18.3 C
Konjic
31 svibnja, 2023

Drugi upravo čitaju

Program Manifestacije Dani Grada Konjica 2023

01.juni – 02.juli 2023. Danas je prezentovan program obilježavanja 16.juna...

Konjic: Sutra obustava saobraćaja

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić donio je Odluku o izmjeni...

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić povodom smrti Emira Bubala: „Ostavio je snažan pečat razvoju Konjica“

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić povodom smrti bivšeg načelnika Općine...

Druga osnovna škola Konjic obilježila Dan škole

Druga osnovna škola Konjic je danas u Sportskoj dvorani...

Grad Konjic: Sutra komemoracija Emiru Bubalu

Grad Konjic obavještava građane Konjica i javnost da će...

Prva osnovna škola Konjic danas obilježila Dan škole

Prisutni gosti uživali su u zabavnom programu kojeg su...

Kakva je uloga Denisa Stojnića u slučaju Sky aplikacija?

Aplikacija Sky nastavlja rušiti kriminalni svijet. Istrage i hapšenja, ali još nema optužnica. Posljednji uhapšeni Denis Stojnić svjedočio je sedam sati u Tužilaštvu BiH. Istovremeno, današnjom odlukom prvostepene disciplinske komisije, državna tužiteljka Diana Kajmaković, pomenuta u aplikaciji Sky, privremeno je razriješena dužnosti, piše N1.

Kada je u julu uhapšen Elvis Keljmendi, počela se rasplitati zavrzlama oko trgovine narkoticima, koji su u Bosnu i Hercegovinu pristizali sa svih strana. Keljmendi je uhapšen u akciji “REZ” zajedno sa nekoliko osoba, među kojima su poznati Anel Sejfović i Ajlin Ahmić, te Adi Nukić prije nešto manje od mjesec dana.

Nakon toga Keljmendi će biti pušten na slobodu, tačnije u kućni pritvor, jer je postigao dogovor sa Tužilaštvom. Uslijedila su hapšenja Admira Arnautovića zvanog Šmrk, sarajevskih policajaca Adisa Prašovića i Amera Selaka, te nedavno Arnautovićevog advokata Zlatka Ibrišimovića. No, vratimo se Keljmendiju. Tužilaštvo navodi da su šifriranim porukama organizirali isporuku narkotika, uključujući kokain iz Holandije.

“Tako su putem direktnih ili indirektnih komunikacija koje su ostvarivali putem telefona tzv Kripta, gdje su od 16. juna 2020. do 8. marta 2021. godine koristili posebnu zaštićenu aplikaciju Sky, Keljmendi i Ahmić, zajedno, a potom od 8. marta 2021. do danas, samostalno od strane članova grupe iz BiH i njima poznatih članova iz Turske, Albanije, Crne Gore i Srbije nabavili su velike količine opojnih droga, koje su, prema dosadašnjim dogovorima o količini, cijeni i kvalitetu opojnih droga, ovi pripadnici pakovali i pripremali za dalji transport”, kažu iz Tužilaštva BiH.

No, pravo je pitanje kakva je uloga Denisa Stojnića, Keljmendijevog kuma, koji je uhapšen prije dva dana, u ovom slučaju. S obzirom da je uhapšen zbog sumnje da je počinio krivična djela navođenje na prostituciju i primanje poklona ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. Saznajemo da Stojnić tvrdi da nema sky aplikaciju. U istoj prijavi spomenuti su i visokopozicionirani pripadnici pravosudnih i policijskih institucija, među kojima i Diana Kajmaković, tužiteljica Tužilaštva BiH, koju je također danas suspendovala prvostepena disciplinska komisija VSTV-a.

“S obzirom da je okrivljeni na funkciji zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH smatra da vođenje disciplinskog postupka, uz istovremeno obavljanje rukovodećih dužnosti, ugrožava kredibilitet navedene pravosudne institucije, te da je usmjerena na objektivno i vjerodostojno utvrđivanje svih relevantnih činjenica i okolnosti konkretnog slučaja, a posebno za interes javnosti i osiguranje pravičnog disciplinskog postupka, opravdano je da Diana Kajmaković, zamjenica glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, biti privremeno udaljena od vršenja dužnosti do pravosnažnog okončanja disciplinskog postupka”, saopćeno je iz VSTV-a.

O istragama protiv tužilaca govorio je i novoimenovani glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić, koji je prokomentarisao i naveo da su pored Kajmakovića tu bili i tužioci Dubravko Čampara i Džermin Pašić, koji se pominju u komunikaciji SKY-a.

“Imam informacije koje su se pojavile i u medijima da su u navedenim saopštenjima navedeni pojedini tužioci, između ostalog i te tužioce. Dakle i gospodin Čampara i gospodin Pašić? Gdje postoje opipljive informacije koje su relevantne i kada policijske agencije podnose izvještaje, između ostalog, za bilo kojeg tužioca, pa i za navedene tužioce… Da li su za njih dobijali prijave? Tako je, nismo dobili nikakve prijave koje bi na bilo koji način bile precizirane da bi se formirao predmet”, kaže Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH.

Aplikacija Sky se dovodi u vezu sa mnogim osumnjičenima za razne nezakonite radnje, ali ono što zabrinjava jeste da se u njoj pominju pripadnici policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, ali i pravosudnih institucija. O tome je u februaru govorio i aktuelni ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač. Preko 70.000 uređaja je povezano s korištenjem ove kripto aplikacije.

“Skaj aplikacija se koristi skoro 10 godina, ne samo kod nas, već i u cijeloj Evropi. Prema nekim podacima kojima raspolažemo, više od 2.000 ljudi u Bosni i Hercegovini koristilo je šifrovane telefone”, rekao je Dragan Lukač, ministar Unutrašnjih poslova RS, nedavno.

Otkriće tajnih razgovora može ozbiljno uzdrmati podzemlje, ali prije svega pravosudne i policijske institucije. Glavni tužilac je rekao da će se pozabaviti svima koji su pomenuti u kodiranim razgovorima, ali optužnice još nema. Kaže da su komplikovane i opsežne.

Kakva je uloga Denisa Stojnića u slučaju Sky aplikacija? prvi put se pojavio na Dnevni.ba.

dnevni.ba

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima