back to top
27.3 C
Konjic
25 Jula, 2024

Kazne za korištenje i neovlaštenu prodaju pirotehničkih sredstava

Novčane kazne za lice koje neovlašteno prodaje pirotehnička sredstva od 200 – 1.000 KM, narušavanje javnog reda i mira njihovom upotrebom 200 KM, pravni subjekt bez odobrenja i do 10.000 KM, roditelj koji potiče dijete na upotrebu pirotehničkih sredstava do 500-1.000  KM

Distribucija i upotreba pirotehnike regulisana je kroz dva zakona I to kroz Zakon o javnom redu i miru kojim je regulisana upotreba , te Zakon o eksplozivnim tvarima za gospodarsku upotrebu kojim je regulisana prodaja i promet pirotehničkih sredstava  pojašnjava Ismail Kadić načelnik Operativnog centra PU Konjic:

kazne za korištenje i neovlaštenu prodaju pirotehničkih sredstava
Ismail Kadić, rukovodilac Operativnog centra Policijske uprave Konjic

                „Pirotehnička sredstva su podijeljena u četiri kategorije odnosno klase a na sljedeći način:

Klasa I – pirotehničke igračke: bengalske šibice, pucajuće šibice, pucajući ulošci za cigarete, amorces za pištolje, konfeti – bombice, pucajuće žabice, pucajući bomboni, pasje bombice, pucajući čepovi, šibice sa zlatnom ili srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, pucajuće vrpce, male petarde te drugi slični proizvodi. Ta pirotehnička sredstva mogu se tokom cijele godine prodavati i licima mlađim od 18 godina i to samo u ovlaštenim prodavnicama.

Klasa II – sredstva za male vatromete: petarde, rimske svjećice, mali vatrometni bicikl, fontane, bengalske vatre, bengalske svjećice, topovski pucnji tzv. Patry Knaller i rakete te drugi slični proizvodi, i proizvodi iz ove klase se mogu prodavati samo u maloprodaji koja ima potrebne saglasnosti i dozvole, a prodaju se isključivo  licima starijim od 18 godina, jer ih mogu koristiti samo punoljetna lica ili lica mlađa od 18 godina pod nadzorom roditelja,odnosno staratelja.

Klasa III – sredstva za srednje vatromete: srednje veliki vatrometni proizvodi za javne priredbe, i ovim se mogu baviti samo preduzeća, druga pravna lica, odnosno preduzetnici koja imaju odobrenje Policije kao i za Klasu IV, a

Klasa IV su sredstva za velike vatromete: veliki vatrometni proizvodi za javne priredbe.“

Kazne za kršenje odredbi Zakona o javnom redu i miru i Zakona o prometu eksplozivnih materija i zapaljivih tečnosti i gasova, a koje se tiču pirotehničkih sredstava su od 100 pa čak i do 10 hiljada maraka pojašnjava načelnik Operativnog centra PU Konjic:

                „Novčanom kaznom od 500 do 3.000 KM kaznit će se za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice koje, između ostalog,  u izlozima drži pirotehnička sredstva za zabavu, te ukoliko izvrši prodaju maloljetnom licu.

Novčanom kaznom od 3.000KM do 10.000 KM kazniće se pravno lice koje posluje bez odobrenja Ministarstva unutrašnjih poslova.

Novčanom kaznom od 200 do 1.000 KM kazniće se fizičko lice koje vrši preprodaju pirotehničkih sredstava

Novčanom kaznom u iznosu od 100 do 1.500 KM kaznit će se za prekršaj pojedinac ako pirotehnička sredstva iz Klase II upotrebljava u zatvorenim prostorima i na mjestima masovnijeg okupljanja građana.

Novčanom kaznom od 100 KM na osnovu Zakona o javnom redu i miru kazniće se pojedinac ukoliko pirotehnička sredstva koristi oko stambenih objekata, u blizini vozila, pješaka, jer tada mogu izazvati uznemirenost i negodovanje građana. “

Ako maloljetnik učini radnju koja je zakonom utvrđena kao prekršaj, kaznit će se njegov roditelj, usvojitelj, odnosno staratelj novčanom kaznom propisanom za učinjeni prekršaj ako je taj prekršaj učinjen kao posljedica propusta dužnog staranja o maloljetniku.

Osim toga, novčanom kaznom od 500-1.000 KM može biti kažnjen roditelj/staratelj ukoliko potiče dijete na korištenje pirotehničkih sredstava.

Podsjetićemo da se od 15.12.2023. do 15.01.2024. provodi akcija Mirni blagdani, te pripadnici MUP HNK, policijskih uprava, vrše aktivnije kontrole kako bi spriječili narušavanja javnog reda i mira.

radiokonjic.ba

amra@radiokonjic.ba

21.12.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]