back to top
25.5 C
Konjic
20 Jula, 2024

KOMENTAR / Jakirović sada mora pokazati da je kompletan

Utisci se još slažu, niko nije siguran šta su vidjeli u prvom meču protiv Sherifa, osim rezultata 0:0, ali u Zrinjskom znaju jedno – u uzvratu sa Sherifom u Kišinjevu bit će teže. A to se posebno odnosi na Sergeja Jakirovića i njegovu pripremu u punom smislu riječi specifičan meč.

Nula – nula na startu kampanje u Ligi šampiona, rezultat je kojim je Sergej Jakirović zadovoljan, ali opet – u tom duelu sa moldavskim šampionom uvideo je i stvari koje mogu da zabrinu. Vidio je ono što je znao, da Šerif ima brze igrače koje Plemići zaustavljaju, ali uz krajnji napor. Vidio je i očekivanu nekoordiniranost, jer su promijenili praktično pola tima, nekooperativnost koju bi donekle mogao ublažiti revanš u Kišinjevu sljedećeg utorka (19 sati). Ukratko, Šerif bi u Moldaviji mogao biti drugačiji od Šerifa kojeg je vidjela mostarska publika… što je najavio i njihov trener Stjepan Tomas, koji je novinarima nakon remija 0:0 u Mostaru rekao da će krenuti agresivnije u Kišinjev. To je možda najveći, možda i ne razlog za zabrinutost, ali svakako detalj oko kojeg bi Jakirović morao da napravi taktiku kako bi krenuo dalje.

U Mostaru su oba trenera, Jakirović i Tomas, igrali na kartu opreza, a to nekako ne povezujemo sa strategom Plemićem. Uostalom, on i njegov tim Zrinjskog su sinonim za ofanzivu, za konstantan pritisak, za završetak sa što više igrača i na kraju – za pobjede, uvjerljive pobjede. Ali ne treba se previše zanositi svim tim superlativima, jer ipak je ovo Liga prvaka. A u Ligi šampiona, kako je istakao Jakirović uoči duela sa Moldavcima, igraju mnogo brži igrači koji efikasnije koriste greške rivala.

Pod Bijelim brijegom Jakirović se predao, jer je pomalo odstupio od svojih napadačkih postulata…šta je trebalo protiv takvog rivala. Bio je to pametan potez, iako je donekle usporio Bilbiju i društvo, takoreći u njihovim glavama… ali bolje da jeste, nego da se otvaraju i otvaraju put brzonogim rivalima. Zrinjski je još živ, još uvijek ima dobre šanse na papiru, a kako više nema gola u gostima – čini se kao da se igra samo jedna utakmica. Revanš u Kišinjevu, za koji prof. Jakir ima luksuz da ga pripremi na praznom papiru, bez opterećenja rezultata iz prvog susreta.

Jasno, neće je pripremati kao potpuno zasebnu utakmicu, jer to i nije – uostalom, određena referenca postavljena je u Mostarskih 90 minuta. Ali na određeni način, zapravo možete govoriti samo o jednoj utakmici. U utakmici u kojoj Jakirović treba da odluči šta će protiv bržeg rivala koji je najavio i ofanzivniju igru, u šta ne treba sumnjati. To bi u prijevodu trebalo značiti da bi Jakirovićeva ideja mogla biti odlučujuća. Njegov potpis. A ako se i za jednog trenera u BiH govorilo da ima svoj potpis, onda je to Sergej Jakirović. S tim da, koliko god da je prepoznatljiv, mora to modifikovati u Kišinjevu… i pokazati nam svima da je on zapravo kompletan trener. Ostaje da se vidi da li će to učiniti gušćim veznim redom, blokom ispred zadnjeg bloka ili možda taktikom potpuno fokusiranom na kontre? Ili će nas možda sve iznenaditi i napasti šerifa kao pravi razbojnik, agresivno, podmuklo.

Napisao: Slaven Nikšić
desk@dnevni-list.ba

Objava KOMENTAR / Jakirović sada mora pokazati da je kompletan pojavio se prvo na Dnevni.ba.

dvni.ba

javno.ba

mostarski.info

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]