back to top

Drugi upravo čitaju

4. muslimanska slavna brigada obilježila 30.godišnjicu formiranja  

Danas je obilježena 30. godišnjica od formiranja Četvrte muslimanske...

Konjic: U toku deminiranje na lokalitetu Šumine u blizini Drecelja

Generalna skupština UN-a objavila je 8. decembra 2005. godine...

Radio Konjic danas slavi 32 godine rada

Na današnji datum, 4. april 1992. godine, Konjičane i...

U toku izrada vodovodne mreže u MZ Džepi

U toku je izrada vodovodne mreže u mjesnoj zajednici...

UŽ “Nera“: Održano predavanje o položaju Romkinja u BiH

Na današnjoj radionici naziva “Kreiranje sigurnih prostora za marginalizirane...

Konjic centar evropske naučne matematičke misli ovog proljeća

Grad Konjic po drugi put domaćin Maths Beyond Limits Balkan kamp, matematičkog kampa koji će okupiti najuspješnije srednjoškolace i predavače  iz preko 20 država

Naučno društvo “Vladimir Prelog” od 18. do 27.marta uz pokroviteljstvo Grada Konjica u Konjicu organizuje internacionalni matematički kamp (Maths Beyond Limits Balkan) koji će, kako je planirano, okupiti najbolje srednjoškolce i predavače kada je riječ o matematici iz preko 20 država.

U cilju pravovremenih priprema za drugi matematički kamp koji se održava u Konjicu ovih dana projektni koordinator MBL Balkan Boris Stanković i predsjednik Naučnog društva “ Vladimir Prelog” i član organizacionog odbora matematičkog kampa Andrej Madunić, posjetili su Grad Konjic, gdje su se sastali sa gradonačelnikom Osmanom Ćatićem.

Grad Konjic nastoji da, sve pozitivne priče koje se dešavaju na području grada Konjica, maksimalno podrži i drago nam je da smo i u prošloj godini, kada je u pitanju matematički kamp, pružili podršku mladim ljudima na različite načine, kako bi im u Konjicu bilo ugodno. Želim dobrodošlicu kako organizatorima tako i svima onima koji  će biti ovdje u Konjicu, a dolaze iz raznih krajeva svijeta sa prestižnih univerziteta. Zaista je lijepo biti dio ovakvih događanja, posebno kada znamo da će ti ljudi, koji budu u Konjicu tokom matematičkog kampa, otići odavde, kao i prošle godine, puni emocija i lijepe priče o gradu Konjicu i nama kao dobrim domaćinima” – kazao je gradonačelnik Ćatić, izražavajući zadovoljstvo što su organizatori i ove godine odabrali Konjic za održavanje matematičkog kampa.

Iznimno smo zahvalni na podršci koju nam pruža Gradska uprava Konjic kako bismo učinili da Konjic bude centar evropske naučne matematičke misli ovog proljeća, gdje će najbolji srednjoškolsci iz cijelog svijeta i Bosne i Hercegovine učiti o primjenama matematike u biznis svijetu i matematičkim temama, koje se inače ne obrađuju u srednoj školi od najboljih predavača sa najprestižnijih  univerziteta u svijetu. Oduševljeni smo kako gradom, ambijentom, prirodnim ljepotama, a posebno prijateljskim dočekom i gostoljubivošću gradonačelnika Ćatića i Gradske uprave Konjic” – naglasio je koordinator MBL Balkan Boris Stanković.

Mislim da smo mi prošle godine otvorili jedna vrata koja su davno tražila da budu  otvorena u Bosni i Hercegovini, jer pružamo uspješnim mladim ljudima  u ovoj zemlji  priliku da se uvežu sa vrhunskim matematičkim  stručnjacima i vide kako se njihovo znanje može primjeniti u budućnosti. Radujemo se novom kampu, jer se događa smjena generacija, dolaze nam novi mladi ljudi, koji će biti sjajan dodatak našem ambijentu i uslovima koje stvaramo, pružajući bogatije iskustvo iz godine u godinu. Kampom u ovom gradu, Konjicu i njegovim stanovnicima dajemo jednu novu dimenziju, jer Konjic sada s ponosom može reći da je dio jedne od najrespektabilnijih manifestacija na evropskoj naučnoj sceni, kada je riječ o  matematici” – naglasio je  Andrej Madunić, predsjednik Naučnog društva “ Vladimir Prelog” i član Organizacionog odbora kampa.

radiokonjic.ba/Grad Konjic

19.02.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima