8.5 C
Konjic
5 listopada, 2022

Drugi upravo čitaju

U područnoj školi u Bijeloj učenice iz Konjica

Djeca iz Bijele nastavu pohađaju u Konjicu Škola u Bijeloj...

Uputa za ostvarivanje prava na novčanu pomoć za nezaposlene osobe

Pravo na jednokratnu pomoć u iznosu od 100 KM...

JKP Standard Konjic dobilo donaciju vrijednosti oko 500.000KM

Međunarodna saradnja komunalnih preduzeća Nastavljena je Međunarodna saradnja komunalnih preduzeća...

Za razvoj novih biznisa u Mostaru, Konjicu i Prozor-Rami osigurano 200.000 KM

Na uvodnoj konferenciji projekta “LiNK-ujmo se radi podrške novim...

NIKAD VEĆI POKLON: 1000 dinara bonusa, 200 okretaja i SONY PS 5 – MOŽE!

Registrujte se i imajte priliku da osvojite SONY PS...

Koncert Djevojaka sa Neretve, emocije i sjeta

U kino sali Narodnog univerziteta Djevojke sa Neretve ponovo su zapjevale. Osim pjesmom, sala je bila ispunjena emocijama, naročito kada je na binu izašla i prisutne pozdravila profesorica Emina Beljajev.

Večerašnje druženje počelo je premijerom pjesme i spota Uspomena živi, autora Fadila Buturovića, nakon čega je promovisana i monografija Djevojke sa Neretve. Izrada ove monografije zahtijevala je mnogo vremena, bilo je potrebno pronaći sve fotografije, dokumente i novinske članke koje bi pratile priče sa gostovanja širom svijeta, tako da su u njenoj izradi učestvovali skoro svi koji su na bilo koji način bili vezani za djelovanje Djevojaka sa Neretve.

koncert djevojaka sa neretve, emocije i sjeta
Promocija monografije Djevojke sa Neretve

Promotori monografije bili su: profesor Vladimir Boričić, nekadašnji član Savjeta roditelja hora Djevojke sa Neretve, novinar Zlatko Dizdarević i akademik Milovan Pecelj koji su ispričali neke zanimljive priče sa gostovanja i nastupa hora, Dragan Pana Popović- urednik fotografija za monografiju, te profesor Velid Gagula – koji je, između ostalog, podsjetio na prve koncerte i pripreme za njih.

Članovi uredništva između ostalog su napisali: „To – što izgleda tako jednostavno – stvara se iz milion kristala ljubavi naslijeđenih i njegovanih kroz pokoljenja, sa začinima i aromama više naroda i kultura. Ipak, dijamanti ne pokažu sjaj ako ne dođe umjetnik sa vizijom, neko ko zna da prepoznaje najbolje ,i strpljivo, umije da ih izbrusi…“

Profesor Sergije Beljajev sa suprugom Eminom stigao je u Konjic i bio očaran gradom, Neretvom i snježnim Prenjom te je odlučio tu ostati. Nedugo nakon te odluke formirali su hor Djevojke sa Neretve, koji je postao jedan od najpozantijih horova na prostoru bivše Jugoslavije, ali i svijeta. Nije baš svaki hor imao priliku pjevati za Tita, a pogotovo ne i na njegov lični poziv i želju da baš Djevojke sa Neretve nastupaju na diplomatskim okupljanjima. Nažalost, agresija na BiH zaustavila je i djelovanje hora.

PROČITAJ:   Hafiz Ahmed Alili održao prvi samostalni koncert na Danima dijaspore “Konjic u srcu BiH”

Profesorica Emina Beljajev večeras je poručila da su Djevojke sa Neretve kao niska bisera koja je na trenutak pukla, rasula se po cijelom svijetu, ali se večeras ponovo nanizala. Oko 120 djevojaka sa svojom profesoricom i dirigenticom publiku su pjesmom provele kroz zemlje bivše Jugoslavije.

koncert djevojaka sa neretve, emocije i sjeta
Profesorica Emina Beljajev

Kako je poručila profesorica Emina, kada je govorila o ideji ponovnog okupljanja i koncerta Djevojaka sa Neretve, mnogi su bili skeptični. Nisu vjerovali da da je takvo što moguće, te da koncert neće biti posjećen. Ali ona je, kao i prije 55 godina, vjerovala da će uspjeti.

Koncert je s razlogom održan u kino Sali Narodnog univerziteta. Kako je poručila profesorica, tu su održali i svoj prvi koncert, i na toj sceni se najljepše osjećaju. A publika je osjetila njhovu emociju.

koncert djevojaka sa neretve, emocije i sjeta
Koncert Djevojaka sa Neretve, emocije i sjeta

Izradu monografije i koncert podrzalo je PD Igman i Grad Konjic. Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić je za Djevojke sa Neretve profesorici Emini Beljajev uručio zahvalnicu za doprinos u muzičkoj kulturi Grada Konjica. Ipak, Djevojke sa Neretve bile su posebni ambasadori našeg grada.

Koncert je održan u sklopu Dana dijaspore “Konjic u srcu BiH”, koji su sastavni dio Konjičkog kulturnog ljeta, a čiji je pokrovitelj Grad Konjica.

koncert djevojaka sa neretve, emocije i sjeta
Zahvalnica za doprinos u muzičkoj kulturi Grada Konjica

Snimak razgovora sa profesoricom i članicama hora Djevojke sa Neretve, imaćete priliku poslušati na talasima Radio Konjica u ponedjeljak 08.augusta u 10:15 sati.

radiokonjic.ba

06.08.2022.

Možda vas zanima