11.5 C
Konjic
27 rujna, 2023

Drugi upravo čitaju

Konjic: Biciklistički pohod Zeničana do Dubrovnika povodom potpisivanja Povelje Kulina bana

Dvojica članova Udruženja “Kula Gorica” iz Zenice, Samir Zukić i Osman Podić, povodom obilježavanja 833.godine od potpisivanja Povelje Kulina bana, danas su na svom biciklističkom pohodu od Zenice do Dubrovnika, nakratko odmorili u Konjicu.

Povelja Kulina bana je napisana 29. avgusta 1189.godine i do sada je najstariji  pronađeni očuvani bosanski državni dokument, ali i jedan od najstarijih kod svih južnoslavenskih naroda i država.

Njome je tadašnji bosanski vladar Kulin ban, koji ju je napisao dubrovačkom knezu Krvašu, regulisao trgovačke odnose između Bosne i Dubrovnika.

Dvojica biciklista će sutra, sa još nekoliko članova Udruženja “Kula Gorica”, posjetiti Državni arhiv u Dubrovniku, gdje se nalaze dva primjerka povelje.

U svojoj izjavi za radiokonjic.ba Zukić je rekao:

Ton Samir Zukić
konjic: biciklistički pohod zeničana do dubrovnika povodom potpisivanja povelje kulina bana
Samir Zukić

Podić je u svojoj izjavi za radiokonjic.ba dodao sljedeće:

Ton Osman Podić
konjic: biciklistički pohod zeničana do dubrovnika povodom potpisivanja povelje kulina bana
Osman Podić

radiokonjic.ba

Foto: radiokonjic.ba

28.08.2022.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima