back to top

Drugi upravo čitaju

Aktuelno: Ministarstvo za pitanja boraca HNK

Ministarstvo za pitanja boraca HNK u postupku je donošenja...

Salih ef. Jusufović: “Mjesec ramazan je mjesec preporoda naših duša”

U džematu Čelebići kao i svake godine organizuje se...

Grad Konjic: Javni poziv za podnošenje zahtjeva za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji

Grad Konjic je objavio Javni poziv za podnošenje zahtjeva...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

U izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

„Uskrs je prilika da se družimo, radujemo i veselimo“

Radost ovogodišnjeg Uskrsa i ove će godine stariji stanovnici...

Irfan Smajlagić: Igrači koji dolaze ovdje moraju biti zdravi i fizički i mentalno, nema polovičnog sudjelovanja

Selektor muške rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Irfan Smajlagić obratio se javnosti uoči utakmice prvog kola kvalifikacija za Euro, protiv selekcije Slovenije.

On je istakao da reprezentativci moraju da ispoštuju sve zahteve vrhunskog sporta i načina funkcionisanja sportista, te da improvizacija na visokom nivou nije prihvatljiva.

– To nije navika, već samo produžetak posla. Ne očekujem ništa spektakularno, očekujem da igrači shvate jedno, da svako ko dođe u nacionalnu selekciju bude svjestan svoje odgovornosti. Velika je čast i obaveza nastupiti za reprezentaciju. Jedini ispravan način je da igrač koji dođe na selekciju ima pozitivan grč, da se raduje tom pozivu, odnosno da bude svjestan odgovornosti. Svi su profesionalci, znaju šta mogu očekivati ​​i suština cijele priče je da svako od njih daje svoj maksimum. Moraju ispoštovati sve što zahtijeva vrhunski sport. Moraju poštovati način funkcionisanja sportiste. Improvizacija na visokom nivou je neprihvatljiva. Moramo imati igrače koji su spremni dati svoj maksimum za reprezentaciju. Nećemo tražiti rezultat zasnovan na improvizaciji i nedjelovanju, rekao je Smajlagić i dodao:

– Što se tiče spiska, to je pogrešno tumačenje ljudi koji su pogrešno razumeli. Postoji širi spisak svih igrača, a postoji i uži, koji je za tu ackiu. Na ovu akciju pozivaju se svi koji su spremni da budu tu u dobrom zdravlju. Ima igrača koji nisu tu iz raznih razloga. Rekao sam da igrači koji dolaze ovdje moraju biti zdravi i fizički i psihički, to je nastup za nacionalnu selekciju. Nema polovičnog učešća. Sport je takav da će uvijek biti problem, zato je lista tako opsežna. Nemam pretplate u sportu. Ako dođe konkurencija, ambiciozniji igrači i spremniji. A za svakog igrača je ovo prilika da dokaže treneru i selektoru da je on taj koji bi trebao biti ovdje. Dakle, nema dileme, uvijek će biti raznih okolnosti u reprezentaciji zbog kojih neko neće biti ovdje, ali to je sastavni dio sporta, ali je onda prilika za neke druge. Konkurencija u sportu je nemilosrdna. Mislim da je ovo prilika da igrači, koji nisu imali minutažu, pokažu da vrijede. Zato će ova okupljanja biti selekcija. Koristimo ovo okupljanje za selekciju igrača, ne samo po kvalitetu, nego po svemu. Igrači ne smiju zaboraviti da smo iz ovih klubova došli odavde i ne smijemo zaboraviti odakle smo došli.

Potom je trener upitan o njegovim očekivanjima za naredna dva meča.

– Treba prvo pogledati šta reprezentacija ima za sebe. Od Eura 2020 imamo pet igrača, sa prošlog Eura sedam igrača. Govorimo o prevoznicima i to je realnost. Bili smo učesnici prvenstva i za to se mora voditi računa o nekim stvarima. Ali kada dođete na šampionat, rezultat se meri onim što ste uradili na Euru. Bili smo pretposljednji na oba Eura. Dakle, bili smo gori od konkurencije. Moja vizija je da ne zavisimo od sreće i mnogo, već od nas samih. Da nikome ne budem topovsko meso. Evro bi trebalo da bude odskočna daska za dalji razvoj. Moramo napraviti kontinuitet. Moramo srediti sve stvari. Šta znači ići na Euro, ako si tamo topovsko meso? Ali ako imamo priliku da taj euro iskoristimo pozitivno, onda je to dobro. Moramo stvoriti sve preduslove. Odabir igrača mora biti studiozan. Moramo graditi optimizam. Radimo u pravcu korištenja igrača vrhunskog kvaliteta. Ovdje neće biti igrača koji nisu ambiciozni. Stvaranje kulta reprezentacije svi moraju prihvatiti.

Nakon toga se govorilo konkretno o izostanku igrača.

– Vraćamo se na listu. Sa svim igračima je komunicirano. Ne vidim potrebu da se vraćam na imena. Za mene su oni igrači, koji su tu najpotrebniji i najvredniji. Moramo da poštujemo igrače koji su ovde. Svaki igrač koji je u reprezentaciji zaslužuje šansu. Bilo je nesuglasica, ali svaki igrač nije prisutan zbog objektivnih okolnosti. Koji trener ne bi želio dobrog igrača, pogotovo što upoznajem ekipu.

Nakon toga, Smajlagić je govorio o rezultatima.

– Ponavljam, rezultat nije prioritet. Radimo na funkcionalnosti reprezentacije. Moramo sagledati stanje našeg rukometa. Došli smo u situaciju da na Euru 2020 nedostaje 18 igrača. Selekcija koja ima viziju i rad može se desiti da izgubi pet igrača, a ne 18. Dakle, radilo se iz akcije u akciju, što nije racionalno. Malo mi je čudno da se ne može stvoriti jedan dobar igrač. Imamo reprezentacije Slovenije i Crne Gore. O Sloveniji, koja ima vrhunske igrače, trošiti riječi je suludo. Imamo Crnu Goru koja ima tendenciju stalnog napretka. A kada realno sagledamo, ne plašimo se, već moramo da pogledamo sebe, da damo sve od sebe, pa ćemo onda sumirati šta smo uradili. Ne bježimo od odgovornosti, ali moramo biti realni i sagledati sve.

Na kraju, trener je govorio o podršci saveza.

– Stalno ponavljamo da je nemoguće bez sinergije sa alijansom. On je taj koji daje smjernice, odnosno mora ispuniti neke finansijske pretpostavke. Ne govorimo samo o A selekciji, već o piramidi, gdje savez mora drugačije djelovati. Dakle, sve je proces. Da bi stvorio igrača za velika takmičenja, mora proći sve starosne grupe. Moramo stvoriti jednu bazu igrača, a to je nemoguće bez Alijanse. Alijansa je ta koja će zacrtati plan i program i ustrajati na tom planu i programu. Sve ostalo što kažemo ne važi. Improvizacija ne daje rezultate. Reprezentacija BiH u posljednjih nekoliko godina nema nikakvih rezultata. Svi se moramo odreći nečega da bismo nešto postigli. Suština cijele priče je da gledamo u stvarnost. Ne bojimo se igrati protiv bilo koga, ali smo svjesni svega. Moramo da gradimo svoja iznenađenja na poslu. Ovaj izbor igrača ovdje ispunjava mnogo kriterija. Mislim da su ovi igrači zaslužili povjerenje, imaju mentalnu snagu da se nose sa onim što je pred njima. Improvizacija u vrhunskom sportu ne postoji.

Mirsad Terzić je istakao da je atmosfera u ekipi pozitivna.

– Hvala vam na pažnji, što ste došli u ovako velikom broju. Slažem se sa selektorom u svemu. Neki igrači nedostaju, ima i novih. Uvijek treba obratiti pažnju na igrače koji su tu. Kako je rekao selektor, prvo napravimo dobru grupu, tim i atmosferu. Na treninzima vlada pozitivna atmosfera. Nemamo nikakva očekivanja za rezultat, jer dolazi nakon kompleksnosti mnogih selektora. Nakon par treninga imao je mali problem, ali to se dešava svima, rekao je Terzić.

Potom se osvrnuo na budućnost bh. tima sa novim selektorom.

– Kako ja vidim, svi će se uklopiti u ovaj sistem. U razgovoru sa mnogima u udruženju, plan je da se mlađi polako uvode u taj reprezentativni, seniorski bazen, da svako okupljanje ne bude novo. Treba nam vrijeme i podrška medija i saveza i mislim da će sve biti u redu.

– Bavimo se sportom gde je sve moguće. Ako tako ne razmišljamo, onda nismo na pravom putu. Crna Gora je bila iznenađenje na Euru, ali prije nekoliko godina bila je u našoj situaciji. Dakle, ne treba da izmišljamo stvari, ali reprezentacija i savez mogu da ih kopiraju. Trenutno smo realno daleko ispod, što ne znači da protiv Slovenije nećemo dati sve od sebe. Ta ista Slovenija je jaka i dva puta je poražena od Srbije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Ništa nije nemoguće. Srbija je takođe bila u veoma teškoj situaciji, pa su i oni malo u žurbi. Ali kada govorimo o selekciji Srbije i Crne Gore, najvažniji je kult reprezentacije. Kad vidim Crnogorce kako pjevaju himnu, naježim se. Dakle, potreban nam je kult. Trudićemo se da damo sve od sebe.

sport1.oslobodjene.ba

javno.ba

mostarski.info

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima