15.4 C
Konjic
30 svibnja, 2023

Drugi upravo čitaju

Druga osnovna škola Konjic obilježila Dan škole

Druga osnovna škola Konjic je danas u Sportskoj dvorani...

FK Klis postao prvak Druge lige FBiH-Jug u sezoni 2022./2023.godina

FK Klis iz Buturović Polja je postao prvak Druge...

Juniorke ŽKK Konjic Konjic šampionke ŽOL BiH

Juniorke Ženskog košarkaškog kluba Konjic ovoga vikenda su nastupile...

FK Igman će igrati u Premijer ligi BiH i naredne sezone

FK Igman je danas u utakmici posljednjeg 33.kola Premijer...

Danas odlučujuća utakmica za Igman

33.kolo Premijer lige BiH: FK Sarajevo - FK Igman...

Gradonačelnik Konjica uputio čestitke FK Igman, FK Klis i ŽKK Konjic

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić uputio je čestitke za ostvarene...

Inspirativna priča Konjičanke Sejdefe Šoto: Prije dvije i po godine napustila BiH i život nastavila u Republici Uzbekistan

Konjičanka Sejdefa Šoto, po zanimanju magistrica poljoprivrednih nauka, nije ni slutila da će je život jednog dana odvesti u centralnu Aziju, odnosno u Republiku Uzbekistan, gdje živi i radi posljednje dvije i po godine. Prije odlaska iz BiH radila je u Federalnom zavodu za poljoprivredu, a onda joj se ukazala prilika da radi za švedsku firmu “Sara Europe Exim” u Uzbekistanu. Odluka da prihvati posao i nastavi život u ovoj dalekoj zemlji bila je, kaže naša sagovornica, jedna od najboljih u životu.

“ Firma iz Švedske tražila je dva agronoma koji će raditi u njivom novom pogonu u Uzbekistanu. Otišla sam na period od 40 dana da im pomognem oko prvih koraka u proizvodnji. Kada sam vidjela uslove i sistem u firmi, ali i način života, jednostavno sam se zaljubila u centralnu Aziju, u zemlju, narod, tako da sam se vratila u Bosnu, dala otkaz u Federalnom zavodu za poljoprivredu i zajedno sa dvoje djece  nastavila život u Uzbekistanu. To je odluka koja je bila u potpunosti ispravna i zbog koje se ne kajem nijedne sekunde” -kazala je Šoto

Inspirativna priča Konjičanke Sejdefe Šoto: Prije dvije i po godine napustila BiH i život nastavila u Republici Uzbekistan
Sejdefa Šoto je zamjenica direktora i načelnica proizvodnog procesa u firmi “Sara Europe Exim”

Sejdefa radi u firmi koja se bavi otkupom i pakovanjem voća i povrća, začina i čajeva. Obavlja funkciju zamjenice direktora i načelnice proizvodnog procesa. U raznovrsnoj lepezi kvalitetenih proizvoda, ova vrijedna Konjičanka, osmislila je i dva proizvoda koji simbolično nose naziv “Herka” i “Nera”.

“Mi smo se odlučili za pakovanje u Uzbekistanu, iz razloga što pakujemo svježe proizvode koji ne prolaze transport i druge različite procese koji utječu na kvalitet proizvoda. Mi smo kupce približili proizvođačima, jer recimo, od prženja kikirikija do pakovanja maksimalno prođe dva-tri sata. Imamo 23 upokovana proizvoda pod nazivom “Why nut”, a dva proizvoda sam nazvala “Herka” i “Nera”, kao asocijaciju na Konjic i Hercegovinu. U pitanju su suhe šljive punjene bademima, orasima i grožđicama”-navela je Šoto.

Inspirativna priča Konjičanke Sejdefe Šoto: Prije dvije i po godine napustila BiH i život nastavila u Republici Uzbekistan
Proizvod “Herka”

Naša sagovornica trenutno radi na novom projektu koji će direktno biti povezan sa BiH. Naime, u planu je otvaranje firme u Sarajevu, koja će biti glavni distributer proizvoda iz Uzbekistana, kao i otvaranje dućana sa zdravim namirnicama u Sarajevu i Konjicu, istaknula je Šoto.

“Nadamo se da ćemo do početka ljeta uspjeti registrovati firmu u BiH koja će biti glavni distributer naših proizvoda i proizvoda koji su karakteristični za centralnu Aziju, a radili bi veleprodaju i maloprodaju. Također, u planu je i otvaranje dva dućana sa zdravim namirnicama na Ilidži i u Konjicu”-rekla nam je Šoto.

Ona je veoma zadovoljna radom i životom u Republici Uzbekistan, koju opisuje kao zemlju gostoljubljivih i zadovoljnih ljudi, bogate kulture i tradicije.

“Uzbekistan je jedna prelijepa zemlja, a poznata je kao “put svile”. Nigdje nisam srela ljude da su tako gostoprimljivi kao u ovoj zemlji, koja je u potpunosti sigurna za život, bez obzira u koje doba dana ili noći se krećete ulicom. Ono što je meni predstavljalo jedino problem je klima, odnosno visoke temperature ljeti koje dosežu i preko 50 stepeni. Također, ono što je najbitnije, ljudi u Uzbekistanu su sačuvali ljubav prema porodici. Zadivilo me i to da nikada nećete sresti čovjeka na ulici da je nezadovoljan. Oni nemaju novac, njima je prosječna plaća 200 dolara, ali oni imaju to lično zadovoljstvo, jer su njihove želje skromne i njima najveće zadovoljstvo predstavlja život u porodici.To je nešto što me pozitivno iznenadilo u Uzbekistanu”-istaknula je naša sagovornica.

Inspirativna priča Konjičanke Sejdefe Šoto: Prije dvije i po godine napustila BiH i život nastavila u Republici Uzbekistan
Predstavljanje firme na sajmu u Rusiji

Sejdefa Šoto izrazila je želju i spremnost da pomogne u uspostavljanju saradnje između Republike Uzbekistan i BiH, odnosno Konjica u oblasti poljoprivrede i turizma, jer obje zemlje, kao i naš grad, imaju puno toga što mogu ponuditi i iskoristiti za međusobnu saradnju i razvoj.

radiokonjic.ba

16.12.2022.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima