Drugi upravo čitaju

Mostarac Sanjin Hasanović pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli “Kadrija Delalić”

Pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli „Kadrija Delalić je Mostarac...

Udruženje antifašista Konjic 3. marta organizuje obilazak spomen-obilježja

Udruženje antifašista Konjic 41-45 i 92-95 povodom 3. marta,...

Igman pobijedio Široki Brijeg rezultatom 1:0

FK Igman je danas u okviru 21.kola WWin lige...

U Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli “Kadrija Delalić”

Danas je u Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli...

Izložbom radova prikazan rad Zavičajnog muzeja u proteklih 11 godina postojanja

Zavičajni muzej Konjic danas je od 10 do 15 sati organizovao Dan otvorenih vrata u okviru završnice projekta “Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine”, gdje je NU Konjic kroz izložbenu postavku ukazao na značaj muzejske zbirke o Konjicu i njegovoj okolini.

Uposlenici Narodnog univerziteta Konjic, njegove poslovne jedinice Zavičajnog muzeja predstavili su kroz tematska izlaganja eksponata, fotografija, maketa, likovnih radova i suvenira svo bogatstvo muzejskog rada i djelovanja u razdoblju od njegovog osnivanja, 2011. do 2022. godine.

izložbom radova prikazan rad zavičajnog muzeja u proteklih 11 godina postojanja
Muhamed Krnjić, kustos, savjetnik za muzejsku djelatnost

“Tu smo prikazali jednu retrospektivnu izložbu u pitanju su likovni radovi. Tu su radovi eminentnih umjetnika koji su prošli kroz muzej u ovih 11 godina, a poseban fokus smo stavili na našu djecu na likovno-edukativne radionice gdje smo tu prikazali dio radova koje su radili vezano za kulturno-historijsko naslijeđe Grada Konjica, poznate ličnosti gdje smo imali radionice karikatura – Putem Zukinih karikatura i nekako fokus uvijek stavljamo na na našeg Lazara Drljaču gdje su djeca crtala dio motiva Grada Konjica, Boračkog jezera. Ovom izložbom prikazali smo slobodno ću reći jedan manji dio, pošto većinu radova djeca su odnijela, a jedan dio nalazi se u školama, tako da ono što je bilo u arhivi mi smo to prikazali i evo danas smo tu sa djecom, i opet bih istaknuo da je fokus na mlađoj generaciji na rad sa njim. Mi kroz muzej svakodnevno  predstavljamo prošlost, običaje, tradiciju našeg Konjica i okoline, ali djeca su sadašnjost i budućnost Muzeja”, kazao je Muhamed Krnjić kustos, savjetnik za muzejsku djelatnost za radiokonjic.ba.

U Zavičajnom muzeju zatekli smo i učenike 8 razreda Prve osnovne škole Konjic, koji su bili oduševljeni izloženim radovima među kojima su pronašli i svoje koje su naslikali kada su bili dijelom jedne od radionica.

izložbom radova prikazan rad zavičajnog muzeja u proteklih 11 godina postojanja
Izložbom radova prikazan rad Zavičajnog muzeja u proteklih 11 godina postojanja

“Moje ime je Umihana Alibašić, našla sam neke od svojih radova i shvatila sam da ima puno lijepih tehnika pomoću kojih se možemo likovno izraziti, ovdje ima baš puno lijepih stvari, i sve to govori o našoj historiji kao gradu a i BIH. Ja sam Amna Boloban prepoznala sam svoj rad koji smo radili na radionici, isprobavali smo nove tehnike odnosno tehnike sa vodom i raznim drugim bojama. Zavičajni muzej bi preporučila svima da posjete jer se baš tu vidi napredak Konjica kao grada kroz godine i godine kroz šta je prolazio, koje su to ličnosti najpoznatije u našem gradu a i nalaze se mnogi lijepi radovi. Ja se zovem Džejna Šljivo, na današnjoj izložbi izložen je kamen na kojem sam crtala planetu, na radionici mi je bilo lijepo. Konjic je jedan od ljepših gradova u BiH i poručila bih svima da dođu da posjete Zavičaji muzej,  Staru ćupriju u Konjicu, također i Stari grad”, kazale su učenice 8 razreda Prve osnovne škole Konjic.

Radionice koje su prošli pojedini učenici održavaju se od 2013. godine a kako nam je kazao voditelj istih Dino Džumhur, raduje ga činjenica da je iz godine u godinu broj djece veći.

izložbom radova prikazan rad zavičajnog muzeja u proteklih 11 godina postojanja
Dino Džumhur, akademski grafičar stručni saradnik  za kulturu i umjetnost

“Prije svega nama je drago što dosta djece je prošlo 3-4 godine kroz te radionice ali i drago nam je kad dođu neke nove generacije. Danas smo izložili ovdje jedan dio tih ploha odnosno ćuprije na plohama iz Neretve koje su nastale na prvoj radionici koju su radili ovdje u Zavičajnom muzeju”, kazao je Dino Džumhur, akademski grafičar stručni saradnik  za kulturu i umjetnost.

Uposlenici NU Konjic istakli su da je jedan od ciljeva ovog projekta svakako promocija i edukacija o kulturno- historijskom naslijeđu uopšte, te perspektive i šanse u smislu njegove promocije u svrhu poboljšanja turističke ponude Grada Konjica i razmjena iskustava sa srodnim institucijama u BiH i regiji. Projekat “Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine”, podržava Federalno ministarstvo kulture i sporta i Grad Konjic.

radiokonjic.ba

31.10.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

rtvka@bih.net.ba

alisa@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima