7.5 C
Konjic
2 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Imamo li dovoljno seruma protiv zmijskog otrova?

Hitna pomoć Doma zdravlja Konjic nema seruma, ali ima Urgentni centar Opće bolnice

Serum protiv zmijskog otrova ne proizvodi se u BiH. Teško se nabavlja. Nemamo ga u Hitnoj pomoći potvrdio je ranije za Radio Konjic direktor Doma zdravlja dr Džemal Hajduk, ali imamo u Urgentnom centru Opće bolnice Konjic potvrdio nam je šef tehničara Irfan Jazvin:

imamo li dovoljno seruma protiv zmijskog otrova?
Irfan Jazvin, šef tehničara u Urgentnom centru Opće bolnice Konjic

                „U Urgentnom centru pri Općoj bolnici Konjic imamo nekoliko doza seruma. Ja sam duže od 20 godina zaposlen ovdje, prvo u Hitnoj pomoći a unazad nekoliko godina u Urgentnom centru, i garantujem da se nikada nije deilo da smo ostali bez seruma. Već krajem godine se kreće u proceduru narudžbe, u februaru u proceduru nabavke i što se tog tiče spremni smo uvijek. Po prijemu pacijenta uzimaju se sve neophodne informacije, prati se njegovo stanje i u skladu s tim ljekar određuje da li će pacijentu biti apliciran serum.“

Pacijenti koji se jave u Hitnu pomoć Doma zdravlja nakon ujeda zmije, bivaju prebačeni u Urgentni centar opće bolnice jer Hitna pomoć nema seruma na stanju. Serum ne mora biti apliciran za svaki ujed. Ponekad zmija može ujesti a da pri tom ne ubrizga otrov. U tom slučaju bi apliciranje seruma moglo izazvati tegobe kod pacijenta. Stoga je veoma važno pratiti stanje osobe koju je ujela zmija.

imamo li dovoljno seruma protiv zmijskog otrova?
Trenutne zalihe seruma u Urgentnom centru Opće bolnice Konjic

Prije 14 dana i Konjičanin Kasim Ihtijarević zatražio je liječničku pomoć jer, kako kaže, u centru grada ga je ujela zmija.

imamo li dovoljno seruma protiv zmijskog otrova?
Kasim Ihtijarević: “14 dana nakon ujeda i dalje imam ubrzan puls, povišen pritisak i oteklinu na ruci”

                „Pomagao sam jednoj ženi na Luci da očisti lišće iz oluka. Kada sam izvlačio to lišće ispod jednog dijela lima, osjetio sam oštar bol, ali nisam vidio zmiju. Primjetio sam dvije rupice iz kojih su potekle kapljice krvi. Ruka je počela oticati. Javio sam se u dispanzer, zatim u hitnu i gore nisu imali seruma. Bili su ljubazni prema meni, dali mi infuzije i još neku terapiju i poslali kući. Onda me je komšija odvezao u Mostar i u bolnici u Mostaru sam proveo još dva dana na posmatranju. Ruka mi je bila skoro crna, bio je to ujed otrovnice kažu ljekari jer je oteklina bila zaista velika i ta boja čudna koja se pojavila, šarenilo kao što bude uzorci šara na šarganu. Ubrzano lupanje srca i visok pritisak javili su se nakon ujeda. I sada mi se to dešava iako je prošlo 14 dana od ujeda. Još mi je oteknut prst i ruka. Zato, čuvajte se, čuvajte i  djecu posebno jer su oni znatiželjni. Evo vidite, ne mora samo zmija ujesti na planini ili pored rijeke, mene je otrovnica ujela u samom gradu.“

 Ukoliko vas ujede zmija, ne paničite. Kako kaže uposlenik Hitne medicinske pomoći i član GSS Prenj Edi Balić, bitno je ostati miran i pozvati hitnu pomoć.

imamo li dovoljno seruma protiv zmijskog otrova?
Edi Balić, uposlenik Hitne medicinske pomoći i član GSS Prenj

„Smanjite kretanje jer smanjenjem kretanja se smanjuje cirkulacija i protok otrova. Strogo mirovanje, imoblizacija kao kad se radi o lomu noge. Ne preporučuje se izvlačenje otrova usnama jer time možemo napraviti veću štetu jer ne znamo da li imamo neku ranicu u ustima zbog koje možemo i svoj život ugroziti. Ne preporučuje se ni podvezivanje jer kad nestručna osoba to radi onda može zasutaviti potpuno cirkulaciju što će dovesti do povrede tkiva. Dakle, to se ne radi. Isključivo smanjenje kretanja, mirovanje, imobilizacija i prenos pacijenta do bolnice gdje će dobiti serum ukoliko bude potrebno“ pojašnjava Balić.

Sve češće ljudi narušavaju i zalaze u prirodna staništa zmija, samim tim povećavaju i rizik od ugriza.

Podsjećamo, u Bosni i Hercegovini živi 14 vrsta zmija a samo su tri otrovnice: poskok, bosanska šarka i balkanski šargan. Postoje i dvije “poluotrovnice“, a to su tzv zmija mačka i zmajur ili crnostrik). Nalazimo ih samo u mediteranskom dijelu BiH, a njihov otrov je vrlo slab i najčešće stvara manju oteklinu. Sve tri vrste zmija otrovnica koje žive u BiH mogu se prepoznati po karakterističnoj cik-cak šari na leđima, trokutastoj glavi prije koje se tijelo jasno sužava, te po kratkom zdepastom tijelu. Po obojenosti odstupa šarka, koja može biti i potpuno crna ili imati niz isprekidanih poprečnih pruga.

radiokonjic.ba

22.08.2023.

[email protected]

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima