Drugi upravo čitaju

Inspirativna priča Konjičanke Sejdefe Šoto: Prije dvije i po godine napustila BiH i život nastavila u Republici Uzbekistan

Konjičanka Sejdefa Šoto, po zanimanju magistrica poljoprivrednih nauka, nije ni slutila da će je život jednog dana odvesti u centralnu Aziju, odnosno u Republiku Uzbekistan, gdje živi i radi posljednje dvije i po godine. Prije odlaska iz BiH radila je u Federalnom zavodu za poljoprivredu, a onda joj se ukazala prilika da radi za švedsku firmu “Sara Europe Exim” u Uzbekistanu. Odluka da prihvati posao i nastavi život u ovoj dalekoj zemlji bila je, kaže naša sagovornica, jedna od najboljih u životu.

“ Firma iz Švedske tražila je dva agronoma koji će raditi u njivom novom pogonu u Uzbekistanu. Otišla sam na period od 40 dana da im pomognem oko prvih koraka u proizvodnji. Kada sam vidjela uslove i sistem u firmi, ali i način života, jednostavno sam se zaljubila u centralnu Aziju, u zemlju, narod, tako da sam se vratila u Bosnu, dala otkaz u Federalnom zavodu za poljoprivredu i zajedno sa dvoje djece  nastavila život u Uzbekistanu. To je odluka koja je bila u potpunosti ispravna i zbog koje se ne kajem nijedne sekunde” -kazala je Šoto

inspirativna priča konjičanke sejdefe šoto: prije dvije i po godine napustila bih i život nastavila u republici uzbekistan
Sejdefa Šoto je zamjenica direktora i načelnica proizvodnog procesa u firmi “Sara Europe Exim”

Sejdefa radi u firmi koja se bavi otkupom i pakovanjem voća i povrća, začina i čajeva. Obavlja funkciju zamjenice direktora i načelnice proizvodnog procesa. U raznovrsnoj lepezi kvalitetenih proizvoda, ova vrijedna Konjičanka, osmislila je i dva proizvoda koji simbolično nose naziv “Herka” i “Nera”.

“Mi smo se odlučili za pakovanje u Uzbekistanu, iz razloga što pakujemo svježe proizvode koji ne prolaze transport i druge različite procese koji utječu na kvalitet proizvoda. Mi smo kupce približili proizvođačima, jer recimo, od prženja kikirikija do pakovanja maksimalno prođe dva-tri sata. Imamo 23 upokovana proizvoda pod nazivom “Why nut”, a dva proizvoda sam nazvala “Herka” i “Nera”, kao asocijaciju na Konjic i Hercegovinu. U pitanju su suhe šljive punjene bademima, orasima i grožđicama”-navela je Šoto.

inspirativna priča konjičanke sejdefe šoto: prije dvije i po godine napustila bih i život nastavila u republici uzbekistan
Proizvod “Herka”

Naša sagovornica trenutno radi na novom projektu koji će direktno biti povezan sa BiH. Naime, u planu je otvaranje firme u Sarajevu, koja će biti glavni distributer proizvoda iz Uzbekistana, kao i otvaranje dućana sa zdravim namirnicama u Sarajevu i Konjicu, istaknula je Šoto.

“Nadamo se da ćemo do početka ljeta uspjeti registrovati firmu u BiH koja će biti glavni distributer naših proizvoda i proizvoda koji su karakteristični za centralnu Aziju, a radili bi veleprodaju i maloprodaju. Također, u planu je i otvaranje dva dućana sa zdravim namirnicama na Ilidži i u Konjicu”-rekla nam je Šoto.

Ona je veoma zadovoljna radom i životom u Republici Uzbekistan, koju opisuje kao zemlju gostoljubljivih i zadovoljnih ljudi, bogate kulture i tradicije.

“Uzbekistan je jedna prelijepa zemlja, a poznata je kao “put svile”. Nigdje nisam srela ljude da su tako gostoprimljivi kao u ovoj zemlji, koja je u potpunosti sigurna za život, bez obzira u koje doba dana ili noći se krećete ulicom. Ono što je meni predstavljalo jedino problem je klima, odnosno visoke temperature ljeti koje dosežu i preko 50 stepeni. Također, ono što je najbitnije, ljudi u Uzbekistanu su sačuvali ljubav prema porodici. Zadivilo me i to da nikada nećete sresti čovjeka na ulici da je nezadovoljan. Oni nemaju novac, njima je prosječna plaća 200 dolara, ali oni imaju to lično zadovoljstvo, jer su njihove želje skromne i njima najveće zadovoljstvo predstavlja život u porodici.To je nešto što me pozitivno iznenadilo u Uzbekistanu”-istaknula je naša sagovornica.

inspirativna priča konjičanke sejdefe šoto: prije dvije i po godine napustila bih i život nastavila u republici uzbekistan
Predstavljanje firme na sajmu u Rusiji

Sejdefa Šoto izrazila je želju i spremnost da pomogne u uspostavljanju saradnje između Republike Uzbekistan i BiH, odnosno Konjica u oblasti poljoprivrede i turizma, jer obje zemlje, kao i naš grad, imaju puno toga što mogu ponuditi i iskoristiti za međusobnu saradnju i razvoj.

radiokonjic.ba

16.12.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima