21.5 C
Konjic
1 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Jutrošnje nevrijeme načinilo štetu na pojedinim poljoprivrednim zasadima

Drugi dan zaredom konjičko područje zahvatilo je nevrijeme praćeno jakim vjetrom, kišom i tučom. Zanimalo nas je da li je to nanijelo štetu poljoprivrednim proizvođačima. Kako nas je informisala stručna saradnica u Savezu poljoprivrednih udruženja Izeta Macić, kontaktirala je članove Saveza u Oteležanima, Podhumu i Blučićima, gdje se najviše proizvodi.  Kako nam je kazala Macić vjetar je povaljao nasade, ali većih šteta nije bilo. No, izvjesna šteta načinjena je kod najvećeg poljoprivrednog proizvođača u Buturović Polju, Sejde Hakalovića. Zasadio je 2 hiljade struka paradajza, 200 kilograma luka, 1200 struka paprike i 50 kilograma luka. Već jutros je u poljoprivrednoj apoteci u Konjicu kupio zaštitu koja djeluje po principu bakra i nada se da će spasiti dio uroda.

jutrošnje nevrijeme načinilo štetu na pojedinim poljoprivrednim zasadima
Jutrošnje nevrijeme načinilo štetu na pojedinim poljoprivrednim zasadima

“Ne mogu sada reći šta će se desiti. Plodovi su veliki i znatno oštećeni, a dodatna vrućina im može samo štetiti. Teško nam je jer smo u zasade uložili najmanje pet hiljada maraka, a od poljoprivrede živi moja četveročlana porodica”-kaže Sejdo.

jutrošnje nevrijeme načinilo štetu na pojedinim poljoprivrednim zasadima
Jutrošnje nevrijeme načinilo štetu na pojedinim poljoprivrednim zasadima

radiokonjic.ba

20.07.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima