7.5 C
Konjic
2 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Konjic: Brat i sestra, Laris i Minja Krezić, pronašli novčanik s novcem i vratili ga vlasniku    

Dvoje naših mladih, bolje reći malih sugrađana, nisu ni slutili da će njihov poslijepodnevni termin za igru, koji su namjeravali iskoristiti uobičajeno u šetnji i vožnji biciklom, biti prilika da pokažu svoj kućni odgoj u najljepšem svjetlu. Naime, 12-godišnji Laris Krezić je pronašao novčanik u kojem su se, osim novca, nalazili i lični dokumenti, i kako nam je rekao, odmah je znao da će to vratiti vlasniku.

Vozio sam bicikl i ispred jedne prodavnice u ulici u kojoj živim vidio sam nešto na zemlji.  Prvo sam mislio da je komad plastike, ali kada sam podigao, vidio sam da je to novčanik u kojem je bilo dosta novca i lični dokumenti. Znao sam da ću to sigurno vratiti, jer je to možda nečija plata ili nešto slično. I da je bilo i manje novca vratio bih, jer tu su bili dokumenti, a problem je dok ta osoba nađe nove dokumente, kartice i ostalo“ – ispričao nam je Laris koji je odmah novčanik odnio svojim roditeljima.

Oni su tog čovjeka našli, jer su ga znali, predali su mu novčanik, a ja sam od njega dobio nagradu u novcu. Taj čovjek je mlad i mislim da je to bila njegova plata“ – izjavio je Laris za radiokonjic.ba.

Larisova sestra, 8-godišnja Minja Krezić, je bila sa bratom kada su našli novčanik.

„Znali smo da ćemo vratiti novčanik zato što je unutra bilo puno para i dokumenti. Moji roditelji su bili sretni što smo tako postupili, a sretna sam i ja. Svi misle da smo dobri, a jesmo, dobri smo“ – kazala nam je Minja. 

Larisova poruka je da svi treba da budu pošteni i da vrate tuđe stvari koje pronađu.

Ako se nađe bilo šta, što bi nekome moglo da treba ili da mu je neophodno to treba da se vrati. Ako neko pronađe i prazan novčanik sa ličnom kartom i ostalim dokumentima, sve to treba da se vrati, jer je to ogroman trošak i posao za tu osobu, a da ne govorim kada bi izgubila veliku količinu novca“ – poručio je Laris, što je potvrdila i njegova sestra Minja, napominjući da su ih mama i tata naučili da sve što nađu, trebaju i vratiti.

Gest Larisa i Minje neka bude primjer svima kako postupiti u ovakvoj i sličnoj situaciji.

[email protected]

Foto: radiokonjic.ba

28.07.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima