5.4 C
Konjic
1 prosinca, 2022

Drugi upravo čitaju

Konjic: Firma “Bujice” angažovala radnike iz Nepala

Jedan od gorućih problema u BiH je nedostatak radne...

Zimsko održavanje puteva na području Konjica

Za tri firme odobreno 446 hiljada maraka Svake godine Direkcija...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Kolonija uskoro dobija novi izgled

Detalji projekta vrijednog oko milion i pol maraka Građani će...

„Eurosjaj“: liderska pozicija za područje bivše Jugoslavije  

Danas je firma “Eurosjaj” iz Konjica potpisala ugovor sa...

Humanitarni koncert za sugrađanku Tijanu Redžić

Humanitarni koncert će se održati u srijedu 16.11.2022. u...

Koncertom “Sejfullah & prijatelji” večeras u Konjicu počinju Večeri duhovne muzike- iskustva bosanskohercegovačkog višeglasja

Već petnaestu godinu Narodni univerzitet Konjic priređuje manifestaciju “Večeri duhovne muzike- iskustva bosanskohercegovačkog višeglasja”. Ove godine manifestacija će trajati od 17. oktobra do 18. novembra, a ista se otvara večeras u 20 sati, koncertom “Sejfullah & prijatelji” na Kamernoj sceni NU Konjic. Ove godine svi posjetioci imat će priliku pogledati četiri tematska programa, tri oficijalna i jedan prateći. Za radiokonjic.ba o programu je govorio direktor NU Konjic Benjamin Mušinović.

koncertom "sejfullah & prijatelji" večeras u konjicu počinju večeri duhovne muzike- iskustva bosanskohercegovačkog višeglasja
Benjamin Mušinović, direktor NU Konjic

„Večeras na Kamernoj sceni NU počinjemo sa koncertnim programom “Sejfullah & prijatelji”, gdje će uz Hor Sejfullah nastupiti vokalni ansambl Rezonanca, dio Hora Ajman i jedna krasna mlada talentirana instrumentalistica, iz Osnovne muzičke škole s pravom javnosti „Rezonanca“, riječ je o Lajli Ljevo koja će nas počastiti izvedbama na violini“, kazao je Mušinović za radiokonjic.ba.

Za nedjelju  23. oktobar planiran je prateći off program kojeg Narodni univerzitet realizuje ove godine u saradnji sa Medžlisom IZ Konjic.

„Riječ je o programu “Tragovima kulturnog naslijeđa”, gdje ćemo osvježiti duhovno prostor u Gornjoj mahali u Seonici, Seoničke džamije, koja je Nacionalni spomenik BiH. Sejfullah će zajedno sa  dervišima Tarikatskog centra nastupiti i prirediti jedan program mevluda i zikra . Imat ćemo priliku toga dana da posjetimo i najznačajnije tačke koje govore koje educiraju javnost o svom bogatstvu kulturno historijskog naslijeđa Konjica i njegove okoline. Prošetat ćemo sa našim gostima i kroz fundus Zavičajnog muzeja, Rodne kuće Zuke Džumhura, Memorijalne sobe ali govorit ćemo i o najznačajnijem Nacionalnom spomeniku, Konjičkoj ćupriji“, dodaje Mušinović.

koncertom "sejfullah & prijatelji" večeras u konjicu počinju večeri duhovne muzike- iskustva bosanskohercegovačkog višeglasja
Koncertom "Sejfullah & prijatelji" večeras u Konjicu počinju Večeri duhovne muzike- iskustva bosanskohercegovačkog višeglasja

Osmog novembra manifestacija Večeri duhovne muzike-iskustva bosanskohercegovačkog višeglasja nastavlja svoj program u Muzeju drvorezbarstva od 19 sati gdje će biti upriličen koncertni program, na kojem će uz Unplugged band Generacije iz našeg grada premijerno biti predstavljena grupa Zerdelija.

PROČITAJ:   Rezultati glasanja iz Konjica, izvor CIK BiH

„Ove godine smo se odlučili da u saradnji sa Orhanom Nikšićem i sa Rukotvorinama i Zanatom priredimo jedan manjeg formata Koncertni program ali jednako zanimljiv i kvalitetan. On će biti osvježen premijernim nastupom za Konjic jer ranije nismo imali priliku slušati i gledati umjetnicu Tijanu Bašić u pratnji njene kolegice Marije Raspudić. Riječ je o Zerdeliji, sjajnom duo bendu“.

Završnica ovogodišnjeg programa , to jeste treća oficijalna tematska večer programa bit će održana 18 novembra a publici u Konjicu predstavit će se Hor Pontanima.

„Ono što želimo istaći je da smo ponosni da ove godine možemo ugostiti veliki hor Pontanima iz Sarajeva. Dogovorili smo sve detalje oko koncerta sa gospodinom fra Ivom. Dirigent koji odnedavno radi sa Pontanimom je Emir Mejremić. Ranije smo imali priliku gledati Pontanimu uz Almu Aganspahić uz Josipa Katavića a ovom prilikom ćemo ih slušati i pratiti uz dirigenta Emira Mejremića“, kazao je direktor NU Konjic Benjamin Mušinović za radiokonjic.ba.

Iz NU konjic pozivaju građane Konjica da uživaju u sefardskim napjevima, najljepšim ilahijama i kasidama te katoličkim i pravoslavnim crkvenim pjesmama. Da otkriju nešto novo kada je u pitanju eksperimentisanje umjetnika sa izvornom tradicionalnom muzikom.

radiokonjic.ba

17.10.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

Možda vas zanima