10.4 C
Konjic
2 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Istraga protiv Hamze Čardaklije, osumnjičenog za terorizam, u završnoj fazi

Istraga u predmetu protiv Hamze Čardaklije, osumnjičenog da je počinio krivično djelo terorizam, u završnoj je fazi, rečeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN) BiH u Tužilaštvu BiH, uz napomenu da je osumnjičenom ukinut pritvor i da je prethodno je obavljeno vještačenje osumnjičenog.

Nakon jednomjesečnog pritvora, Sud BiH je 1. jula ove godine donio rješenje kojim prihvata prijedlog Tužilaštva BiH i Čardakliji je mjera pritvora ukinuta, potvrđeno je za BIRN BiH iz Suda BiH.

Tužilaštvo BiH podnijelo je 7. juna ove godine Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora Čardakliji zbog krivičnog djela prijetnja izvršenjem terorističkog djela, po prijavi američkog FBI-a da je lice, Ispostavilo se da je osumnjičeni, ostavio komentar na društvenim mrežama – gdje je spomenuo aktuelna dešavanja u vezi pucnjava i ubistava u školama na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država (SAD), najavljujući da će isto učiniti i na području Sarajevo. Tužitelj Dubravko Čapara je na ročištu za zadržavanje rekao da su MUP Sarajevske županije i Federalna uprava policije (FUP) izvršili pretres stana u kojem osumnjičeni živi, ​​te oduzeli mobilni telefon i kompjuter, te potvrdili da nije pronađeno oružje i alat. može počiniti taj zločin. On je rekao i da je osumnjičeni ispitan na te okolnosti.

Prema njegovom predlogu, za Čardaklije je bilo potrebno uraditi neuropsihijatrijski i psihološki pregled. Čardaklija se tada obratio Sudu BiH i priznao da jeste napisao komentar, ali da nije mislio na to, te dodao da ne misli da bi zbog komentara moglo doći do ozbiljne situacije. Kako je tada tvrdio, komentar je napisao na engleskom iz dosade i nije spomenuo ni Sarajevo ni BiH. (BIRN)

Najprije na Dnevni.ba pojavio se post Istraga protiv Hamze Čardaklije, osumnjičenog za terorizam, u završnoj fazi.

dnevni.ba

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima