisustvovali članovi porodica šehida i civilnih žrtava rata, predstavnici boračkih udruženja, Grada Konjica, Medžlisa Islamske zajednice Konjic i mještani.

Spomen obilježje, koje se nalazi u Ćosića haremu, otvorili su gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, predstavnik porodica šehida Anel Omerović i predstavnik porodica civilnih žrtava rata, Haris Nuhić.

idbar: otvoreno spomen obilježje
Idbar: Otvoreno spomen obilježje

Mještanin Islam Ćosić, obraćajući se u ime MZ Čelebići, je istaknuo da je jedan dio sredstava obezbijedio Grad Konjic, nakon što su se obratili zahtjevom za izgradnju spomen obilježja, čija je prva faza današnjim otkrivanjem završena. Ćosić je govorio i o teškom ratnom periodu ovog mjesta.

„Svaka jedinica Armije RBiH je za Ljubinu i Tisovicu prošla kroz Idbar prilikom oslobađanja ovih kota. Bili su to teški periodi, gdje su se vodile žestoke borbe, ljudi su ginuli, a osim šehida i civilnih žrtava rata, bilo je i ratnih vojnih invalida, među kojima sam i ja. Nakon 32. godine došlo je vrijeme da otvorimo spomen obilježje koje je u obliku knjige koja će se čitati za naredne generacije, i da se nikada ne zaboravi“ – rekao je Ćosić, istaknuvši veliki doprinos čete, odnosno Odreda Ljubina u otporu protiv tada brojno nadmoćnijeg agresora u ljudstvu i mehanizaciji.  

idbar: otvoreno spomen obilježje
Islam Ćosić

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić je u svom obraćanju rekao da se nikada ne smiju zaboraviti hrabri sinovi Idbra i civilne žrtve rata koji su nastradali tokom agresije.

„Danas smo u prilici da u miru i slobodi obilježavamo Bajram i sve značajne datume i praznike zahvaljujući svakom borcu, koji je bio na braniku domovine i koji su braneći strateški važnu kotu za naš grad, Ljubinu, ali i druge dijelove konjičkog kraja i BiH, dali ono što je najvrijednije, svoje živote. Ne smijemo zaboraviti da je ova mirna kotlina bila mjesto odakle su borci na svojim položajima dobijali hranu, odakle je stizala municija, mjesto prihvata ranjenih boraca. Zato zahvaljujem svima vama, koji ste ovdje, da zajedničkim aktivnostima obilježimo Dan šehida, sjećajući se najboljih među nama, koji nisu žalili ni svoje živote kako bi nove generacije Konjičana i Bosanaca i Hercegovaca živjele u miru“ – poručio je gradonačelnik Ćatić.  

idbar: otvoreno spomen obilježje
Gradonačelnik Osman Ćatić

Glavni konjički imam Refik ef. Delić je u svom obraćanju istaknuo da je zahvaljujući slozi i jedinstvu bošnjački narod opstao i da se pobjeda ogleda u radu, trudu i znanju.

„Sloga koju smo imali 1992. isto tako nam je potrebna i danas, jer se danas protiv nas opet vodi rat. Moramo vraćati jedinstvo jer je ovo naša država, naša bosanskohercegovačka država koja nam je sveta. Mi ćemo ovdje opstati samo ako vratimo međusobno povjerenje i oslanjamo se jedni na druge. Treba razgovarati i o tome šta nije u redu, naći način da prevaziđemo neke stvari, ali razjedinjavati ovaj narod i sijati smutnju, neka je haram svima ko to radi za bilo koji interes. Suze majki šehida i njihove djece su teške i ne dozvolimo da nas stižu“ – izjavio je glavni konjički imam ef. Delić.  

idbar: otvoreno spomen obilježje
Refik ef. Delić

Polaganjem cvijeća i učenjem dove okončana je današnja ceremonija otkrivanja spomen obilježja u Idbru.

radiokonjic.ba

11.04.2024.

amila@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima