back to top
18.8 C
Konjic
20 Maja, 2024

Isplata dječijeg dodatka očekuje se polovinom aprila

Oko hiljadu osoba s područja Konjica je podnijelo zahtjev za ostvarivanje prava na dječiji dodatak

Zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom stupio je na snagu u mjesecu oktobru 2022.godine i samim tim se krenulo sa njegovom primjenom. Oko hiljadu osoba s područja Konjica je podnijelo zahtjev za ostvarivanje prava na dječiji dodatak poručila je Nadira Đapo direktorica Centra za socijalni rad Konjic, koja pojašnjava i određene izmjene u odnosu na raniji zakon.

                Da bi se ostvarilo pravo, ukupni mjesečni prihodi po članu zajedničkog domaćinstva sada iznose 238.40 KM umjesto dosadašnjih 217,20 KM. To znači da petočlanom domaćinstvu prihodi ne smiju biti veći od 1192 KM, četveročlanom domaćinstvu prihodi ne smiju biti veći od 953,60 KM,  tročlanom od 715,20 KM  i dvočlanom domaćinstvu prihodi ne smiju biti veći od 476,80 KM. Iznos dječijeg dodatka od 01.01.2023. godine iznosi 113.24 KM, umjesto dosadašnjih 103,17 KM.

Uplate dječijeg dodatka na području Konjica bi trebale biti realizovane polovinom aprila.

Trenutno se radi na donošenju rješenja i dostavljanju istih korisnicima. Polovinom aprila bi trebale početi isplate. Od momenta podnošenja zahtjeva će biti retroaktivno isplaćene tako da korisnici u tom dijelu neće biti oštećeni. Centar je sve svoje aktivnosti pokrenuo na vrijeme ali su neke druge službe i ustanove sporije obavljale svoj dio obaveza pa smo određena uvjerenja čekali i dva mjeseca što je usporilo cijeli proces izrade rješenja, poručila direktorica Đapo.

Pravo na dječji dodatak prestaje:

a) s navršenih 18 godina;

b) smrću djeteta;

c) na lični zahtjev zakonskog zastupnika djeteta;

d) ukoliko zakonski zastupnik djeteta nije u propisanom roku dostavio dokaze o ispunjavanju uslova za nastavak ostvarivanja prava;

e) prestankom nekog od sljedećih uslova da ukupni mjesečni prihodi po članu zajedničkog domaćinstva   ne prelaze 40% (četrdeset posto) najniže plate u Federaciji utvrđene u skladu s odredbama Zakona o radu; te da djete nije smješteno u hraniteljsku porodicu ili ustanovu socijalne zaštite u periodu dužem od 30 dana, a troškovi smještaja se djelimično ili u potpunosti obezbjeđuju iz budžetskih sredstava.

radiokonjic.ba

23.03.2023.

amra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima