12.5 C
Konjic
27 rujna, 2022

Drugi upravo čitaju

Uputa za ostvarivanje prava na novčanu pomoć za nezaposlene osobe

Pravo na jednokratnu pomoć u iznosu od 100 KM...

Konjic:Uskoro počinje podjela paketa pomoći stanovništvu

Vlada FBiH je u julu donijela Uredbu o programima...

Tko su kandidati za Premijer ligu?

Odlukom Izvršnog odbora Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine,...

Đoković: Ovo se ne događa često

U srijedu popodne u parku "Ravne 2" u "Dolini...

Gradska izborna komisija Konjic: Neozbiljnost pojedinih članova biračkih odbora

Predsjednik Gradske izborne komisije Konjic Ejub Miljević potvrdio je...

Kikanović: Svi možemo biti ponosni, iz godine u godinu pokazuje se sve veći kvalitet i napredak

Bivši Košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine Elmedin Kikanović bio je gost N1 televizije, a komentarisao je predstojeće nastupe Zmajeva u kvalifikacijama za Mundobasket.

Na samom početku osvrnuo se na dane odmora koje provodi u Tuzli.

“U Tuzli sam, temperature su visoke. Izbjegavam vrućine i kretanja, ali uvijek je lijepo biti u rodnom gradu”, započeo je Kikanović, a potom se osvrnuo na reprezentativce u našoj selekciji koji imaju dobre sezone iza sebe, Musa je MVP španske Lige, Gegić je prvak sa Cibonom, Sulejmanović osvojio Champions kup sa Tenerifima.

“Mnogo sam sretan i ponosan na momke s kojima sam godinama igraju. Iz godine u godinu prikazuju sve veći kvalitet i napredak. Imaju izuzetne sezone. Svi možemo biti ponosni. Imamo MVP-ja Španske lige, tu je Halilović, Gegić, Atić je na jednom novom nivou u Budućnosti. Ti momci napreduju, podižu kvalitet i to se vidi kroz mečeve reprezentacije. Oni sazrijevaju i mislim da u budućnosti imamo razloga biti uzbuđeni za ono što nas očekuje. Kada se pridruži selekciji Nurkić bit će to još bolje. Prethodnih godina reprezentacija dignuta je na veći nivo, sve to pod palicom selektora Bosnića. On je najzaslužniji za smjenu generacija, žao mi je što neće završiti posao do kraja. Selektor Bećiragić se prihvatio zahtjevnog posla, pogotovo za prve dvije utakmice. Za Eurobasket će imati više vremena, ali ovaj period je dosta složen i za šest dana nije lako niti za jednog selektora da ukomponuje sve. Ima dobru bazu, momci su dobro funkcionisali i to je veliko ohrabrenje da možemo napraviti dobar rezultat”, rekao je Kikanović.

Šta je najbitnije za selektora Bećiragića u ovom trenutku?

“Većina će se složiti da je za nastupe najvažnija dobra atmosfera i da se iz dobrog ambijenda dođe i do željenih rezultata na terenu. Kroz kratak period neće mijenjati puno toga, to je potvrdio i sam. Uvest će nekoliko detalja kako bi iznenadio protivnika. I Češka je u problemu jer ne zna šta da očekuje od nas. Tu će biti i nekih novih akcija kako bi iznenadili protivnika, ali sigurno da će zadržati ono što je dobro prolazilo. Dosta je kratak period, pogotovo kada ste tu kao novi selektor. Prednost nam je bio Bosnić koji je tu u kontinuitetu. Sada pošto je juni, prozor je duži, pa su igrači imali 6-7 dana da se pripreme. U junu većina igrača je dosta i umorna, sezone su duge, pa ni sa te strane nije lako. Selektor mora sve da izniveliše kako bi svi bili u dobroj formi, ali kako je nama tako je i ostalima. Vjerujem da će svi da daju maksimum”, ističe Kikanović.

PROČITAJ:   BEĆIRAGIĆ: PRAVILI SMO GREŠKE KOJE SE NE SMIJU DEŠAVATI, ALI MOŽEMO MNOGO NAPREDOVATI

Osvrnuo se Kikanović i na Eurobasket, Jusufa Nurkića, tešku grupu u kojoj se nalazi naša selekcija, te težak izbor selektora vezan za naturalizovanog igrača.

“Teško je biti u koži selektora. Dosta težak izbor jer su i Garza i Roberson i Alibegović dobri igrači. Nadao sam se da ćemo barem za Garzu izboriti se za pasoš. Izgubili smo i tu bitku pa je za selektorom nezahvalan posao da bira. Nadam se da će biti svi zdravi. Imat će priliku uvjeriti se u kvalitete kroz treninge. Također tu su i prijateljske utakmice. Veliko pojačanje je i Nurkić, ne treba trošiti riječi o njemu i šta će donijeti reprezentaciji. Grupa je zaista jaka, ali mi imamo svoje adute. Tu je Nurkić, MVP Musa i sigurno da ćemo pokazati zube. Igra se u Njemačkoj i dosta ljudi će biti na utakmica. Ipak, to je daleko i treba se fokusirati na ove utakmice, dobro odmoriti i tek onda pripremati za Eurobasket gdje nas očekuje teška grupa”, jasan je Kikanović.

Za kraj se osvrnuo na dešavanja u Košarkaškom savezu vezana za selektora Vedrana Bosnića.

“Teško je bilo šta komentarisati. Bio sam zatečen kada sam vidio tu vijest. Iz čista mira, neočekivano. Kada uzmemo u obzir kako je radio Vedran Bosnić i kakve je rezultate pravila njegova reprezentacija. To je šokiralo cijelu javnost, ali šta je tu je. Vedran je radio izuzetan posao, poznajem ga dugi niz godina. Bili smo i saigrači u Slobodi. Znam kakve posjeduje igračke, ljudske, ali i trenerske kvalitete. Zaslužio je kao selektor nakon četveregodišnjeg rada da odvede reprezentaciju na Eurobasket. Ipak, nesuglasice nisu mogle biti riješene i žao mi je što je do toga došlo. Nepojmljivo mi je što se desilo, ali reprezentacija mora dalje. Nema vremena za tugu, ali za ovo je potrebna dublja analiza”, zaključio je Kikanović.

PROČITAJ:   Halilović otkrio zašto se vratio u HNL: Kontakt traje godinu dana

Utakmica petog kola kvalifikacija Češka Republika – BiH igra se u petak (20 sati), uz direktan TV prijenos na kanalu Sport Klub 2.

sport1.oslobodjenje.ba

javno.ba

mostarski.info

Možda vas zanima