back to top
12.5 C
Konjic
22 Aprila, 2024

Iz budžeta Grada Konjica 10.000 KM za veterinarsko zdravstvenu zaštitu i sterilizaciju/kastraciju napuštenih pasa

Cilj je smanjiti broj napuštenih pasa, i zdravstveno ih zbrinuti kako bi lakše pronašli vlasnika koji će voditi računa o njima

Iz budžeta Grada Konjica izdvojeno je 10 hiljada maraka za veterinarsko zdravstvenu zaštitu i mjere sterilizacije/kastracije napuštenih pasa. Usluge će pružati Veterinarska stanica Konjic d.o.o.

Naime, polovinom marta 2023. raspisan je Javni poziv za podnošenje prijava veterinarskim organizacijama za pružanje usluga u oblasti veterinarsko zdravstvene zaštite i provođenje mjera sterilizacije odnosno kastracije napuštenih pasa. Na poziv se prijavila Veterinarska stanica d.o.o. Konjic, ispunila uslove i potpisan je ugovor između Grada Konjica i Veterinarske stanice. Šef odsjeka za inspekcijske poslove i sanitarni inspektor Sanin Sokolović o tome kaže:

iz budžeta grada konjica 10.000 km za veterinarsko zdravstvenu zaštitu i sterilizaciju/kastraciju napuštenih pasa
Sanin Sokolović, šef odsjeka za inspekcijske poslove i sanitarni inspektor

“Zdravstvena zaštita podrazumijeva vakcinaciju, dehelmintizaciju, identifikaciju, sterilizaciju i kastraciju napuštenih pasa. Cilj ove akcije je utjecaj na smanjenje broja napuštenih pasa. Ovakve životinje se nakon obavljene zdravstvene kontrole vraćaju na mjesto prethodnog boravka kako ne bi ugrožavale zdravstveno stanje stanovnika. Nakon sprovedenih mjera, sterilizacije i kastracije, psi postaju i manje agresivni. Za ove aktivnosti, Grad Konjic je predvidio novčana sredstva u budžetu od 10 000KM.”

Ugovorom su definisani i poslovi hvatanja napuštenih pasa a mogu ih obavljati uposlenici Veterinarske stanice konjic i JKP Standard. Taj dio posla su preuzeli u potpunosti uposlenici veterinarske stanice, a ljubitelji životinja im pomažu u tome poručuje direktor Veterinarske stanice Konjic Hamdija Omerović:

iz budžeta grada konjica 10.000 km za veterinarsko zdravstvenu zaštitu i sterilizaciju/kastraciju napuštenih pasa
Hamdija Omerović, direktor Veterinarske stanice Konjic

“Veliku pomoć dobijamo od naših sugrađana koji svkadonevno hrane napuštene pse i znaju gdje su čopori. Ukazuju nam na životinje koje nisu problematične, tako da u saradnji sa njima, vrlo jednostavno riješimo te probleme. Ponekad se desi da imamo psa koji je već duže vrijeme napušten. Takvi psi već manje vjeruju ljudima i tada imamo problem sa hvatanjem takvih pasa. Tada se moramo služiti hvatalicom koja je standardizovana. U ugovoru ne stoji da pas može dovesti neko od građana, niti ja to dozvoljavam. Sugrađani koji vole pomagati u ovakvim slučajevima, samo trebaju da nam daju lokaciju psa i eventualno pomoći pri njegovom hvatanju.”

Kada psi budu primljeni u veterinarsku stanicu vrši se provjera vlasništva. Ukoliko se potvrdi da  nije vlasnički, slijedi njegova obrada pojašnjava veterinar Omerović:

“Kada nađemo bilo kojeg napuštenog psa, prvo provjeravamo da li ima vlasnika, jer se može desiti da pas pobjegne nekome. Provjeravamo da li ima mikročip te da li je registriran u bazi. U slučaju da nema vlasnika, sačekamo dan-dva i onda mi izvršavamo sterilizaciju, dajemo injekciju za unutarnje i vanjske parasite i radimo vakcinaciju za bjesnilo. Sve to unosimo u bazu podataka i onda pas dobija sve ono što je neophodno u toj godini. Jedino što ne radimo, jeste izdavanje pasoša i u bazi ga registrujemo kao napuštenog psa.”

Svi psi koji su prošli i koji će proći veterinarsku obradu  uvode se u državnu bazu podataka te se obilježavaju i numerisanom  ušnom markicom. Kada se obrada okonča, vraćaju se na lokaciju sa koje su preuzeti. Fotografije pasa koji su prošli veterinarsko zdravstvenu obradu objavljuju se na stranici veterinarske stanice, i ukoliko neko želi, može ih udomiti.

iz budžeta grada konjica 10.000 km za veterinarsko zdravstvenu zaštitu i sterilizaciju/kastraciju napuštenih pasa
Iz budžeta Grada Konjica 10.000 KM za veterinarsko zdravstvenu zaštitu i sterilizaciju/kastraciju napuštenih pasa

“U slučaju da se neko javi i želi da udomi napuštenog psa, kojeg smo mi po sterilizaciji i kastraciji, ponovno vratili na lokaciju gdje je pronađen, veoma rado damo potvrdu o udomljavanju, jer bolje je da pas dobije vlasnika koji će se redovno brinuti o njemu, nego da ostane na ulici, a to ne bismo mogli uraditi bez saglasnosti gradonačelnika koji je maksimalno podržao ovu aktivnost” poručuje veterinar Omerović.

Cijena sterilizacije odnosno kastracije sa svim apliciranim preparatima iznosi oko 120 KM, i iznos od 10 hiljada maraka biće dovoljan za zbrinjavanje oko 80 pasa. Procjena je da, ukoliko se i narednih godina bude ulagalo u ovu oblast, za pet godina broj napuštenih pasa na području Konjica će se prepoloviti, a za deset godina problem će u potpunosti biti riješen.

radiokonjic.ba

20.04.2023.

amra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima