back to top
18.8 C
Konjic
20 Maja, 2024

Izlijevanje fekalnih voda iz cijevi u blizini kolektora

Obilne padavine uzrokovale pucanje cijevi sa fekalnim vodama, ali i problem sa vodosnabdijevanjem na Boračkom jezeru

Prije nešto više od mjesec dana, u blizini kolektora na Drecelju, došlo je do razdvajanja cijevi kroz koje, između ostalog,  idu i fekalne vode. Vidljivo je i oštećenje obalnih stubova, o čemu smo razgovarali sa direktorom JKP Vodovod i kanalizacija d.d. Konjic Tarikom Muhibićem.

izlijevanje fekalnih voda iz cijevi u blizini kolektora
Tarik Muhibić, direktor JKP Vodovod i kanalizacija d.d. Konjic

O problemu izlijevanja fekalnih voda iz cijevi na Drecelju, direktor JKP Vodovod i kanalizacija d.d. Konjic Tarik Muhibić kaže:

„17.januara, kada su bile obilne padavine, došlo je do podlokavanja obalnih stubova u mjestu Drecelj ispod sabirnih kuća, što je onda dovelo i do urušavanja čelične konstrukcije koja služi za prijenos komunalnih instalacija, fekalnog glavnog gradskog kolektora DN 450mm, vodovodnih ali i neidentifikovanih instalacija koje nisu u našoj nadležnosti niti upravljamo sa njima. Zbog tog razdvajanja cijevi fekalne vode se trenutno izlijevaju u Neretvu odnosno u ušće između potoka i Neretve.“

Govoreći o rješenjima pomenutog problema, naredni korak je prespajanje instalacija a dugoročno rješenje zahtjeva doradu projektne dokumentacije.

                „Mi ćemo prioritetno izvršiti prespajanje tih instalacija i to je privremeno rješenje, a u toku je izrada dugoročnijeg rješenja u saradnji sa gradskom upravom. Radi se na projektnoj dokumentaciji i produženju betonskih obalnih stubova, a nadamo se da će to veoma brzo biti realizovano. Jedan  dio projektne dokumentacije je završen a jedan dio ćemo doraditi, betonski obalni stubovi će se produžiti čime će se čelična konstrukcija vratiti na adekvatno mjesto što je i dugotrajno rješenje. Pojasniću i da samom izgradnjom tih obalnih stubova matica vodotoka iz potoka ne bi mijenjala svoje smjerove i ne bi došlo do daljnjeg ispiranja obalnih stubova i urušavanja kolektorske mreže.“

izlijevanje fekalnih voda iz cijevi u blizini kolektora
Izlijevanje fekalnih voda u blizini kolektora

Budući da se ovaj incident desio još  polovinom januara, pitali smo zbog čega se na sanaciju čeka toliko dugo.

                „Zbog maksimalne kote jezera se nije moglo pristupiti sanaciji, ni izradi ni samom  tom cjevovodu jer je bila maksimalna kota jezera. Povlačenjem jezera i uvidom u problem, pristupili smo navbavci materijala neophodnog za njegovo reješenje, pa ćemo u narednom periodu izvršiti i privremeno prespajanje fekalnog kolektora. “ pojasnio je direktor Muhibić.

izlijevanje fekalnih voda iz cijevi u blizini kolektora
Zbog maksimalne kote jezera, nije se moglo ranije pristupiti sanaciji

Januarske padavine su osim pomenutog problema, dovele i do problema sa vodosnabdijevanjem na Boračkom jezeru, poručio je direktor JKP ViK d.d.Konjic:

                „Imamo problem sa vodosnabdijevanjem na Boračkom jezeru gde je došlo do urušavanja sanitaronog cjevovoda. To je gravitacioni vod za Boračko jezero. Naša tehnička služba je ovih dana stalno angažovana na rješenju tog problema odnosno vraćanju primarnog cjevovoda u funkciju. Trenutno na toj lokaciji radi potisni cjevovod odnosno pumpna stanica zbog nemogućnosti dotoka gravitacione vode. “

Većina domaćinstava na Boračkom jezeru posjeduje septičke jame za čije pražnjenje se angažuje JKP Vodovod i kanalizacija d.d. Konjic. Direktor ovog javnog preduzeća pojašnjava način pražnjenja tih jama, te negira informacije da se  sadržaj iz septičkih jama izlijeva u kanjon Neretve.

                „Mi s tim nismo upoznati. Sadržaj svake septičke jame koju iscrpa naša tehnička služba, dovozi se na uređaj odnosno na prečistač grada Konjica, izlije na ulazno okno i ide na prečišćavanje kao i ostale fekalne vode. Uređaj za prečišćavanje otpadnih voda grada Konjica radi u punom kapacitetu. Sva fekalna otpadna voda koja dođe, tu se i prečisti . Mi uredno radimo monitoring svaki mjesec, nalazi su nam uredni ali i dostupni javnosti. Ništa ne krijemo.“

Sakupljanjem i adekvatnim tretmanom otpadnih voda, smanjuju se značajne količine sirove otpadne vode koja se ispušta u vodene tokove. Kao direktna posljedica tretmana očekuje se smanjenje patogenih organizama i zagađivača, čime se smanjuje šansa za obolijevanje uslijed konzumiranja vode, navodnjavanja usjeva ili direktnog kontakta. Tretiranjem otpadne vode smanuje se nivo zagađenja koji se ispušta u rijeke Neretvu, a to bi trebalo imati pozitivan uticaj na javno zdravlje, što je i navedeno u jednom od Zahtjeva za obnovu okolinske dozvole za uređaj za tretman otpadnih voda Konjic.

radiokonjic.ba

21.02.2023.

amra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima