back to top
25.5 C
Konjic
20 Jula, 2024

Koncertom ilahija i kasida obilježeno nastupanje Nove 1446. hidžretske godine

Koncertom ilahija i kasida, koji je održan u Ljetnom kinu NU Konic večeras je obilježeno nastupanje Nove 1446. hidžretske godine. . Koncert su organizovali  Narodni univerzitet Konjic, Medžlis IZ Konjic i Kulturno umjetničko udruženje Sejfullah .

Na pomenutom koncertu nastupili su: Hor “Sejfullah” Konjic, Hor Mreže Mladih MIZ Konjic, Hor Mektepskog centra MIZ Konjic, te je upriličeno obraćanje glavnog imama MIZ Konjic, Refika ef. Delića.

koncertom ilahija i kasida obilježeno nastupanje nove 1446. hidžretske godine
Glavni imam MIZ Konjic, Refik ef. Delić

„Zadovoljstvo mi je da smo večeras zajedno ovdje da obilježimo nastupanje Nove hidžretske godine koja će nastupiti ako Bog da, sutra navečer zalaskom sunca. Drago mi  je da ćemo ovo ljeto pred sobom imati i kulturne, i znanstvene, i duhovne, i mnoge druge sadržaje, kojima ćemo obogatiti ove naše ljetne dane kada će i naša dijaspora pristizati, i kada ćemo zanavljati i te rodbinske veze koje su zahlađene zbog udaljenosti. Za čovječanstvo najvažniji događaj sigurno je bila objava časnoga Kur’ana, poslije toga je bilo slanje poslanika Muhammeda a.s., ali je zanimljivo da su se muslimani opredijelili da nijedan od ta dva značajna i veličanstvena događaja ne bude uzet, već da upravo bude uzeta hidžra. Neka ulema kaže da je to iz razloga što su ove prve dvije stvari isključivo od Allaha dž.š. dar čovjeku, u kojima čovjek nije ulagao nikakav trud, napor, da dođe do toga. A ova treća ipak hidžra je zahtijevala i plan i strategiju i napor, i mudrost, i znanje i tu je čovjek morao uzeti svoje učešće“, kazao je usvom obraćanju glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić.

Prostor Ljetnog kina bio je zaista premali da primi sve one koji su željeli u novohidžretskoj noći uživati u porukama ilahija i kasida.

Efendija Delić iskoristio je priliku da svim prisutnima na koncertu , te muslimanima i muslimankama diljem svijeta čestita Novu hidžretsku godinu.

Mubarek, hairli i uspješna vam Nova 1446. hidžretska godina!

radiokonjic.ba

05.07.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]