14.4 C
Konjic
29 rujna, 2022

Drugi upravo čitaju

Džan Ždrale spreman za Svjetsko prvenstvo u Italiji

Džan Ždrale, član Kluba borilačkih sportova Balkan Konjic krajem...

GSS Prenj dobio donaciju vrijednu 20.000KM

Ministru finansija i komandantu Štaba civilne zaštite HNK Adnanu...

Rezultati analize uzoraka rijeke Neretve

U svim uzorcima rijeke Neretve uzetim iznad mosta Orašje...

Vlada HNK i sindikati: puno razumijevanje, dijalog i podrška

Na osnovu kontinuiranoga dijaloga koji Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona u...

JKP Standard Konjic dobilo donaciju vrijednosti oko 500.000KM

Međunarodna saradnja komunalnih preduzeća Nastavljena je Međunarodna saradnja komunalnih preduzeća...

U konjičkim obdaništima 150  djece

Cijene za cjelodnevni boravak od 180 do 210 KM U...

Istraga protiv Hamze Čardaklije, osumnjičenog za terorizam, u završnoj fazi

Istraga u predmetu protiv Hamze Čardaklije, osumnjičenog da je počinio krivično djelo terorizam, u završnoj je fazi, rečeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN) BiH u Tužilaštvu BiH, uz napomenu da je osumnjičenom ukinut pritvor i da je prethodno je obavljeno vještačenje osumnjičenog.

Nakon jednomjesečnog pritvora, Sud BiH je 1. jula ove godine donio rješenje kojim prihvata prijedlog Tužilaštva BiH i Čardakliji je mjera pritvora ukinuta, potvrđeno je za BIRN BiH iz Suda BiH.

Tužilaštvo BiH podnijelo je 7. juna ove godine Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora Čardakliji zbog krivičnog djela prijetnja izvršenjem terorističkog djela, po prijavi američkog FBI-a da je lice, Ispostavilo se da je osumnjičeni, ostavio komentar na društvenim mrežama – gdje je spomenuo aktuelna dešavanja u vezi pucnjava i ubistava u školama na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država (SAD), najavljujući da će isto učiniti i na području Sarajevo. Tužitelj Dubravko Čapara je na ročištu za zadržavanje rekao da su MUP Sarajevske županije i Federalna uprava policije (FUP) izvršili pretres stana u kojem osumnjičeni živi, ​​te oduzeli mobilni telefon i kompjuter, te potvrdili da nije pronađeno oružje i alat. može počiniti taj zločin. On je rekao i da je osumnjičeni ispitan na te okolnosti.

Prema njegovom predlogu, za Čardaklije je bilo potrebno uraditi neuropsihijatrijski i psihološki pregled. Čardaklija se tada obratio Sudu BiH i priznao da jeste napisao komentar, ali da nije mislio na to, te dodao da ne misli da bi zbog komentara moglo doći do ozbiljne situacije. Kako je tada tvrdio, komentar je napisao na engleskom iz dosade i nije spomenuo ni Sarajevo ni BiH. (BIRN)

Najprije na Dnevni.ba pojavio se post Istraga protiv Hamze Čardaklije, osumnjičenog za terorizam, u završnoj fazi.

PROČITAJ:   Na Pecari protiv lidera na tabeli

dnevni.ba

Možda vas zanima