back to top
25.5 C
Konjic
20 Jula, 2024

Iz Konjica danas ispraćeno sedam Konjičana koji će učestvovati u “Maršu mira” Nezuk-Potočari

Danas je grupa od sedam Konjičana zajedno sa članovima Odreda izviđača “ 5 Zlatnih ljiljana” Mostar i Udruženjem građana “Bregava 442. brdska brigade” Stolac krenula iz Konjica do Nezuka, odakle će se priključiti ostalim učesnicima “Marša mira” od Nezuka do Potočara, te prisustvovati obilježavanju 29.godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i kolektivnoj dženazi. Prije polaska položeno je cvijeće i proučena Fatiha na centralnom spomen-obilježju na Trgu državnosti Alija Izetbegović.

iz konjica danas ispraćeno sedam konjičana koji će učestvovati u "maršu mira" nezuk-potočari
Prije polaska proučena Fatiha i položeno cvijeće

Iz Konjica će ove godine u “Maršu mira” učestvovati: Osman i Adila Jazvin, Davud Macić, Jusuf Potur, Muamer Muhibić, Vahid Prevljak i Emir Badžak, a ranije su otišli Zlatan Drenić i Redžo Hikmet.

Želja da ponovo odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici javila se kod bračnog para Jazvin, Adile i Osmana.

iz konjica danas ispraćeno sedam konjičana koji će učestvovati u "maršu mira" nezuk-potočari
Adila i Osman Jazvin

“Ovo je moj peti odlazak na “Marš mira”. Nekako je nezgodno ostati kod kuće, kada znamo šta se dogodilo. Mi idemo u miru, imamo sve obezbjeđeno, ali put je težak, posebno kada čujemo sve priče i naiđemo na ostatke odjeće od stradalih, sve to čovjeka dirne, ali kada ideš srcem, onda se može sve izdržati”-rekla nam je Adila.

iz konjica danas ispraćeno sedam konjičana koji će učestvovati u "maršu mira" nezuk-potočari
Davud Macić, Vahid Prevljak i Emir Badžak

Davud Macić šesti put ide na “Marš mira” i, kako kaže, stalno ga “nešto vuče” da ide na marš. Počast žrtvama genocida u Srebrenici ove će godine po drugi put učešćem u “Maršu mira” odati i Vahid Prevljak.

“Nakon 15 godina ponovo idem na marš  i to je način da obilježimo godišnjicu genocida u Srebrenici”-rekao je Prevljak.

Mladi Konjičanin Emir Badžak prvi put će učestvovati u “Maršu mira” od Nezuka do Potočara.

“Za mene je ovo veliko iskustvo, jer želim odati počast žrtvama genocida u Srebrenici”-dodao je Badžak.

Mirsad Husnić, starješina Odreda izviđača “5 Zlatnih ljiljana” Mostar zajedno sa još nekoliko članova odreda, krenuo je peti put na “Marš mira” Nezuk-Potočari.

iz konjica danas ispraćeno sedam konjičana koji će učestvovati u "maršu mira" nezuk-potočari
Mirsad Husnić, starješina Odreda izviđača “5 Zlatnih ljiljana” Mostar

“Nama svima mnogo znači “Marš mira” i mislim da bi svi trebali proći taj put i bar na djelić osjetiti golgotu koju su osjetili ljudi iz Srebrenice da bi došli do slobodne teritorije”-rekao je Husnić.

JOB “Branilaca Konjica” i ove godine organizuje odlazak 11.jula na kolektivnu dženazu žrtvama genocida u Srebrenici. Prijave se vrše putem broja telefona 060/32-81-730 do 10.jula.

radiokonjic.ba

07.07.2024.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]