back to top

Drugi upravo čitaju

Aktuelno: Ministarstvo za pitanja boraca HNK

Ministarstvo za pitanja boraca HNK u postupku je donošenja...

Salih ef. Jusufović: “Mjesec ramazan je mjesec preporoda naših duša”

U džematu Čelebići kao i svake godine organizuje se...

Grad Konjic: Javni poziv za podnošenje zahtjeva za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji

Grad Konjic je objavio Javni poziv za podnošenje zahtjeva...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

U izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

„Uskrs je prilika da se družimo, radujemo i veselimo“

Radost ovogodišnjeg Uskrsa i ove će godine stariji stanovnici...

Konjic: Antifašistička udruženja obilježila Dan oslobođenja Konjica od fašizma

Udruženje antifašista Konjic 41-45 i 92-95 danas je povodom 3. marta, Dana oslobođenja Konjica od fašizma, organizovalo obilazak spomen obilježja i polaganje cvijeća, kao i obilazak  šehidskog mezarja.

Centralni program je održan na partizanskom groblju na Musali gdje su se prisutnima obratili federalni premijer Nermin Nikšić, predsjednica SDP Konjic i potpredsjednica Skupštine HNK Vesna Saradžić, predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić, te u ime organizatora predsjednik Udruženja antifašista Konjic Ćazim Ćibo.

Premijer Nikšić je čestitao Konjičankama i Konjičanima Dan oslobođenja Konjica od fašizma.

“Iskoristio sam priliku da povučem paralelu sa bitkama koje su se vodile na ovom prostoru u Drugom svjetskom ratu. Znamo da je vođena Bitka za ranjenike, najhumanija bitka u Drugom svjetskom ratu. Danas bez oružja vodimo drugu bitku, ali, čini mi se, sličnu bitku za spas ranjene Bosne i Hercegovine. Činimo sve da Bosnu i Hercegovinu, prije svega, zbog njenih građana, dovedemo u evropsku porodicu, jer smatram da je to jedini način za opstanak ovakve države, za koju su živote dali antifašisti u ratu 41-45 i borci Armije RBiH u periodu 92-95. Siguran sam da oni zaslužuju da napravimo jednu modernu, normalnu državu, članicu Evropske unije i na tom planu ćemo učiniti sve što je moguće” – poručio je federalni premijer Nermin Nikšić.

konjic: antifašistička udruženja obilježila dan oslobođenja konjica od fašizma
Federalni premijer Nermin Nikšić

Predsjednica SDP Konjic Saradžić čestitajući građanima Dan oslobođenja Konjica od fašizma je istaknula da je prošlo 79 godina od završetka Drugog svjetskog rata i oslobođenja Konjica.

Ali, sve ove godine mi prizivamo neke antifašističke vrijednosti jer, nažalost, fašizam kao ontološko zlo još uvijek nije iskorijenjen na ovim prostorima. Jako je važno ukazivati na ovaj dan. Prisjetila sam se svog djetinjstva, svojih školskih dana i šta je treći mart značio za naše građane. To je bio praznik slobode i zahvalnosti prema svima onima koji leže na ovom partizanskom groblju i koji su ugradili sebe u državnost Bosne i Hercegovine, Ne smijemo zaboraviti da nije bilo antifašističke borbe, ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a, ne bi bilo međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine” – izjavila je Saradžić.  

konjic: antifašistička udruženja obilježila dan oslobođenja konjica od fašizma
Vesna Saradžić

Sead Đulić je rekao da je jako važno sve ovakve dane, događaje i ličnosti obilježavati, ali ne samo da bismo se sjećali.

“Važno je da se na ovakvim mjestima sjetimo, ali i da izvučemo pouke kako u današnje ovovremene antifašističke borbe krenuti. Moramo biti svjesni da mi živimo neofašističko društvo, da su nam razni oblici neofašizma ušli u sve pore društva. Zato, sjećajući se prošlosti učeći od onih koji su donijeli, konkretno u Konjicu 3. marta, slobodu moramo naučiti lekcije kako se obračunavati danas kako bi te slobode davno stečene širili, jačali i osvajali nove” – poručio je Đulić.

konjic: antifašistička udruženja obilježila dan oslobođenja konjica od fašizma
Sead Đulić

Ćazim Ćibo se zahvalio svima koji su prisustvovali ovom događaju kako bi se Dan oslobođenja Konjica obilježio na dostojanstven način.

konjic: antifašistička udruženja obilježila dan oslobođenja konjica od fašizma
Ćazim Ćibo

Cvijeće ispred kosturnice na partizanskom groblju su položile delegacije Udruženja antifašista iz Mostara, Jablanice, Vareša, Konjica, Hadžića, Ilijaša, Novog Grada Sarajevo, Odreda izviđača “Neretva” Konjic, SDP-a Mostar i SDP-a Konjic.  

radiokonjic.ba

03.03.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima